Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.09.24

vége a kamatemelési kartell vizsgálatnak

 

2013.09.25. GVH - OTP Bank Nyrt. és társai Vj-074/2011.

 

2013. szeptember 25. (szerda), 9.00 órakor a GVH és az OTP Bank Nyrt. és társai között gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalma ügyében versenytanácsi tárgyalás lesz. Ügyiratszám: Vj-074/2011.

A tárgyalás helyszíne: Aranytíz (1051 Budapest, V. Arany János u. 10.), földszinti tárgyalóterem.

A tárgyaláson történő részvétel regisztrációhoz kötött, regisztráció 8,30 órától.

Szükség esetén a tárgyalás a következő napon 2013. szeptember 26-án csütörtökön 9,00 órakor, ugyanezen a helyszínen folytatódik.

http://www.gvh.hu/gvh/alpha?do=2&pg=72&st=1&m5_doc=8377

 

kartell-vizsg-2013-szept.png

 

 

előzmény:

 

 

Kartellvizsgálat a lakossági jelzáloghitel-piacon

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2011. november 23-án eljárást indított az OTP Bank Nyrt., az Erste Bank Hungary Zrt., az MKB Bank Zrt., a Raiffeisen Bank Zrt., a CIB Bank Zrt., az Unicredit Bank Hungary Zrt., és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. ellen. Az ügyindítás első lépéseként egyes vállalkozások székhelyén előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartottak a Hivatal munkatársai.

A GVH észlelte, hogy a magyar lakossági bankpiacon több vezető pénzintézet 2011. szeptember 22 után egymással közel azonos időpontban jelentős mértékben (50-200 bázisponttal, azaz 0,5-2 százalékponttal) megemelte lakossági jelzáloghiteleinek kamatát, illetve magasabb kamatú új terméket vezetett be. A GVH tudomására jutott információk szerint a bankok egyidőben végrehajtott emeléseinek valószínű magyarázata a bankok közti megállapodás.

A feltételezett megállapodás tartalma szerint a nevezett kereskedelmi bankok a devizahitelek végtörlesztése kapcsán magasabb kamatozású termékeket kínálnak, illetve korlátozzák alacsonyabb kamatozású termékeik elérhetőségét. A GVH tudomására jutott információk szerint a fenti megállapodáshoz kapcsolódóan valószínűsíthető egy a termékek elérhetőségét korlátozó megállapodás a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. és a kereskedelmi bankok között is. A magatartás következtében az ügyfelek magasabb árat kényszerülnek fizetni a hiteltermékekért, illetve bizonyos ügyfelek számára korlátozódik az elérhető termékek köre.

A GVH gyanúja szerint a fenti magatartásukkal az eljárás alá vont vállalkozások feltételezhetően megsértették a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló tv. (versenytörvény) versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal szintén 6 hónappal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-74/2011.

Budapest, 2011. november 23.

 

 http://www.gvh.hu/gvh/alpha?do=2&pg=72&st=1&m5_doc=7393

 

 

eddig több alkalommal érdeklődtünk már, pl:

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/a-gvh-mar-masfel-eve-vizsgalja-a-bankkartelt-kamtemelesugyben.html