Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.01.22

MNB elszámolási és forintosítási tudnivalók

Az MNB tájékoztatót adott ki, részletek:

 

"Amennyiben a pénzügyi szolgáltató által postai úton tértivevénnyel megküldött elszámolással egyetért akkor a pontos teendőkről a pénzügyi szolgáltató az elszámolással egyidejűleg tájékoztatni fogja Önt.

 

Amennyiben a pénzügyi szolgáltató által postai úton tértivevénnyel megküldött elszámolással nem ért egyet akkor az elszámolás átvételétől számított 30 nap áll rendelkezésére, hogy panaszt tegyen. Panaszát kizárólag írásban terjesztheti be, annál a pénzügyi szolgáltatónál, akitől az elszámolást kapta.

 

Különösen fontos, hogy 30 napon belül tegye meg panaszát, mivel ezután már nem élhet kifogással. Ha késedelembe esik, a pénzügyi szolgáltató elutasítja a panaszát akár Önnek lenne igaza, akár nem.

 

 

Ha nem tudja eldönteni, hogy a pénzügyi szolgáltató által megküldött elszámolással egyetért-e, kérje, hogy a pénzügyi intézmény bocsássa rendelkezésére az elszámolás számszaki ellenőrzéshez szükséges, teljes körű levezetését, valamint az adatok beazonosítását és értelmezését lehetővé tevő valamennyi adatot. A pénzügyi intézmény 60 napon belül köteles megválaszolni a panaszát.

 

elszamolasi-es-forintositasi-tudnivalok---mnb---kep.png

 

 

A pénzügyi szolgáltatótól Ön kérheti az elszámolás részletes levezetését, amit a pénzügyi szolgáltatónak 5 munkanapon belül kell az Ön rendelkezésére bocsátania. Ez a részletes elszámolás az alapja a Pénzügyi Békéltető Testülethez benyújtott panasznak, ugyanis ez alapján tudja tételesen ellenőrizni, hogy a pénzügyi szolgáltató vétett-e hibát az elszámolás során.

A PBT eljárását megelőzően Önnek panaszt kell tennie pénzügyi szolgáltatójánál, majd annak eredménytelensége esetén kezdeményezheti a PBT eljárást.

Tehát nem lehet egyből a PBT-hez fordúlni, elsőként a banknál kell bejelentést tenni.

 

 

 

https://felugyelet.mnb.hu/data/cms2427006/10_Elszamolasi_torveny_modositott_ONLINE_20150109.pdf

 

 

Az MNB a megfelelő tájékoztatás érdekében több civil szerződéssel kötött megállapodást. Szerencsére van köztük két olyan devizahiteles érdekvédő szervezet is, melyeket évek óta nagyon jól ismerünk. Javasoljuk, hogy legelső lépésként őket keressétek fel. Felkészültek, tudják miről van szó!

 

mnb-palyazat-2015.-jan.png