Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.04.01

levél az ALAPVETŐ JOGOK BIZTOSÁNAK - Dr. Szabó Máténak 2012.04.01.

 Tisztelt Dr. Szabó Máté úr!

         Tisztelt Alapvető Jogok Biztosának Hivatala!
 
 
Érdeklődéssel olvastuk a Pénzügyi Jogi Projekt (2011/3) megállapításait és a 2006. évi Lakossági Pénzügyi Szolgáltatásokat Vizsgáló Bizottság jelentését.
 
Szeretnénk Önt tájékoztatni arról a levélről, melyet elküldtünk a Parlamenti képviselőknek, a frakcióknak és több Parlamenti bizottságnak.
 
 
Szeretnénk kiegészíteni az alábbi megállapítást:
 

"A leghatásosabb eszköz a bírósági jogérvényesítés, a gyakorlatban azonban ez annyira hosszadalmas, költséges és bonyolult, hogy a panaszosok, ha lehet, még akkor is elkerülik, ha a hátrányos helyzetű peres felet eljárási rendelkezések segítik. Az eljárás során a fogyasztó előnytelen helyzetben van a jogi szakértelemmel körülbástyázott pénzügyi szolgáltatóhoz képest." 

 
Sajnos az újabb jogszabályok tovább nehezítették a "bírósági jogérvényesítést"!
 
A bírósági illeték maximális mértéke 1.500.000 Ft-ra emelkedett.
A folyó ügyekben a bíróságok sorra állapítják meg, hogy "tisztességtelen szerződési feltételek érvénytelensége" iránti a kereset. Ha ez nem állapítható meg, akkor a tárgyalásokon a pénzintézet ügyvédje erre tereli a figyelmet. A következmény, hogy az ügyet áthelyezik a megyei, fővárosi Törvényszékre. Itt viszont már kötelező az ügyvédi képviselet.
 
Az anyagi csődben lévő, jelentős banki tartozással és esetenként közüzemi tartozással rendelkező adós lehetetlen helyzetbe kerül. Több százezer, esetenként 1,5-2 millió forintot kell előteremtenie, ahhoz, hogy a perét tovább tudja vinni.
 
Véleményünk szerint alapjaiban sérül a jogegyenlőség.
 
A jogszabályváltozások hatására a helyzet nem javult, hanem romlott!
 
Nemrég állapította meg a Parlament, hogy a deviza elszámolású hitelek és kölcsönök kapcsán mulasztás terheli a PSZÁF-t, a korábbi kormányokat, a bankrendszert, a MNB-t.
A hitelesnek nem maradt más lehetősége, hogy pereljen. Ennek lehetőségét pedig jogszabály módosítással nehezítették.
 
Kérjük, kezdeményezzen vizsgálatot, mely feltárja, hogy a keletkezett jogszabályváltozások milyen hatással vannak a deviza elszámolású hitelekkel rendelkezők jogérvényesítési lehetőségeire.
 
Önhöz hasonlóan, sajnos mi is úgy látjuk, hogy óriási társadalmi katasztrófa fenyegeti hazánkat.
 

"Szabó Máté az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a társadalmi katasztrófa veszélye csak összefogással hárítható el, ehhez pedig konszenzusra lenne szükség.

 
 

Az általános jogok biztosa szerint a társadalom egyre szélesebb csoportjai érzik úgy, hogy sérülnek alapvető jogaik, a szűkösség megannyi formája, a különböző társadalmi csoportokat eltérő módon, de egyaránt sújtó válság jól kitapintható a kilakoltatott adósokkal, a munka új törvénykönyvével vagy éppen a felsőoktatás átalakításával kapcsolatos panaszokban."

 

A végrehajtásokkal, kényszer értékesítésekkel, kilakoltatásokkal kapcsolatban naponta találkozunk visszaélésekkel. Családok tízezrei élik életüket teljes bizonytalanságban, teljesen kiszolgáltatott helyzetben.

Kérjük, a továbbiakban is kövesse nyomon az eseményeket és kezdeményezze a szükséges változtatásokat a Kormánynál és az állami Hivataloknál, Hatóságoknál.

Üdvözlettel:


Szabó József  a Hiteles Mozgalom egyik alapítója

 

2012.04.01.