Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.05.01

levél a PSZÁF a GVH a NFH részére - 2012-05-01

 Tisztelt Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete!                       ugyfelszolgalat@pszaf.hu

 Tisztelt Gazdasági Versenyhivatal!                                                   ugyfelszolgalat@gvh.hu

 Tisztelt Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság!                                fogyved_kmf_budapest@nfh.hu

 Tisztelt Parlamenti Fogyasztóvédelmi Bizottság!                          fvb@parlament.hu

 

2012. április 26.-án jogerős ítélet született arról, hogy az OTP tisztességtelenül számít fel a deviza elszámolású kölcsönök esetén árfolyamkülönbséget.

Az a tapasztalatunk, hogy több pénzintézet is tisztességtelen nyereségre tesz szert a deviza elszámlálási kölcsönök esetén árfolyamrés illetve konverziós költség alkalmazásával.

Elengedhetetlennek tartjuk, hogy a PSZÁF-nél azonnal induljon összehangolt eljárás valamennyi érintett pénzintézetnél. Szükségesnek tartjuk, hogy a PSZÁF kötelezze az összes érintett pénzintézetet, hogy a szerződéseket számolják át MNB középárfolyammal, töröljék el a felszámolt konverziós költségeket, a túlfizetéseket késedelmi kamatos kamattal utalják át az adósok folyószámlájára.

Véleményünk szerint fenn áll a nagyértékben, bűnszövetkezetben elkövetett csalás bűntettének gyanúja, szükségesnek tartjuk az ügyészségi vizsgálat elindítását. Javasoljuk, hogy összhangban az Európai Unió Bíróságának C-472/10 sz. ügyben hozott ítéletével, a vizsgálatot a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság fogja össze, és indítsa el a szükséges pereket és az ügyészségi eljárásokat.

A 2012. április 26.-i jogerős ítéletében a bíró fokozottan felhívta a figyelmet a THM fontosságára. Köztudott, hogy a THM a deviza elszámolású kölcsönök esetén nem nyújt valóságos információt, nem teszi lehetővé a különböző banki termékek összehasonlíthatóságát. Jelenleg több pénzintézet egyáltalán nem tünteti fel a hirdetményében a kamat mellett az aktuális THM értékét a deviza elszámolású kölcsönöknél

Javasoljuk, hogy vizsgálják meg, miként lehet a THM mutatót alkalmassá tenni arra, hogy ellássa a feladatát. Kérjük, kezdeményezzék a szükséges változtatásokat a Nemzetgazdasági Minisztériumnál.

Jelen körülmények között az árverések és kilakoltatások folytatása fenntarthatatlan. Kérjük ezek azonnali megszüntetését.

Javasoljuk állandó Parlamenti Bizottság létrehozását a pénzintézeti visszaélések kivizsgálására, kérjük ebben a Fogyasztóvédelmi Bizottság támogatását.

Több millió magyar állampolgár érintett ebben a több százmilliárdos csalásban. Szükségesnek érezzük a legszorosabb együttműködést az érintett károsultak, a hatóságok és a kormány között.

Érthetetlen számunkra, hogy a kormány csak a lakosságot becsapó pénzintézetek érdekvédelmi szervezetével, a Bankszövetséggel tárgyal, csak velük egyeztet.

Amennyiben a magyar hatóságok és hivatalok továbbra sem teszik meg a szükséges intézkedéseket a több millió magyar állampolgár emberi és alkotmánysértő állapotának helyreállítása érdekében, kénytelenek leszünk az Európai Bírósághoz fordulni jogorvoslatért.  Minden fórumot, minden lehetőséget megragadunk, hogy az érintett károsultak teljes anyagi kártalanítást kapjanak, a jogszabály sértők pedig cselekedetükkel arányos büntetésben részesüljenek.

 Várjuk hatékony és gyors intézkedésüket.

 

            Üdvözlettel:

 

a Hiteles Mozgalom alapítói és támogatói

 

 Budapest, 2012. május 1.

                                                           ui: a levelet elküldtük a parlamenti frakcióknak is