Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.11.03

Hét (?) pénzintézet összehangolt kamatemelése - tárgyalás a Gazdasági Versenyhivatalnál - 2013.11.04.

 Maxinálisan kihasználja, sőt túllépi a Gazdasági Versenyhivatal a rendelkezésére álló 18 hónapot. Az eljárás 2011. november 23.-án indult nagy-nagy média beharangozással… 

 

gvh-13-11-04.png

 

http://www.gvh.hu/gvh/alpha?do=2&pg=72&st=1&m5_doc=8420

 

„A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2011. november 23-án eljárást indított

az OTP Bank Nyrt.,

az Erste Bank Hungary Zrt.,

az MKB Bank Zrt.,

a Raiffeisen Bank Zrt.,

a CIB Bank Zrt.,

az Unicredit Bank Hungary Zrt.,

és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. ellen.

Az ügyindítás első lépéseként egyes vállalkozások székhelyén előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartottak a Hivatal munkatársai.

 

 

 

A GVH észlelte, hogy a magyar lakossági bankpiacon több vezető pénzintézet 2011. szeptember 22 után egymással közel azonos időpontban jelentős mértékben (50-200 bázisponttal, azaz 0,5-2 százalékponttal) megemelte lakossági jelzáloghiteleinek kamatát, illetve magasabb kamatú új terméket vezetett be. A GVH tudomására jutott információk szerint a bankok egyidőben végrehajtott emeléseinek valószínű magyarázata a bankok közti megállapodás.

 

 

 

A feltételezett megállapodás tartalma szerint a nevezett kereskedelmi bankok a devizahitelek végtörlesztése kapcsán magasabb kamatozású termékeket kínálnak, illetve korlátozzák alacsonyabb kamatozású termékeik elérhetőségét. A GVH tudomására jutott információk szerint a fenti megállapodáshoz kapcsolódóan valószínűsíthető egy a termékek elérhetőségét korlátozó megállapodás a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. és a kereskedelmi bankok között is. A magatartás következtében az ügyfelek magasabb árat kényszerülnek fizetni a hiteltermékekért, illetve bizonyos ügyfelek számára korlátozódik az elérhető termékek köre.”

 

Az előző tárgyalás idén szeptember 25.-én volt.

Érdekes, hogy most a GVH honlapján a címben a Budapest Bank szerepel, mely a két évvel ezelőtti tájékoztatóban nem szerepel.

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/vizsgalatok/vege-a-kamatemelesi-kartell-vizsgalatnak.html

 

 

Több alkalommal érdeklődtünk a vizsgálat állásáról a GVH-nál:

 

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. 

A törvény szerint ezen eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal szintén 6-6 hónappal meghosszabbítható.

A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (Tpvt.) 63. § (2) bekezdésének b) pontja, valamint a (6) bekezdése alapján. 

Szükséges megjegyezni, hogy a Tpvt. és a Ket. alapján vannak olyan eljárási cselekmények, , amelyek időtartama nem számít bele a versenyfelügyeleti eljárás határidejébe vagy amelyek valamilyen más módon befolyásolják az eljárási időt. 

Budapest, 2012. december 1. - Györki Gizella vizsgáló tanácsos

 

 

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/vizsgalatok/gvh-valasz----banki-kartell---kamatemeles.html

 

 

 

 

A GVH rendelkezésére álló határidő elég rugalmas: 6+6+6 hónap + "ami nem számít" bele

 

Tájékoztatom, hogy a Gazdasági Versenyhivatal a 2012. december 1-jén Önnek azonos tárgyban küldött levelében foglaltakat továbbra is fenntartja, a Vj/74/2011. számú versenyfelügyeleti eljárás még folyamatban van.

Folyamatban lévő versenyfelügyeleti eljárások részleteiről további tájékoztatást nem áll módunkban közölni.

Budapest, 2013. április 16. - dr. Telegdi Réka vizsgáló

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/a-gvh-mar-masfel-eve-vizsgalja-a-bankkartelt-kamtemelesugyben.html

 

Mintha zaklatásnak vették volna szerény érdeklődésünket.