Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.12.01

GVH válasz - banki kartell - kamatemelés

 Szabó József - hitelesmozgalom@gmail.com

  

1054 Budapest, Alkotmány u. 5.

Levélcím: 1245 Budapest 5. Pf. 1036

Telefon: (06-1) 472-8900 Fax: (06-1) 472-8905

Vizsgáló: Györki Gizella Tel.: (06-1) 472-8851

Ügyszám: P/1851/2012.

Iktatószám: P/1851-001/2012.

 

 

 

 Tisztelt Szabó József!

 

 

A Gazdasági Versenyhivatal tájékoztatja,
 

 

hogy az OTP Bank Nyrt.,
az Erste Bank Hungary Zrt.,
az MKB Bank Zrt.,
a Raiffeisen Bank Zrt.,
a CIB Bank Zrt.,
az Unicredit Bank Hungary Zrt. és
a Fundamenta-Lakáskassza Zrt.
ellen indított Vj/74/2011. számú versenyfelügyeleti eljárás még folyamatban van.
 
 

 

A Gazdasági Versenyhivatal 2011. november 23-án indított eljárást, mivel észlelte, hogy a magyar lakossági bankpiacon több vezető pénzintézet 2011. szeptember 22. után egymással közel azonos időpontban jelentős mértékben (50-200 bázisponttal, azaz 0,5-2 százalékponttal) megemelte lakossági jelzáloghiteleinek kamatát, illetve magasabb kamatú új terméket vezetett be. A Gazdasági Versenyhivatal információi szerint a bankok azonos időben végrehajtott emeléseinek valószínű magyarázata a bankok közti megállapodás.
 
 

 

A feltételezett megállapodás tartalma szerint a nevezett kereskedelmi bankok a devizahitelek végtörlesztése kapcsán magasabb kamatozású termékeket kínálnak, illetve korlátozzák alacsonyabb kamatozású termékeik elérhetőségét.
 
A Gazdasági Versenyhivatal tudomására jutott információk szerint a fenti megállapodáshoz kapcsolódóan valószínűsíthető egy a termékek elérhetőségét korlátozó megállapodás a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. és a kereskedelmi bankok között is. A magatartás következtében az ügyfelek magasabb árat kényszerülnek fizetni a hiteltermékekért, illetve bizonyos ügyfelek számára korlátozódik az elérhető termékek köre.
 
 

Fenti magatartásukkal az eljárás alá vont vállalkozások feltételezhetően megsértették a Tpvt. versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.
 
A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul.
 
A törvény szerint ezen eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal szintén 6-6 hónappal meghosszabbítható.
A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (Tpvt.) 63. § (2) bekezdésének b) pontja, valamint a (6) bekezdése alapján.
 
 
Szükséges megjegyezni, hogy a Tpvt. és a Ket. alapján vannak olyan eljárási cselekmények, , amelyek időtartama nem számít bele a versenyfelügyeleti eljárás határidejébe vagy amelyek valamilyen más módon befolyásolják az eljárási időt.
 
Tájékoztatom, hogy a Gazdasági Versenyhivatal honlapján (www.gvh.hu) további információkat találhat a Gazdasági Versenyhivatal eljárásairól, valamint a fenti ügyben tartandó tárgyalás időpontja, illetve azt követően az ügyben hozott döntés teljes terjedelemben megjelenik majd a honlapon.
 
Budapest, 2012. december 1.
P.h.
 
Györki Gizella vizsgáló tanácsos