Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.11.25

az Alapvető Jogok Biztosának válasza felvetésünkre 2012-11-21

Szabó József                                                                        ügyszám:        AJB-6456/2012

e-mail: hitelesmozgalom@gmail.com                                előadó:            dr. Gulyás Attila        

Tisztelt Uram!

 

Korábbi beadványával összefüggésben tájékoztatom, hogy 2011-ben vizsgáltam a végrehajtási ügyekben eljáró jogtanácsos és az önálló bírósági végrehajtó munkadíját, valamint a végrehajtási záradék kibocsátása során alkalmazott közjegyzői eljárás díját. A vizsgálatot lezáró jelentésekben több javaslatot is megfogalmaztam, melyek az említett eljárások kapcsán felmerülő díjak, költségek csökkentését szorgalmazták.

Tájékoztatom, hogy utóvizsgálatot folytattam annak megállípítása érdekében, hogy az említett kezdeményezések figyelembe vétele megtörtént-e a jogalkotás során, valamint a díjak, költségek mértéke csökkent-e. Az utóvizsgálatot lezáró, AJB-4756/2012 számú jelentést csatoltan megküldöm.

Bízom abban, hogy e tájékoztatással is a segítségére lehettem, és a jövőben is a rendelkezésére állok minden olyan ügyben, amelynek vizsgálatára a törvény feljogosít.

Budapest, 2012. november 21

Üdvözlettel: Prof. Dr. Szabó Máté

.

  

Utóvizsgálat a végrehajtási eljárás költségeiről

AJB-4756/2012.

 

Az alapvető jogok biztosának korábbi jelentései óta módosították a végrehajtási eljárásban eljáró jogi képviselő, ügyvéd munkadíját és a közjegyző díját is, így az eljárás költségei jelentősen csökkentek. A jogszabály-módosítások ugyanakkor nem érintették az önálló bírósági végrehajtó munkadíját, amely egyes esetekben az ügy értékéhez képest aránytalanul magas lehet. Szabó Máté alapjogi biztos szerint ez sértheti a jogbiztonságot, a tisztességes eljárás alkotmányos követelményét.

2011-ben az ombudsman megállapította, hogy a végrehajtáshoz kapcsolódó díjak összességükben olyan jelentős költséget jelentek, amely befolyásolhatja a végrehajtási eljárások sikerét. Az adós a költségek nagysága miatt inkább abban lesz érdekelt, hogy kivonja a vagyontárgyait a végrehajtás alól, semmint abban, hogy megfizesse a végrehajtási költségekkel jelentősen megnövelt eredeti tartozását. A végrehajtást kérő viszont az adós (rész)teljesítésében nem lesz érdekelt, hiszen a végrehajtási költségek a kielégítés sorrendjében megelőzik a hiteltartozást.

A 2011-es jelentéseinek utóvizsgálatában az ombudsman megállapította, hogy a korábban feltárt visszásságok egy részét a megszólított illetékesek orvosolták, amivel csökkentek a végrehajtási eljárás költségei, az önálló bírósági végrehajtó díja azonban változatlan maradt. Ez a díj számos tételből állhat, ami az ombudsman álláspontja szerint mind a végrehajtást kérő, mind az adós számára nehezen vagy egyáltalán nem követhető. A végrehajtónak járó díj alapvetően három tételből tevődik össze: a munkadíjból (költségátalány is), a készkiadásból és a behajtási jutalékból. Az adósnak ezen túl meg kell fizetnie a végrehajtó kamarát megillető költségátalányt is. Egy 10 millió forint összegű tartozásnál, ahol két adós van, sikeres végrehajtáskor a biztosan felmerülő díjtételek alapján 1 millió 583 ezer forint a végrehajtó díja, ami még nem tartalmazza a készkiadások összegét. A végösszeg akár több is lehet, eredménytelen végrehajtás esetén pedig értelemszerűen nem kell megfizetni a behajtási jutalékot. A biztos álláspontja szerint azonban a költség még az utóbbi esetben is olyan magas marad, hogy befolyásolhatja a végrehajtási eljárás sikerét. Ez a körülmény önmagában alkalmas arra, hogy a jogbiztonság és az annak részét képező tisztességes eljárás alkotmányos követelményével összefüggésben visszásságot okozzon – figyelmeztetett az ombudsman és felkérte a közigazgatási és igazságügyi minisztert, vizsgálja felül a hatályos jogszabályt, különös tekintettel a végrehajtót megillető behajtási jutalék mértékére.

A 2011. évi vizsgálat jelentései a 

http://www.obh.hu/allam/jelentes/201101619.rtf,

illetve a

 http://www.obh.hu/allam/jelentes/201101876.rtf 

oldalakon nyithatók meg, a 2012. évi utóvizsgálat jelentés pedig a

http://www.obh.hu/allam/jelentes/201204756.rtf 

oldalon olvasható.

 http://www.ajbh.hu/allam/aktualis/htm/kozlemeny20121113_2.htm

 

 

A Hiteles Mozgalom augusztusban írt levele:

 https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/vizsgalatok/level-az-alapveto-jogok-biztosanak---2012.08.26..html