Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.04.18

Alapvető Jogok Biztosának válasza - 2012.04.17.

 AJB-3709/2012

 Szabó József

hitelesmozgalom@gmail.com

 

 Tisztelt Uram!

 

Köszönöm, hogy ismételten megtisztelt a bizalmával, és a segítségemet kérte a devizaadósok jogérvényesítéséhez.

Beadványában kifogásolja, hogy a bírósági eljárási illeték mértéke jelentősen emelkedett, ezért a nehéz anyagi helyzetben lévő adósok nem tudják megfizetni a bírósági eljárás díját egy esetleges peres eljárás során,melyet a hitelintézettel szemben indítanak tisztességtelen szerződési feltételek miatt.

 

Tájékoztatni szeretném, hogy 2011-ben megvizsgáltam a végrehajtási záradék kibocsátására hatáskörrel rendelkező közjegyzői eljárás díját (AJB-5893/2010. sz. jelentés) a végrehajtási ügyekben eljáró jogtanácsos (AJB-1649/2011. sz. jelentés), és az önálló bírósági végrehajtó munkadíját (AJB-1876/2011. sz. jelentés) is. (Mellékelten továbbítom Önnek ezeket a jelentéseket.) A jelentésekben számos javaslatot fogalmaztam meg, melyek az eljárás során felmerülő költségek, díjak csökkentését célozták. Az év második felében utóvizsgálatot kívánok indítani,melynek során vizsgálni fogom,hogy a jelentésekben megfogalmazott kezdeményezéseket a jogszabályok módosításakor figyelembe veszi-e a jogalkotó, illetve az adósokat terhelő költségek,díjak mértéke csökken-e. A felmerülő díjak együttes vizsgálata átfogó képet fog adni a lakosság jelentős részét érintő végrehajtás teljes költségéről,illetve arról, hogy érdemi változás történt-e a korábbi szabályozáshoz képest.

Bízom abban, hogy tájékoztatásommal a segítségére lehettem.

 

Budapest, 2012. április 17.

 

Üdvözlettel:

 

Prof. Dr. Szabó Máté

Alapvető Jogok Biztosa

Az ENSZ nemzeti Emberi Jogi Intézménye

  

 

Ui:

Az elküldött levelünk:

 https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/vizsgalatok/level-az-alapveto-jogok-biztosanak---dr.-szabo-matenak-2012.04.01..html

  

…és egy korábbi összesítés:

 

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/vizsgalatok/a-vegrehajtas-dijai---ket-jelentes-az-orszaggyulesi-biztostol.html