Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.12.30

Zsonglőrök és túlvállalók

zsonglorok-es-tulvallalok---kep.png

 

Részletek az MNB tanulmányából:

 

A vizsgált fogyasztásihitel-adósok valamivel több mint egyharmada (36%) tekinthető problémamentesnek; erre a csoportra az átlagosnál jóval magasabb jövedelem és ebből fakadóan alacsony jövedelemarányos eladósodottság jellemző.

 

A „zsonglőrök” több hitelszerződéssel is rendelkeznek, és ezeket különböző pénzügyi közvetítő intézményekkel kötik; esetükben a több intézmény felé fennálló hitelek párhuzamos kezelése jelenthet problémát (8%). A zsonglőrök csoportja – a legtöbb, átlagosan kettő darab hitellel rendelkező klaszter –több különböző típusú hitelterméket is felvett az utóbbi időben: elsősorban személyi kölcsönöket (a csoport több mint fele vett fel egynél több személyi kölcsönt két év alatt), de jellemzően egy egyéb típusú fedezetlen fogyasztási hitelszerződést is kötött. A zsonglőrök döntően nem kötelezik el magukat, inkább ügyfelei mind bankoknak, mind pénzügyi vállalkozásoknak – de akik nem ezt a stratégiát követik, azoknak csak hitelintézeti kapcsolata van. Ezzel szemben a teljes sokaságban az adósoknak csak mintegy 10 százaléka adósodik el mindkét típusú pénzügyi közvetítő felé.

 

A „túlvállalók” csoportjában átlagos jövedelmi szinthez túlzott eladósodottság párosul, ami miatt a jövedelem esetleges elmaradása nemteljesítéshez vezethet (8%). A zsonglőrök és a túlvállalók klasztereiben a legmagasabb az elterjedtsége a folyószámlahiteleknek és hitelkártyáknak is. A túlvállalók kiemelkedően gyakran használják ezeket a forrásokat: a klasztertagok fele rendelkezik ilyen adóssággal, sőt, közel 5 százalékuknak egynél több folyószámlahitele van. Bár a túlvállalók a teljes sokasághoz hasonlóan leggyakrabban hitelintézetek ügyfelei, körükben kiemelkedően magas, 40 százalékos azoknak az aránya, akik csak pénzügyi vállalkozásokhoz fordulnak hitelért.

 

2016-ban már megjelent egy olyan adósréteg, amely az átlagoshoz képest lényegesen alacsonyabb jövedelemmel rendelkezik, és amely csoport az összes fogyasztásihitel-adós közel felét teszi ki.

 

https://www.mnb.hu/letoltes/penzugyi-stabilitasi-jelentes-2018-november.pdf

 

Megjegyzés: lesz bőven munkájuk a végrehajtóknak akkor is, ha már végeztek a devizahiteles ügyekkel… Úgy tűnik, a társadalom semmit sem tanult a devizahitelezés katasztrófájából.