Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.07.08

Vélemény – 2012. július 8.

 Én nem támogatom „devizahitelesek nem kérnek adóforintokat” kezdeményezést, több okból sem:

 az állam, mióta az eszem tudom, mindig is támogatta a fiatalok lakáshoz való jutását, leggyakrabban kamattámogatással, áfa és szja kedvezménnyel.

  1. azért, hogy az állam spóroljon, visszavonta a kedvezményeket, és engedélyezte a "deviza"hitelezést, a devizahitelesek semmilyen támogatásban nem részesültek.
  2. a "deviza"hitelt felvevők a felvett 4.000 milliárd forintból közvetlenül legalább 600 milliárd forintot juttattak a költségvetésbe adók és járulékok formájában, jelentős szerepünk volt abban, hogy a gazdaság pörgött, az ország meg dübörgött.
  3. az állam elmulasztotta meghozni a szükséges pénzügyi fogyasztóvédelmi jogszabályokat, így a bankok szabad kezet kaptak, ezt szenvedjük most is, mert bárhová fordulunk (PSZÁF, GVH stb) hatáskör hiányára hivatkozva elutasításra kerülünk.
  4. egy kormány által létrehozott bizottság már 2006-ban felhívta a figyelmet a banki szerződések veszélyeire, akkor az állam a bankok önmérsékletében bízott és nem tartotta szükségesnek a bankok jogi szabályozását.
  5. az állam a különböző banki adók által minket adóztat meg.
  6. tavaly megállapodás született, hogy a terheket a bankoknak, az adósoknak és az államnak közösen kell viselnie.
  7. parlamenti bizottság megállapította, hogy a kialakult helyzetért felelős a bankrendszer és az állam is.
  8. az otthonukat vesztett, kilakoltatott családok támogatásában számítunk az államra, hogy az adóinkból befolyt összegből támogassa őket.

Valójában nem értem az „adóforintos” kezdeményezés igazi célját.

Tiszteletben tartom mindenkinek a véleményét, kérem hogy álláspontjuk kialakításában vegye figyelembe a fenti kilenc szempontot.

Most kezdtünk egy országos aláírásgyűjtést, mely törvénymódosítási kezdeményezés, mely egyrészt létrehozatna egy erős, minket védő pénzügyi fogyasztóvédelmet, másrészt nem engedtetné, hogy a lakásukat, otthonukat elvesztett családok még továbbra is adósságot cipeljenek, hogy kilátástalanul, remény nélkül éljenek.

Kérek mindenkit, hogy segítse kezdeményezésünket, gyűjtsön támogató aláírásokat.

2012. július 8.

Szabó József, a Hiteles Mozgalom egyik alapítója