Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.08.09

Tisztelt TV2, Tisztelt Tények!

Tisztelt Rezsek Győző!

          Tisztelt TV2!

                    Tisztelt Tények Szerkesztőség!

 

 

Két napja jelent meg devizahitellel kapcsolatos beszámolójuk:

 

 

„Egymillió forintért veheti meg a banktól 15 milliós adóságát egy ügyfél a bank ajánlata alapján. Ez azt jelenti, hogy az egy millió forint megfizetésével kifizetettnek tekinti a bank a tartozást. Több tucat ehhez hasonló ajánlatot küldtek ki bankok az elmúlt hónapokban, de csak olyan ügyfeleknek, akik nem fizetnek. A rendesen fizetők semmilyen ajánlatot nem kaptak.”

2015. augusztus 7. 19:28

TÉNYEK

Adósokkal egyezkednek a bankok

 

http://tv2.hu/musoraink/tenyek/183348_adosokkal_egyezkednek_a_bankok.html

 

tenyek---cib-kep-01.png

 

Szeretném felhívni a figyelműket, hogy a riportban bemutatott dokumentum részletei alapján megállapítható, hogy nem „jelzálog bankkölcsön”-ről van szó hanem „ingatlan lízing szerződés”-ről.

 

Talán nem kell hosszasan magyarázni a kettő közti különbséget. Egy bankkölcsön esetén  az adós tulajdonosa az ingatlannak, míg lízing esetén a lízing cég az ingatlan tulajdonosa.

 

A lízingcégek tesznek „kedvező ajánlatot” az adósoknak, kiköltözés esetén nem kell a tartozásukat teljes egészében megfizetni. Mi a tartozás? A tartozás a következő években fizetendő havi lízingdíjak összege, valamint az eddig összegyűlt fizetési elmaradás.

 

Egyszerűbben fogalmazva a különbséget, a lízingelők  a futamidő alatt „bérlik” az ingatlant és a futamidő végén megszerzik az ingatlan tulajdonjogát. Ha nem fizetnek az ingatlan a lízingcégé marad.

 

Bankkölcsön esetén a bank az ingatlan vásárlásához (építéséhez stb.) ad kölcsönt. Az adós törleszti az adósságát és a saját tulajdonában lakik.

 

Megtévesztő, hogy a riportban összekeverik a bankot a lízingcéggel. Ugyan mindkettő pénzintézet, de teljesen más pénzügyi területen tevékenykednek.

 

Megtévesztő, hogy a mutatott dokumentum rész - CIB Lízing - és az elhangzott szöveg  -CIB Bank -nincs összhangban.

 

tenyek---cib-kep-02.png

 

Megtévesztő, teljesen alaptalan és alkalmas az állampolgárok megosztására az állításuk, a végkövetkeztetésük:

„A rendesen fizetők semmilyen ajánlatot nem kaptak.”

 

A rendesen fizetők megkapják az ingatlan tulajdonjogát – ez a nekik szóló ajánlat, a lízingszerződés alapján. Aki meg a CHF nyilvántartás miatt nem tudja tovább fizetni a lízingdíjat, az hiába fizette már ki forintban az ingatlan értékének összegét vagy másfélszeresét, ki kell költöznie, nem lesz az ingatlan tulajdonosa, az eddig befizetett összeg „bérleti díj” volt, és még fizetnie is kell.

 

Egy konkrét adatsor, egy „rendesen fizető” lízinges példája:

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/alap-informaciok/pontosan-fizetett-lizing-elszamolasa.html

 

Kérem a riportjuk pontosítását a közölt tények alapján.

 

Üdvözlettel:

 

Szabó József ügyvezető

Hiteles Mozgalom

Arany Liliom Alapítvány