Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.05.14

Tisztelt Leendő Ügyfelünk! - Termékleírás

Tisztelt Leendő Ügyfelünk!


 

Ezt a "Deviza alapú Hitel"-ről (továbbiakba: "termék") szóló termékleírást az Ön érdekében az Ön tájékoztatása céljából állítottuk össze.

 

Mivel Bankunk leginkább a Magyar emberek Forint betétjéből nyújtja a deviza alapú hitelt, - amely pontosabban megfogalmazva deviza nyilvántartású forintkölcsön, - ezért minden bizonnyal tudni szeretné, hogy miért tudjuk ezt kedvezőbb kamattal, ám lényegesen nagyobb kockázattal nyújtani az Ön számára, mit is jelent a kockázat, és azt hogyan kezelheti.


 

Amennyiben igényli a termékünket abban az esetben a nemzetközi piacon keresünk olyan Befektetőt, akinek ideiglenesen (néhány hónapig, évig) szüksége van Forintra, mert például Magyar Államkötvényben szeretné gyarapítani a pénzét (melynek kamatát természetesen Ön, Önök, mint adófizetők fizetik ki.) Bankunk ennek a Külföldi Befektetőnek odaadja a Betétesek Forintját (körülbelül annyit amennyit Ön kölcsönként fel szeretne Venni,) a Külföldi Befektető pedig bankunknak adja a devizáját, (majd egy későbbi időpontban mindezt visszafelé is megtesszük.) Ezt a devizacsere ügyletet hívjuk SWAP-nak. Ebben az Ügyletben sem a banknak, sem a Külföldi Befektetőnek nincs árfolyamkockázata.


 

A Külföldi Befektetőtől kapott devizát a nemzetközi pénzpiacokon (Forex) Forintra váltjuk, amit odaadunk Önnek, hogy megvalósíthassa álmát, és ily módon lesz a betétesek Forintjából, szintetikus devizaforrású devizahitel, ám ezzel a kamatelőnyért cserébe Önre hárítjuk át az árfolyamkockázatot, hiszen a Külföldi Befektető devizáját, majd vissza kell vásárolnunk - aktuális árfolyamon - amit odaadunk a Külföldi befektetőnek a fentebbiek szerint. Mi ezért a devizaváltás tranzakcióért devizaegységenként mintegy 20Fillért fizetünk a Brókercégeknek, amit Önnek méltányosan és diszkont áron 3-10 Forintos árfolyamrésért adunk tovább. Ezért fordulhat elő az, hogy a délelőtt kifolyósított kölcsönnek, ha délután végtörleszteni szeretné, már mintegy 1-4%-al több a tőketartozása, természetesen a bennünket jogszerűen nem megillető, ámde a szerződés szerint (szokásjog alapján) felszámolandó folyósítási és végtörlesztési díjon felül.

 


term-kep-01.png

 

 

Természetesen tudjuk, hogy Ön nem a kamatot fogja figyelni, miközben megállapodunk, hiszen Ön is nagyon jól tudja tudja, hogy megannyi kreatív költséget tudunk felszámítani, így a leendő törlesztőrészletek alacsony volta fogja Önt végérvényesen meggyőzni termékünk mellett, ezért is lesz nagyfokú butaság egy későbbi Jogegységi Határozatban az, hogy Ön a Kamatelőnyért jött hozzánk e termékért, pedig nem kamatot kell törlesztenie, hanem törlesztőrészletet, melyet a havi konyhapénzből kell újra és újra elvennie.


 

Mivel Ön is tudja, hogy bankunk nem jótékonysági intézmény, s mint a hirdetményekből is látja, a Forint betéti kamatok körülbelül ugyanannyiak, vagy egy kicsit magasabbak, mint e kreatív Termékünk kamata. Bankunk azért tudja ezt a fordított kamathelyzetet nyereségesen kezelni, mert a SWAP-on nyereséget ér el, ugyanis a Külföldi Befektető a két deviza jegybanki kamatkülönbözetét fizeti Bankunknak, így szeretnénk kifejezetten rábeszélni, arra - csakis az Ön érdekében, - hogy akár befektetési jelleggel is alkalmazhatja e terméket. Természetesen ezen mi is realizálunk szerény, de kockázatmentes nyereséget.


 

Azzal, hogy Ön e termék mellett Dönt, folyósításkor Erősíti a Magyar fizetőeszközt, míg amikor Ön törleszteni fog, az Ön által Forintban fizetett törlesztőrészletet átváltjuk devizára, amivel Ön gyengíteni fogja a Forintot. Mivel az Ön törlesztése hosszabb és terhesebb, mint a kölcsön folyósítása, így az Ön érdeke, hogy a Forint a törlesztési időszaka végéig erős maradjon. Ezt úgy tudja elérni, hogy a teljes futamidő alatt Önként hirdeti, hogy milyen jó ez a termék, és minden rokonát és ismerősét beszélje rá erre a termékre, hiszen ez az Ön érdeke, hiszen csak így tud épülni a piramisjáték. Mivel eddig ezt, Ügyfeleink és más bank hasonló ügyfelei megtették, (fizetett reklámjainkkal rásegítve,) ezért jelenleg mintegy 22%-al erősebb a Forint, mint kellene hogy legyen, de ez szintén az Ön érdeke, hiszen a Chiléből importált cseresznyét és külföldi cukrot olcsóbban megveheti mint a hazait,  s ezzel a külföldi munkahelyek megtartását támogatja.  Amennyiben az Önkéntes reklámot nem vállalja a teljes futamidőre, abban az esetben nem tudunk felelősséget vállalni arra, hogy mennyi lesz a deviza ára. Simán felmehet az eddig elmaradt árfolyam-emelkedésen felül 30%-al, de akár 100%al is, s a korlátlan emelkedésnek kizárólag a svájci jegybank elnöke húzhatja majd meg a határát.

 

term-kep-02.png

 

Ráadásul tudnia kell, hogy Magyarország nyitott gazdaság, ami ugyan energiaimportra szorul, de több árut exportálunk mint importálunk, így a gazdaság szempontjából előnyösebb a gyenge Forint. Továbbá tudnia Kell, hogy a mindenkori Kormány, és az MNB is a Forint gyengítésében érdekelt, (annak ellenére, hogy ideiglenesen árfolyamsávba szorította a Forintot, de csak az Euróval szemben. Ezekről mintegy 10 év múlva, 2016 ban fognak cikkek megjelenni.) Természetesen azt mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy a két ország inflációkülönbsége előbb-utóbb árfolyam-eltolódáshoz fog vezetni, így a Nemzetközi piacokon csak e terméknek köszönhetően erős a Forint, hiszen az Országunk gazdasági helyzete ezt nem indokolja. Tájékoztatási kötelezettségünk miatt szeretnénk jelezni, hogy például a Svájci Frank menekülő devizaként szolgál, ami azt jelenti, hogy válság idején a befektetők ide menekítik a pénzüket, s mint Ön is tudja, ami iránt megnő a kereslet, annak az ára is növekszik. Ugyan komolyabb válság mostanában nem volt, ám pont emiatt várható a közeljövőben. Emiatt e terméken kívülálló ok miatt is emelkedhet a CHF ára.


 

Az Ön számára a kamatkockázat is veszélyt jelent. Amennyiben a külföldi deviza alapkamata növekszik, annak a növekményét természetesen Önre kell hárítanunk, hiszen bankunk profitorientált, és nem akar kockázatot, pláne veszteséget vállalni. Természetesen csökkenhet is az alapkamat, s mivel az előző esetben Ön érdekével foglalkoztunk, ebben az esetben pedig a tulajdonosainknak és bankvezetőknek kedvezünk majd, s nem fogjuk, vagy nem annyival fogjuk csökkenteni a  termék kamatát. További kockázat Ön számára az, ha a Külföldi Befektetők nem akarnak Magyar Államkötvényt vásárolni. Ez akkor következhet be ha lemegy a kamata, azaz a (zérókupon) hozamgörbéje vagy Államcsőd veszélye áll fennt, ekkor növekszik az úgynevezett CDS felár, mert  sok ismerőse akarja hasonlóan elkerülni az adófizetést, mint Bankunk. Ha a Külföldi Befektetők kereslete meginog a Forint iránt, akkor emiatt a folytonosan megújítandó SWAP megújításában problémák merülnek fel. Ez szintén megemelkedő kamatban fog Önnél lecsapódni. Ezt a kockázatot úgy tudja csökkenteni, hogy kevesebbet hagy lopni a politikusoknak, és kiváló adófizető állampolgára lesz a Magyar társadalomnak, s erre biztat másokat is. Ha ezt nem teszi, később ne csodálkozzon.


 

Felelős Bankunk megvizsgálta, hogy az elmúlt 50 évben a világ más államaiban működő bankok bocsájtottak-e ki hasonló terméket, és azt tapasztalta, hogy az 1980-as években Ausztráliában volt hasonló termék, (amit pl a Westpac bank bocsájtott ki,) ami ott társadalmi katasztrófához vezetett, több száz öngyilkos, és több ezer nincstelenné váló család formájában. Részben ezt mutatja be “A Bank” c. film is. Ennek elkerülése végett Bankunk Pénzügyi Szakemberei megvizsgálták ezt a terméket, és 1-5 éves futamidőre és a havi bevételüknek a 10, maximum 15szörösét javasolják kölcsönként felvenni e termékben, hiszen ennyi idő alatt nem, vagy kicsi eséllyel történhetnek a fenti kockázati események.


 

Szakembereink folyamatosan figyelemmel kísérik a Devizapiac és a Magyar gazdaság állapotát, így amennyiben hosszú távon akar e (jelenleg) alacsony törlesztőrészletű termékben eladósodni, elektronikus, és postai levélben fogunk Önnek figyelmeztetést küldeni, ami alapján dönthet, hogy azonnal végtörleszt, (természetesen a végtörlesztési díj felszámításával); vagy az aktuális hirdetmény szerinti Forintkölcsönre; esetleg más ország devizájára váltja kölcsönét. Ezekben az esetekben Bankunk nagylelkű, és a Közjegyzői díjat mi fizetjük, de  fennmaradó tőkére vetített kedvezményes 3,99% váltási költséget fel kell számolnunk, mert Bankunk nem non-profit szervezet. Amennyiben valamilyen politikai erő hatására diszkont áron kényszerülünk forintosítani devizahitelét, kartelba fogunk tömörülni, s ezzel fogjuk ezt szabotálni. Természetesen dönthet úgy is, hogy nem váltja át kölcsönét más devizára, hanem tovább fizeti a megemelkedett törlesztőrészleteket, bízva abban, hogy hamar lejár a futamidő, vagy a korábban említett ellenérdekeltségek ellenére megfordul az árfolyam emelkedése. Természetesen az is előfordulhat, hogy csökken a deviza árfolyama, de ha a Svájci Frank elmúlt 50 éves árfolyamgörbéjét megnézzük, épp eszű befektető hosszú távra erre nem fogad.

 


E rövid tömör és ténylegesen mindenre kiterjedő tájékoztatást azért adjuk, mert az Európai Unió Bírósága meg fogja állapítani, “hogy a szerződésnek átlátható jelleggel fel kell tüntetnie az érintett feltételben meghatározott külföldi pénznem átváltási mechanizmusának konkrét működését, valamint az e mechanizmus és a kölcsön folyósítására vonatkozó többi feltételben előírt mechanizmus közötti viszonyt oly módon, hogy a fogyasztónak módjában álljon egyértelmű és érthető szempontok alapján értékelni a számára ebből eredő gazdasági következményeket.” (C-26/13) Mivel e feltételt most teljesítettük, így a szerződés egyik alapvető eleme a konszenzus létre kellett hogy jöjjön. Egyúttal elismerjük, hogy ha nem tájékoztattuk volna Önt ilyen teljeskörűen, akkor a kötendő szerződésünk nem jöhetne létre, mivel e feltételek ismeretében a szerződést nem írná alá.  


 

Mielőtt még e befektetéssel kombinált hibrid termék mellett dönt, mindenképpen javasoljuk, hogy konzultáljon közgazdász és jogász ismerőseivel, mert tudnia kell, hogy Bankunkat képviselő Bankszövetség jó viszonyt ápol a mindenkori Kormánnyal a Legfelsőbb Bírói fórummal is, s a Bíróknak, Közjegyzőknek, Ügyészeknek deviza kamatú, de normál Forintkölcsönöket folyósítunk, ha igénylik. Ez nem korrupció, ugyanis meg szeretnénk kímélni őket ettől a teljesen nyilvánvalóan silány minőségű pénzügyi terméktől. Emiatt teljesen mindegy, hogy létezik-e érvényes szerződés Ön és Bankunk között, a bíróság “meggyőzésével” és újabb és újabb bankmentő törvényekkel, az emelkedő törlesztőrészleteket mindenképpen fizetnie kell, ha külföldre menekül vagy öngyilkos lesz, akkor is.


 

Amennyiben Ön figyelmeztetéseink ellenére e hibrid termék mellett dönt, (a megfelelően ki nem oktatott) Kollégáink és Ügynökeink állnak szíves segítségükre, akiket (munkahelyükért való) versennyel és a normál Forintkölcsönhöz képest háromszoros jutalékkal, valamint luxus tengerparti nyaralással és ehhez hasonló nyereményekkel motiválunk, hogy mindenáron rábeszéljék leendő ügyfeleinket e termékre, ami a folyósítással többlet pénzkínálatot jelent, azaz az inflációt fogja emelni, ami természetesen - a fentebb már említett módon, előbb-utóbb – árfolyam eltolódást fog generálni, mindamellett, hogy közös erővel a pénzügyi buborékot fújunk, mely ellen az MNB kamatemeléssel sem tud tenni semmit, egészen addig, ameddig van olyan lúzer, aki felveszi ezt a terméket, vagy bármilyen más kölcsönt. Természetesen Önnek érdekében áll hirdetni e termék kivállóságát futamideje végéig.


 

Amíg a fenti tájékoztatásunkat elolvasta, úgy gondoltuk, hogy már igényelte is Termékünket, így a gondolatában megjelenő összeg már a folyószámláján is van. Talán egy kicsit több is, mert mi rendesek vagyunk. Amennyiben erre mégsem lenne szüksége, és végtörleszteni szeretné azt, az csak 48 óra múlva, az aznapi zárás, s a költségek felszámítása után lehetséges.

 

Kérjük a fenti tájékoztatásunk szíves tudomásul vételét.

 

Bp., 2006.06.06.

 

Szívélyes üdvözlettel:


 

Átver Elek

Bank


 

Szerkesztette:

Papp Péter