Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.01.20

Szlovén devizahiteles siker - kiegésztő információk

szloven-siker.png

 

 

Minden jelentős hazai média beszámolt az MTI híre alapján a sikeres szlovén devizahiteles perről.

 

 

Kiegészítő információk szlovén honlapokról (nyers fordítás alapján…):

 

 

 

A Ljubjanai felsőbb bíróság második eljárásában érvénytelenítette a CHF-szerződést. Első eljárásában ez a felsőbb bíróság visszaküldte az ügyet az első szakaszba, tehát újra indult a per elölről.

 

A pervesztes bank a Sparkasse.

 

https://www.sparkasse.si/

 

(megj: az Erste vezéreinek főhet a feje)

 

„Ez a győzelem egy új korszakot nyit, mivel a bíróság döntése végleges” – mondta az adós ügyvédje, Robert Preninger. „Ez az első ilyen eset az EU-ban. Úgy véljük, ez lesz majd ezentúl az ítélkezési gyakorlat más bíróságok esetében is.”

 

A sikeres per következménye, hogy nem alakítják át a CHF-es hitelt EUR hitellé,  az adósnak azt a pénzösszeget kell visszafizetnie, amit a bankjától kapott.  Nem kell fizetni sem ügyleti, sem késedelmi kamatot. A Združenja Frank szervezet ért el korábban olyan megállapodást, hogy eurósítják a CHF-es hiteleket Szlovéniában. Szlovén képviselők csoportja törvényjavaslatot nyújtott be.  

 

A devizahiteles problémát a bankok kapzsisága és a bankfelügyelet, a szabályzó rendszer passzivitása okozta. Szisztematikusan meg kell oldani minden adós problémáját.

 

Két devizahiteles ügy van még a Ljubjanai felsőbb bíróságon és egy végrehajtási ügy az Alkotmánybíróságon.

 

Újságírói kérdésekre sem a Sparkasse sem más érintett szlovén bank nam kívánt reagálni, az „ítélet ismeretének hiányában”.  A Bankszövetség csak megismételte korábbi  véleményünket, hogy az eseteket egyedileg kell figyelembe venni. A Szlovén Bankok Szövetsége szerint a rendszerszintű megközelítésre van szükség. A bíróságoknak egységes ítélkezési gyakorlatot kell kialakítaniuk, mivel káros, veszélye és tisztességtelen lenne, ha különböző hitelfelvevőket egyenlőtlen helyzetbe hoznának.

 

A pervesztes banknak 15 napon belül Euróban kell megfizetni a kölcsön adott összeg és a megfizetett törlesztő részletek közti különbséget.

 

https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/visje-sodisce-ugodilo-zahtevku-za-nicnost-posojilnih-pogodb-v-frankih/443493

 

 

https://siol.net/posel-danes/novice/po-odmevni-sodbi-zaradi-posojil-v-frankih-banke-se-molcijo-457969

 

 

A fenti második linken egy videó is elérhető.

 

 

A szlovén Zdruzenje Frank csoportja:

 

https://www.facebook.com/zdruzenje.frank.si/

 

 

 

A magyar híradások, hírek forrása az MTI

 

Semmissé nyilvánított

 

egy svájci frank alapú jelzáloghitelt

 

a szlovén legfelsőbb bíróság

 

 

Zágráb/Ljubljana, 2018. január 19., péntek (MTI) - Semmissé nyilvánított egy svájci frank alapú hitelszerződést a szlovén legfelsőbb bíróság arra hivatkozva, hogy a bank nem tájékoztatta ügyfelét az ilyen devizahitelek magas kockázatáról - közölte a szlovén sajtó pénteken.

 

Robert Preninger, a hitelfelvevő ügyvédje a szlovén közszolgálati televíziónak elmondta: ez az első jogerős ítélet nemcsak Szlovéniában, hanem az Európai Unióban is. 


    A legfelsőbb bíróság a 2015-ben indított eljárásban most másodszor hozott ítéletet. Az első ítéletben megsemmisítette a pénzintézet javára hozott korábbi döntést és új eljárást rendelt el az ügyben. 


    Preninger elmondta, hogy a jogerős ítélet szerint a hitelfelvevőnek az eredeti hitelösszeget kell visszafizetnie a banknak, kamatok nélkül, a pénzintézetnek pedig törölnie kell az ügyfél ingatlanját terhelő jelzálogjogot.

 
    A szlovén svájcifrank-hitelesek egyesülete közleményében kiemelte: fontos győzelemről van szó. Bizakodásuknak adtak hangot, hogy a jelenlegi jogerős ítélet a jövőben bírósági gyakorlattá válik.


    "Rendszerszintű megoldás kell a problémára, amelyet a bankok kapzsisága és a szabályozó szervezetek csődje okozott" - hangoztatták.


    A szlovén központi bank adatai szerint 2017 májusában a svájci frank alapú hitelek állománya 524 millió euróra rúgott. Szlovén magánszemélyek és cégek 2004 és 2008 között vették fel a hiteleket az alacsony kamat miatt, de nem számoltak az árfolyamkockázattal.


    Sajtóértesülések szerint közel 20 ezer embert érint a mostani ítélet Szlovéniában, nekik legalább 60 százalékkal csökkenhet a tartozásuk.

 

MTI 2018. január 19., péntek 16:42