Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.01.11

Sajtótájékoztató és háttér – 2019.01.11

01.11---kep.png

 

 

A sajtótájékoztató felvétele:

 

 

 

Kovács Levente riport:

Lezárták az adósmentést?

2019. január 7. hétfő 05:45

 

https://magyaridok.hu/gazdasag/lezartak-az-adosmentest-3822335/

 

 

 

 

Beszámoló a kormány honlapján az EBRD megállapodásról (benne rövid videó):

 

http://www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok/hirek/elo-kozvetites-orban-viktor-sajtotajekoztatot-tart-az-ebrd-elnokevel-es-az-erste-bank-vezerigazgatojaval

 

 

 

Az EBRD megállapodás angolul a kormány honlapján:

 

http://www.kormany.hu/download/f/8e/30000/Appendix%201%20EBRD.pdf

 

 

A Hiteles Mozgalom fordítása- EBRD paktum magyarul:

 

https://drive.google.com/open?id=0B-taFPpeqhOzOF9TZjg5NjNIT28

 

 

Pénzügyminisztériumi válasz az EBRD paktumról képviselői kérdésre:

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/a-parlament-ben/penzugyminiszteriumi-valasz-az-ebrd-paktumrol.html

 

 

 

 

 

------ az MTI beszámoló és Fidesz reakció ------

 

 

 

MSZP-Párbeszéd: mondja fel a kormány az EBRD-vel kötött megállapodást!

 

 

Budapest, 2019. január 11., péntek (MTI) - Az MSZP-Párbeszéd az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött megállapodás felmondását követeli a kormánytól.

 

 

 Szakács László, az MSZP elnökhelyettese pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta, a kormány EBRD-vel kötött megállapodása nem szolgálja a magyar emberek érdekeit, adósrabszolgaságban tartja a devizahiteleseket.
    Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön azt mondta, betartja a megállapodást.
    Hozzátette: a megállapodás alapján a bankoknak a devizahitelek forintosítása egy fillérjébe sem került, és abban a kormány azt is vállalta, nem támaszt akadályt a kilakoltatások elé.
    Az ellenzéki politikus szerint Orbán Viktor "eladta a devizahiteleseket" pénzért a bankoknak.     
    Szakács László jelezte, a parlament elé terjesztik a megállapodás felmondását, így a fideszesek szavazhatnak róla.
    Elmondta, ugyancsak az Országgyűlés elé viszik azt a törvényjavaslatot, amely rögzítené: a bankok megtévesztették az embereket és ezért kártalanítás jár nekik. Ezt ma a devizahiteleseknek kell bizonyítani a bíróságon - közölte.
    Hegyesi Beáta, a Párbeszéd elnökségi tagja szerint Orbán Viktor megosztó politikát folytat, társadalmi csoportokat fordít egymás ellen igazságtalan törvénykezésével. Milyen kormány az, amely gyermekes családokat lakoltat ki? - firtatta, és bíálta a munka törvénykönyvének túlórával kapcsolatos módosítását is.
    Az ellenzéki politikus társadalmi összefogásra szólított fel, mondván, "ez a rezsim csak az erőből ért".
    Szabó József, a Hiteles Mozgalom vezetője kifogásolta, hogy Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára lezártnak nevezte a devizahitelezés kérdését, holott számtalan ügy van még bíróság előtt. Szerinte nagy összhang van a kormány és bankszövetség között, együttműködve újra és újra megtévesztik az országot. A felelősségre vonás nem fog elmaradni - hangoztatta.
    Ravasz László, az Adóskamara képviselője szerint a politikai hatalom részének tekinthetők a bíróságok, amelyek a bankok és a kormányzat alkuját hajtják végre ítéleteikben. Arra szólított fel, hogy a bíróságok az európai és a magyar jogelveknek megfelelő ítéletekben rendezzék a devizahitelesek problémáit.
    Kérdésre válaszolva az európai parlamenti (EP-) választásokról Szakács László közölte, az ellenzéki pártok közösen mozgósítanak a választáson történő részvételre. Jó lenne a közös lista is, de ott még nem tartanak - közölte.
    Nincsen ilyen döntésük - válaszolta az MSZP elnökhelyettese arra a kérdésre, hogy sajtóhírek szerint a mentelmi jog érdekében a jelentős költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba ügyvéd szeretne felkerülni az MSZP EP-listájára.

 

 

 

 

Fidesz: azok beszélnek a devizahitelről, akik rászabadították azt a magyar családokra

 

 

Budapest, 2019. január 11., péntek (MTI) - Azok beszélnek a devizahitelről, akik rászabadították azt a magyar családokra, és egyszer sem szavazták meg a devizahiteleseket mentő intézkedéseket - reagált a Fidesz az MSZP-Párbeszéd pénteki sajtótájékoztatójára, amelyen az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött megállapodás felmondását követelték a kormánytól.

 

 

"Megint kétszínű, álságos színjátékot játszik az ellenzék". Az MSZP és a Gyurcsány-Bajnai-kormány szüntette meg az első Orbán-kormány otthonteremtési programját és veszélyes devizahitelekbe kényszerítették az embereket - olvasható a Fidesz közleményében.
    Hozzátették, nem támogatták sem a bankok elszámoltatását, sem a forintosítást, sem a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és az otthonteremtési program elindítását, amely újra biztonságossá tette az otthonteremtést.