Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.07.19

Sajtótájékoztató az MSZP-vel - 2018.07.19.

sajttaj-18.07.19.png

A teljes sajtótájékoztató felvétele:

 

 

MTI beszámoló:

 


Az MSZP rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a devizahitelesek ügyében

 

Budapest, 2018. július 19., csütörtök (MTI) - Az MSZP rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a devizahitelesek ügyében - jelentette be az ellenzéki párt elnökhelyettese csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

 

 

Szakács László azt mondta, arra kérik a Fideszt, hogy a nemzetközi példák tükrében vizsgálja felül álláspontját: legyen új banki elszámoltatás, minden devizahiteles szerződést számoljanak újra, és a felvételkori árfolyamon forintosítsák azokat. A szerződések újraszámolásának idejére kilakoltatási és végrehajtási moratóriumot kell elrendelnie a kormánynak ezekben az ügyekben - közölte.


    Felidézte, hogy a közelmúltban Horvátországban olyan bírósági ítélet született, miszerint a horvát devizahiteleseknek visszajár az a pénz, amit az árfolyam-különbözet és a rossz tájékoztatás miatt tőlük a bankok tisztességtelenül beszedtek. Megjegyezte, Szlovéniában és Romániában is született hasonló ítélet.


    Az ellenzéki politikus kijelentette, most a Fidesz dönthet, hogy a családok oldalára áll, vagy továbbra is marad a bankok oldalán.


    Szakács László kitért arra, hogy csak tavaly majd 700 milliárd forintot "kaszáltak" a bankok a magyar családokon, és közben folyamatosak voltak a végrehajtások és a kilakoltatások a devizahiteles ügyekben.


    Azon véleményének is hangot adott, hogy a bankok anyaországaikban valószínűleg nem tudtak volna olyan hitelszerződéseket kötni, mint Magyarországon, ezért nyugodtan követelhetik tőlük, hogy itt is ugyanolyan tisztességes feltételekkel kössenek szerződéseket.


    Szabó József, a Hiteles Mozgalom képviselője azt kifogásolta, hogy nincs Magyarországon olyan ítélet, amely kimondaná, hogy az árfolyamkockázattal kapcsolatban becsapták az állampolgárokat. Ezt a kormány, illetve a bankszövetség megrendelése nyomán született kúriai jogegységi határozatokkal magyarázta. Szükségesnek tartja, hogy az EU vizsgálja meg a devizahiteleseket ért jogállami sérelmeket.


    Ravasz László, az Adóskamara képviselője is az igazságszolgáltatás működését kifogásolta. A korábbi bíró azt mondta, hatvan éve nincs független igazságszolgáltatás és független ítélkezés Magyarországon. Ez az - folytatta -, ami meghatározza, hogy nem lehet ma Magyarországon devizahiteles pert megnyerni, a bírák bármikor, bármilyen ítéletet meghozhatnak. A bíróknak a nemzetközi ítéletek után vállalniuk kell a morális, az anyagi és a fegyelmi felelősséget a devizahiteles ügyekben ezt követően hozott ítéleteik miatt - mondta.

bcl \ bhi \ bpt

MTI 2018. július 19., csütörtök 12:41

 

 

 

Az MTI hírét több média is átvette, pl:

 

 

Rendkívüli ülést akar az MSZP a devizahitelesekről

 

http://mandiner.hu/cikk/20180719_rendkivuli_ulest_akar_az_mszp_a_devizahitelesekrol

 

 

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a devizahitelesek ügyében az MSZP

 

https://nepszava.hu/3002166_rendkivuli-parlamenti-ulest-kezdemenyez-a-devizahitelesek-ugyeben-az-mszp

 

 

Az Adóskamara által kidolgozott törvényjavaslat:

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/adoskamara-torvenyjavaslat---1.-resz.html

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/adoskamara-torvenyjavaslat---2.-resz.html