Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.02.09

Rablóhitel

 

xuj---cikk.png

 

 

ez a részlet egy 2008-as cikkből származik

 

xuj-26.png

 

 

P.: Ha most Önnek hitelt kellene felvennie, akkor miben adósodna el?

K. J.: Egy dolog a kockázat, és egy másik a kockázat vállalása. Egy privátbanki ügyfél magas jövedelem és megfelelő fedezet mellett akár fel is vállalhatja azt a kockázatot, hogy mostani 80 ezer forintos törlesztőrészlete a következő időszakban 100 ezer forint lesz - vagy esetleg 60 ezer. A hangsúly ennek a kockázatnak a felmérésén és tudatos felvállalásán van. A hitelfelvevőtől nem várjuk el, hogy pénzügyileg annyira kvalifikált legyen, hogy mindig pontosan végiggondolja, értékelje a kockázatait, hiszen ez esetenként komoly szakmai hátteret kíván. Az óvatosság persze sosem árt - és mindenkinek jó, ha megfelelően előre tájékozódik. A banktól viszont elvárjuk, hogy felelős hitelezőként felmérje ügyfele kockázatát - saját hosszú távú célja érdekében. Ha jen alapú hitelt nyújt, akkor csak annak az ügyfélkörnek és olyan feltételkkel tegye, hogy az összhangban legyen a hitelfelvevő kockázatviselő képességével.


 


P: Ön a sajtótájékoztatón mint a nem felelős bankári magatartás szélső példáját említette az úgynevzett "rablóhiteleket". Ezek mennyiben jellemzőek a hazai piacra ?

Király Júlia: A rablóhitelek alatt a tengerentúlon jól ismert "predatory lending" tevékenységet értem.
Ezek a termékek azon alapulnak, hogy a bankok olyan hitelt kínálnak, melyeket a kondícióik miatt a teljes futamidő során az adós csak nagy nehézségek árán vagy egyáltalán nem tud visszafizetni, de rövid távon elegendő hasznot hajt a hitelező számára. Ilyen még nincs a magyar piacon, de félő, hogy megjelenik. Az erős banki versenynek - ami az innovációs kényszer kapcsán alapvetően jólétnövelő, stabilizáló hatású - van egy olyan mellékhatása, hogy megjelennek a piacon az olyan többletkockázatot hordozó pénzügyi termékek, amik hosszú távon akár vissza is csaphatnak. Ilyen termékinnovációk azért jelen vannak a magyar piacon is, például a megtakarításokhoz kötött hiteleknek vannak olyan konstrukciói, melyek a határozottan kockázatosabb termékek közé tartoznak.

 

http://www.portfolio.hu/gazdasag/meg_egyszer_ezt_a_jatekot_nem_jatszhatjuk_el_interju_kiraly_juliaval.96009.html

 

 

MÁR JÓ IEDEJE TUDJUK,

HOGY A DEVIZAHITELEK PONTOSAN MEGFELELNEK

A RABLÓHITELEK DEFINICIÓJÁNAK

 

NYUGODTAN HASZNÁLJÁTOK A RABLÓHITEL KIFEJEZÉST

ÉS HIVATKOZZATOK KIRÁLY JÚLIÁRA

 

Király Júlia (Budapest1957június 15. –) magyar közgazdász, a közgazdaság-tudományok kandidátusa, címzetes egyetemi tanár (BCE), 2007-2013 között a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke. Sokáig a Nemzetközi Bankárképző Központ vezérigazgatójaként volt ismert.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kir%C3%A1ly_J%C3%BAlia