Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.03.25

Perek „ésszerű határidőn belül”

Nagyon fontos megállapításokat tett az Alkotmánybíróság március 25.-én.

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/birosag/86-devizahiteles-panaszaban-dontott-az-ab.html

 

illetve a hivatalos AB tájékoztató:

 

http://www.mkab.hu/download.php?h=1093

 

 

Részletek elsőként a határozatból:

 

Az emberi jogok és az alapvető szabadságok védelméről szóló, Rómában, 1950. november 4-én kelt Egyezmény és az ahhoz tartozó nyolc kiegészítő jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló 1993. évi XXXI. törvény 2. § 6. Cikk 1. pont első mondata szerint »mindenkinek joga van arra, hogy ügyét a törvény által létrehozott független is pártatlan bíróság tisztességesen, nyilvánosan és ésszerű időn belül tárgyalja, és hozzon határozatot polgári jogi jogai és kötelezettségei tárgyában, illetőleg az ellene felhozott büntetőjogi vádak megalapozottságát illetően«.

 

Az Alaptörvény XXVIII. cikk (1) bekezdése – a korábbi Alkotmánnyal ellentétben – a tisztességes eljáráshoz való jog részeként már kifejezetten biztosítja a feleknek a perek ésszerű időn belül történő befejezéséhez való jogát.

 

XXVIII. cikk (1) Mindenkinek joga van ahhoz,

hogy az ellene emelt bármely vádat vagy valamely perben

a jogait és kötelezettségeit törvény által felállított,

független és pártatlan bíróság tisztességes és nyilvános tárgyaláson,

ésszerű határidőn belül bírálja el

 

Az Alaptörvény a perek ésszerű időn belül történő elbírálását a XXVIII. cikk (1) bekezdésében – a tisztességes eljáráshoz való jog részeként – alapjogként rögzíti.

 

Törvényszéken polgári ügyszakban az elsőfokú eljárás átlagosan 11,5, míg gazdasági ügyszakban (a tisztességtelen szerződési feltételek megtámadása iránti perek e körbe tartoznak), az első fokú eljárás átlagos időtartama 9,5 hónap.

 

 

A rendelkezésre álló statisztikák alapján a folyamatban lévő ügyek elbírálásának kötelezően elrendelt, legalább 7-9 hónapos késedelme jelentősnek tűnik.

 

Alkotmánybíróság úgy ítélte meg, hogy a jogalkotó korlátozta panaszosoknak az Alaptörvény XXVIII. cikk (1) bekezdésében – a tisztességes eljáráshoz való jogrészeként biztosított – a perek ésszerű időn belül történő befejezéséhez való jogát.

 

 

Az AB határozatból megtudjuk azt is, hogy bizonyos esetekben az alapjog korlátozható. De most nem ezt kívánjuk vitatni, elemezni.

 

Az Alkotmánybíróság valójában meghatározta ebben a határozatában, hogy mi számít az ésszerű időnek, melyen belül a bíróságnak határozatot kell hozni. Kimondta, hogy korlátozva lett a perlők alkotmányos joga, mivel az átlagos 9,5 hónap időtartam kitolódik legalább 7-9 hónappal. Ebből a megállapításból megkérdőjelezhetetlenül következik, ha az átlagos időnél kétszer hosszabb idő alatt nem hoz döntést a bíróság, akkor sérül a perek ésszerű időn belül történő befejezéséhez való joga.

 

A több mint 12.000 felfüggesztett perből rengeteg már 3-4 éve húzódik úgy, hogy még első fokú döntés sem született. A pert indító személyek esetében sérült-e a perek ésszerű időn belül történő befejezéséhez való jog?

Határozott véleményünk hogy igen!

 

Rengeteg per esetén a periratok évekig bolyongtak a különböző szintű bíróságok között, mivel a különböző szinten lévő bíróságok nem tudták eldönteni, hogy melyikük illetékes eljárni. Sérült-e ezekben az esetekben a perek ésszerű időn belül történő befejezéséhez való jog?

Határozott véleményünk hogy igen!

 

Tett-e az elmúlt években lépéseket a bíróságok vezetése azért, hogy a perek ésszerű időn belül történő befejezéséhez való jogunk gyakorlatban is meglegyen?

 

Határozott véleményünk hogy nem!

 

Hazánkban évek óta alkotmánysértő módon sérül a perek ésszerű időn belül történő befejezéséhez való jogunk!

 

 

perek----esszeru-hataridon-belul------kep.png