Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.02.12

Pénzügyi tudatosság növelése az iskolákban + bankszövetség

Hiteles Mozgalom MTI közlemény – 2017.02.12.

 

mti-kozl-17.02.12.---kep.png

 

http://os.mti.hu/hirek/124211/az_arany_liliom_kozhasznu_alapitvany_kozlemenye

 

MTI hír jelent meg a pénzügyi tudatosság fejlesztéséről

 

„A pénzügyi és vállalkozási ismeretek iskolai terjesztésének szélesítéséről írt alá csütörtökön megállapodást Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Magyar Bankszövetséggel, a Pénziránytű Alapítvánnyal és a Junior Achievement Alapítvánnyal az idei pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete, a Pénz7 program keretén belül.”

 

Egyetértünk abban, hogy a pénzügy jártasságot és a pénzügyi tudatosságot növelni kell az ifjabb nemzedék ismeretei között (is). Különösen fontos, hogy mindenki megismerje, miként adósították el 8 év alatt 10.000 milliárd forinttal  a magyar családokat. Szükséges megismerni  a devizahitelek jellemzőit és szerepüket az eladósításban. Az oktatásból nem maradhat ki a pénzügyi fogyasztóvédelem, a hitelpénzrendszer ismertetése, a kamatparitás elmélete és jelentősége sem.  Ismertetni kell, hogy a bíróságok mikét kívánják „kilőni” a devizahiteles pereket és „meggyógyítani” a szerződéseket, elszámolás előírásával megadni az adósoknak a „kegyelemdöfést”.

 

Szükségesnek tartjuk azon szervezetek képviselőinek is a részvételét ebben a programban, akik az elmúlt években több tízezer bajbajutott társaiknak segíteni.

 

„Még az idén a kormány elé kerül a pénzügyi jártasságot, pénzügyi tudatosságot segítő nemzeti stratégia”

 

Devizahitelesek nélkül nem készülhet stratégia. Nem engedjük meghamisítani a saját történelmünket!

 

Hiteles Mozgalom
 

-----  a hivatkozott MTI közlemény a pénzügyi ismeretek iskolai oktatásáról ---

 

 

Gazdaság-pénzügyiismeretek-Pénz7 
Ötoldalú megállapodás a pénzügyi ismeretek iskolai oktatásának szélesítésére


 

    Budapest, 2017. február 9., csütörtök (MTI) - A pénzügyi és vállalkozási ismeretek iskolai terjesztésének szélesítéséről írt alá csütörtökön megállapodást Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Magyar Bankszövetséggel, a Pénziránytű Alapítvánnyal és a Junior Achievement Alapítvánnyal az idei pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete, a Pénz7 program keretén belül.

 

    Palkovics László a szerződés aláírást követően hangsúlyozta: a megújuló nemzeti tantervben kiemelt szerepet kap majd az életvitellel kapcsolatos ismeretek oktatása, így a pénzügyi ismeretek, a pénzügyi tudatosság elsajátítása is.


    Az idén a március 6. és 10. közötti rendezvénysorozat vállalkozói ismeretek oktatásával is bővül. 


    Lepsényi István, az NGM gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára az MTI-nek elmondta: idén a vállalkozói ismeretek témakörét is beveszik a Pénz7 programjába, a vállalkozások alapításának kérdéskörétől kezdve egészen a cégek tevékenysége során felmerülő kihívásokig, buktatókig.


    Az államtitkár rámutatott: a magyar fiatalok jóval kisebb  arányban érdeklődnek az iránt, miként válhatnak a középiskolai, vagy felsőfokú oktatásuk után vállalkozóvá, mint a nyugat-európai társaik. Holott az egész magyar gazdaság fejlődését segítené, erősítené, ha egyre több fiatal kezdene saját vállalkozásba - fűzte hozzá.


    Elmondta: a Pénz7 keretében a magáncégek alapításáról, a vállalkozói lét témájáról sikeres vállalkozások vezetői tartanak majd előadásokat a tanulóknak, akik esetenként kimehetnek az adott cég irodáiba, telephelyére, hogy a társaságok működését a helyszínen figyeljék meg.


    Balogh László, a Nemzetgazdasági  Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára arról szólt, hogy várhatóan még az idén a kormány elé kerül a pénzügyi jártasságot, pénzügyi tudatosságot segítő nemzeti stratégia, amely hét éves időintervallumban szabja meg azokat a feladatokat, hogyan bővítsék az ifjabb nemzedék pénzügyi ismereteit.


    Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára jelezte: a pénzügyi-gazdasági válság is rávilágított arra, mennyire fontos a pénzügyi ismeretekben való eligazodás. Kiemelte: 2016. november 15. óta már közel 900 iskola regisztrált országszerte a programra, a résztvevő diákok száma a regisztráció szerint meghaladja a 140 ezret.


    A Pénz7 eseményeit 2015 óta az European Money Week páneurópai rendezvénysorozat keretén belül rendezik meg. Ennek során márciusban Európa közel 30 csatlakozó országában pénzügyi témájú tanórákat tartanak a programban részt vevő általános- és középiskolákban. Az elméleti tudást oktató, gyakorlott pedagógusok mellé pénzügyi önkéntes szakértők is csatlakoznak az iskolai tanórákhoz. 


    A program során egyetlen bank, pénzügyi intézmény kereskedelmi logója, ajánlata sem jelenhet meg az iskolai eseményeken. A tanórai ismeretanyagot képzett pedagógus csapat állítja össze, szakmai felügyelettel és próbaórákkal, képzésekkel biztosítva annak magas színvonalát. Ugyanakkor az önkéntesek jelenléte az elméleti tudást hatékonyan egészíti ki a gyakorlati ismeretekkel - mondták el a szervezők.

gtb \ gtr

MTI 2017. február 9., csütörtök 17:40

 

 

-----  rövid részlet egy  MTI közleményből  ---

 

2017. február 8., szerda 15:12

A Fidesz-frakció közleménye

 

A polgári kormány több mint egymillió családot szabadított meg a devizahiteltől, elszámoltatta a bankokat, forintosította a hiteleket.

 

Ennek köszönhetően ezek a családok összesen ezer milliárd forintot feletti összeget kaptak vissza;  25-30%-kal csökkentek a törlesztő részletek, és ezáltal több százezer otthon menekült meg.

 

Az Otthonteremtési programmal megteremtettük a biztonságos és olcsóbb otthonteremtés feltételeit is. 

 

http://os.mti.hu/hirek/124124/a_fidesz-frakcio_kozlemenye