Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.12.16

Párbeszéd és mi, devizahitelesek

szamit---kep.png

 

 

A devizahitelesek problémáival foglalkozó részek a 70 oldalas programból:

 

Át kell alakítani az államot, hogy az ne a hatalmat védje a polgáraival szemben, hanem épp fordítva: a polgárokat a hatalommal szemben.

 

Alanyi joggá kell tenni a méltó lakhatáshoz való jogot, melyet alkotmányba foglalunk. Ez maga után vonja az elhelyezés nélküli kilakoltatás tilalmát is. A Párbeszéd meggyőződése szerint egy köztársaságban minden állampolgár számára garantálni kell az emberhez méltó létfeltételeket, közülük is kiemelten a lakhatást. A köztársaság polgárait szolgáló államnak tehát kötelessége, hogy megelőzze a hajléktalanná válást, valamint hogy támogassa a korszerű és egészséges otthonok elérhetővé válását mindenki számára.

 

A bajban lévő devizahitel-adósok számára is biztosítjuk a lakhatást, hogy elkerülhető legyen a kilakoltatás, és kárpótlást nyújtunk az elmaradt állami felelősségvállalás miatt. A Nemzeti Eszközkezelő kibővítésével létrehozzuk az Ingatlanalapot azok számára, akik 90 napon túli lakáshitel- vagy közüzemidíj-tartozással rendelkeznek, hogy ne váljanak kilakoltatás áldozataivá.

 

A gazdasági csalást és más, kapcsolódó tényállásokat újra kell szabályozni a büntető törvénykönyvben; a szabadságvesztést mint szankciót ki kell egészíteni a csalásban részt vevő gazdasági társaságokra kivetett bírságokkal és büntetésekkel. Az ilyen „büntetőadót” nevezzük oligarcha-adónak. A befolyt oligarcha-adót egy elkülönített alap kezelné, amelyből a Fidesz-kormányzás kárvallottjainak lehet kárenyhítést nyújtani: többek között a devizahitel- és trafikkárosultaknak.

 

A Párbeszéd elkötelezett amellett, hogy kormányváltás után az állam felelősséget vállaljon az Orbán kormányok bűneiért. Meggyőződésünk, hogy a demokrácia és az állammal szembeni bizalom csak úgy állíthatók vissza, ha az elmúlt nyolc év károsultjai, azok, akiket jogtiprás ért, valódi kártérítésben részesülnek. A Párbeszéd ezért kárpótlást és igazságtételt ajánl a földjeiket vesztett helyi gazdálkodóknak, a trafikjaiktól megfosztott kiskereskedőknek, a magán-nyugdíjpénztári tagoknak, a devizahiteleseknek és minden olyan vállalkozónak, akik kezéből a kormány vagy valamely Fidesz-közeli oligarcha jogszerűtlenül vagy a joggal visszaélve kicsavarta a megélhetést lehetővé tevő vállalkozásukat.

 

 

Hitelkárosultak

A devizahitelek károsultjai, akiknek az Orbán és Matolcsy-féle gazdaság- és monetáris politika okozta a legnagyobb kárt, a kormány sikerpropagandájával ellentétben egyáltalán nem részesültek megfelelő kárpótlásban. A Párbeszéd javaslata szerint a hitelkárosultak visszamenőlegesen kárpótlást kapnának a tartozás és a törlesztő részletek árfolyamváltozásból adódó, extrém mértékű emelkedése esetén, legfeljebb a hitel tőketartozásának 25 százalékáig. Ennek pénzügyi fedezetét a bankadó és az MNB-nek a hitelek forintosításon keletkezett, majd közpénz jellegét – ideiglenesen – elvesztő, 200 milliárdos árfolyamnyeresége adja.

 

 

A teljes miniszterelnök jelölti program:  

 

https://parbeszedmagyarorszagert.hu/files/public/mindenki_szamit_2.0.pdf

 

 

Sajnos a problémáink lényegét a Párbeszéd politikusainak sem sikerült felvázolniuk a programjukban. A parlamenti képviselőjük által benyújtott devizahiteles törvényjavaslatok, a devizahiteles vitanapon elhangzottak nincsenek benne ebben a programban.

 

Karácsony Gergely félig-meddig az MSZP miniszterelnök jelöltje is.

 

Az MSZP programjának az elemzése:

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/mszp-valasztasi-program-----devizahiteles-szemmel.html