Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.02.06

Otthonvédelem 2.0

Ahhoz, hogy a lakosság 1/3-át érintő devizahiteles kérdés megoldódjon teljesen más síkon kell gondolkodni és cselekedni, mint eddig. Kőkeményen kell fellépni. Előrebocsájtom: Úgy vélem egyetlen ember sem kíván konfrontálódni eleve vesztesnek látszó pozícióból a hatalommal, a társadalom számára a béke, a nyugalom, a törvényes út betartása kívánatos, tehát nem a békétlenséget szítom, viszont azonnali megoldások kellenek hogy ezt a tragikus folyamatot meg lehessen állítani.

 

Ami biztos: Magyarországon már régen nincs béke. Egy évtizede háború zajlik 3 millió becsapott ember ellen, amelynek tétje már nem a közvetlenül érintettek jövője, hanem családtagjaik, gyermekeik unokáik jövője. Ennek a háborúnak a következő generáció a legnagyobb áldozata. Amikor kormányzati szinten egy tíz éves manipulált és amúgy megoldható társadalmi krízis lezárását egy újabb 10 éves társadalmi krízis bevezetésével akarják kezelni, amikor a jogállamiság, a tisztesség alapvető normáit gátlástalanul felrúgják, amikor már nem csak a hitelt felvevőkre, hanem a családok, gyermekek százezreire hárítják át egy elhibázott gazdasági stratégia terheit, százezreket elűzve hazájukból otthonukból, akkor ki kell mondani: Itt azért álljunk meg. Eddig és ne tovább!

 

Ezt a békét ilyen áron fenntartani nem lehet, a társadalom egésze roppan bele ebbe az aljasságba, és a félelembe. Fel kell ismernie minden érintettnek, hogy személy szerint is áldozat szerepre kárhoztatták, el kell fogadni, hogy senki nem fog segíteni rajta, legkevésbé a kormány, ezért meg kell védenie nem csak saját jelenét jövőjét, hanem gyermekei jövőjét is. Tudomásul kell venni, hogy a mindenkori kormányzat és bankok együttesen fosztottak ki minket, nincs itt jobboldal és baloldal, csak politikai és gazdasági hatalomhoz jutó gazemberek vannak, akiknek eszük ágában nincs abbahagyni a fosztogatást. Fel kell ismerni, hogy most éppen egy sötét, aljas kormányzatinak mondott kommunikációs szemfényvesztés zajlik, azért hogy további hosszú évekig fosztogathassanak minket.

 

A békés, törvényes, jogi utat járok figyelmébe: Az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy ezt a folyamatot tisztán jogi úton megfékezni nem lehet, csupán időszakosan megakasztani, mert a jogot a hatalom saját érdekei szerint ott és akkor formálja, amikor akarja. Ha a hitelkárosultak ezen a téren bármikor lépéselőnybe kerültek, a 2/3-ad saját érdekei szerint törvényeket módosított. A jogi folyamatokat így évekig el lehet húzni, ráadásul 1,2 millió devizaszerződéses esetre egyszerűen nincs elég ügyvédi kapacitás. Magyarországon összesen 10.000 ügyvéd van, ezekből jó ha 500 érti az ügyeket. A törvényes, békés, jogi út így aztán évtizedekig el fog tartani.

 

Éppen ezért tisztelet a sziszifuszi munkáért azoknak akik ezt az ösvényt vállalták fel. Az elmúlt évek jogi teljesítménye egy maréknyi - valóban jószándékú, -fanatikus jogvédő, ügyvéd munkája. Az hogy a bíróságokon a jelenlegi helyzet kialakult (a perek felfüggesztése, a "túlterheléses támadás" miatt, illetve a közel 200 első és másodfokú megnyert per) nekik, és annak a 15.000 károsultnak köszönhető akik ki mertek állni a jogaikért. Erre a jogilag megalapozott társadalmi reakcióra a kormányzat jogegységi döntésekkel, Európai Bírósági határozat kikérésével, Alkotmánybírósági határozatokkal nyert 3 évet, miközben a 2/3-os többség elegendő lett volna érdemi intézkedésekre ugyan olyan módon, mint a végtörlesztés esetén. De nem, lett belőle 2014/XXXV-ös törvény, illetve forintosítás 256,5 Ft árfolyamon.

 

A pénzügyi szakértői vonal elemzései első sorban a médiafelületeken voltak követhetők, a kormányzati érvekkel szemben, de ennek hátterében ott kellett mindig lennie a jogi és az utcai fellépésnek, hiszen a téma akkor kerül a médiába, ha több irányú nyomásgyakorlás érzékelhető. Ha ilyen nincs, akkor a mostani helyzet áll elő: Nem, vagy alig beszél róla a média.

 

Nézzük az utcai nyomásgyakorlást. A jogtalan, tisztességtelen, és embertelen kilakoltatások megállítása minden állampolgárnak joga és kötelessége (lenne). Ebbe az irányba szerveződött fel 2012-től az utcai akciókkal fellépő otthonvédelem. Az otthonvédő akciók hatására a média kiemelten kezdett foglalkozni a hitelkárosultak tragédiájával, az ellenzék erre reflexszerűen odafigyelt, a kormány pedig kénytelen volt kommunikálni.

 

2012 áprilisa óta több mint 500 otthonvédelmi akció és demonstráció zajlott az utcán, ennek eredménye hogy a devizakárosultak kilakoltatási moratóriuma 2013 októbere óta életben van, de ne reménykedjünk, ennek az állapotnak idén nyáron véget vet a kormány, ezt követően 140.000 otthon kerül így válsághelyzetbe, több mint 400.000 honfitársunk.

 

Hogy ezt megakadályozzuk egységes stratégia szerint kell cselekednünk. A jogi, a szakértői és az utcai vonal között az elmúlt 3 év során nem alakult ki szoros együttműködés, a jogi vonal szigorúan a hatályos törvények mentén próbálkozott, elhatárolódva az újszerű, felelősségre vonást követelő szakértői mondanivalótól, valamint az utcán - otthonokat mentő tevékenység következtében - a rendőrséggel is konfrontálódó otthonvédőktől. A szakértői vonal minden szegmense saját igazát tartotta üdvözítőnek, és saját igényei szerint tartotta a kapcsolatot a jogi, illetve az utcai vonallal. Az otthonvédelem szükségszerűen mind a jogi vonallal, mind a szakértőkkel szoros kapcsolatot kívánt kialakítani, természetesen a cselekvés mentén, ám a nyílt utcai fellépést a jogi és szakértői csoportok alig támogatták, így falakba ütközött, magára maradt. Most ezen a helyzeten kell úrrá lenni, hogy az új kihívásokat kezelni tudjuk, szükségszerűvé vált a három irányzat szorosabb - akár szervezetszerű - együttműködése. Miért is?

 

A kormány egyoldalúan belenyúlt a bankok és a magányszemélyek kétoldalú szerződésébe, és kiemelte a szerződés semmiségére okot adó pontokat (árfolyamrés, egyoldalú kamatemelést) ezzel a szerződéseket életben tartotta. Ez egyértelmű bankmentés volt, a kormány a lakosság érdekei ellenében a bankokat mentette meg, majd a legutolsó pillanatban az akkori legmagasabb árfolyamon forintosított. (Emlékezzünk arra, hogy azok a hitelkárosultak, akik egyáltalán elfogadták a forintosítást mint alternatívát, a felvétel kori árfolyamot tekintették alapnak, legrosszabb esetben a végtörlesztés iránymutató értékét a 180 Ft-ot.)

 

A 256,5 Ft árfolyamon való forintosítás gyakorlatilag a hitelek visszafizetésének nulláról való újrakezdését jelenti - forint alapon. Érthetőbben: Aki 2007 februárjában felvett 5 millió forint CHF alapú kölcsönt, annak ellenére, hogy 2015 februárjáig átlag 50.000 forintos havi törlesztőrészlettel visszafizetett 4.800.000 Ft-ot, a csalássorozat miatt (árfolyamemelkedés, egyoldalú szerződésmódosítás, kamatemelés, árfolyamrés, stb) további, mintegy 7.000.000 Ft-al tartozik. A 256,5 Ft való forintosítás után ez a tartozás 5.700.000 Ft lesz "mindössze".

 

Ezt nevezi a kormány devizahiteles mentőcsomagnak. Érvként azt hozza fel, hogy csökken a havi törlesztőrészlet, de az nem mondják, hogy ennek az ára további évtizedes eladósodás, a hitelek nem a szerződés szerinti -mondjuk- 10, hanem (jó esetben) 20 év alatt futnak ki, mindez úgy, hogy a kormányzat kötelező alapon egyszerűen egy új szerződést kényszerít a károsultakra. Nem nehéz megjósolni, hogy ez a lakosság 2.0 tönkretételét jelenti. Ezért új stratégiára, taktikára, átgondolt cselekvésre és nyomásgyakorlásra van szükség. Össze is hozzuk.

 

 

Tatár József
Otthonvédelmi Tanács

 

 

otthonvedelmi-tanacs---kep---logo.jpg