Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.12.28

Önmagában nem elegendő szociális kérdésként vizsgálni 2022-ben a devizahiteles problémákat

mti---kep---2021.12.28.png

Önmagában nem elegendő szociális kérdésként vizsgálni 2022-ben a devizahiteles problémákat. Az Arany Liliom Alapítvány és a Hiteles Mozgalom szerint a hazai pénzintézetek szándékosan félrevezették a fogyasztókat. 2,3 millió deviza elszámolású szerződéssel több millió embert csaptak be megtévesztő termékismertetéssel. Az eddigi devizahiteles törvények ezt a kárt nem rendezték. Több száz milliárd forintra tehető a családokat ért, rendezetlen kár.

 

Az ellenzék a napokban ismertette szociális programját, melyben az MTI beszámolója szerint kitért a devizahiteles problémákra is: „határozatlan időre felfüggesztik a devizahitelesek kilakoltatását, valamint kártérítési alapot hoznak létre a hitelkárosultaknak…kiszélesítik a családi csődvédelem intézményét.” Ezek a tervezett intézkedések szükségesek, ám egyáltalán nem elegendőek.

 

A bankok etikátlanul összejátszottak a közjegyzőkkel; az állami pénzügyi fogyasztóvédelmi hatóságok nem végezték el a rájuk háruló feladatot. A végrehajtók tevénységének vizsgálata mellett ki kell térni a behajtók és követeléskezelők munkájára is. A fogyasztók pereivel a bíróságok jelenleg is küszködnek, egyszerre próbálnak eleget tenni az uniós fogyasztóvédelmi elveknek és a legfelsőbb bírói szint elvárásainak és utasításainak. Sajnos a tisztességes bírói eljárásokat akadályozza, hogy a Kúria megalapozatlan szakvélemény alapján hozott több jogegységi határozatot.

 

Napjainkban a devizahiteles probléma egyértelműen jogállamisági kérdésként vizsgálható.  

 

http://os.mti.hu/hirek/166613/az_arany_liliom_kozhasznu_alapitvany_kozlemenye