2022.02.17

Nyílt levél a köztársasági elnök jelöltek részére

nyilt-lev---kep---01.png

Tisztelt Novák Katalin!

Tisztelt Róna Péter!

Köszöntjük Önt, mint aki jelenleg felkészül az államfői feladat ellátására. Korunk legnagyobb társadalmai katasztrófáját a devizahitelezés okozta és okozza mind a mai napig. Nyílt levelünkkel a felkészülésben szeretnénk Önt segíteni.

Több alkalommal fordultunk már a hivatalban lévő Köztársasági elnökhöz, Áder Jánoshoz, hogy tegyen lépéseket a banki károsult magyar családok érdekében, a jogállamiság védelmében.

Közel 10 éve, a megválasztását követően, 2012 nyarán köszöntöttük őt, és egyben felhívtuk a figyelmét a devizahiteles problémákra. Részletek:

„A Parlamentben helyesen hangzott el: a hazai hitelezési gyakorlat ellentétes az uniós előírásokkal.

Tudjuk, a bankok tisztességtelen szerződéseket kötöttek, a kilakoltatások pedig karhatalmi segítséggel folynak.

A jognak nem a „kiszolgáltatottat” kell védenie, nem a „károsító egyenlőtlenség csökkentését” kell szolgálnia?

A demokráciának nem feltétele, hogy alapvető emberi jogokat nem sértheti háborítatlanul gazdasági társaság?”

„Kilakoltatják magyar állampolgárok százezreit, elárverezik lakások tízezreit, azért, mert a bankok tisztességtelenek voltak, az arra hivatott állami Hatóságok meg nem végezték el a munkájukat évekig, a Parlament meg nem hozta meg a szükséges törvényeket, a kormányok nem hozták meg a szükséges rendeleteket!

A fentiek alapján szeretnénk megkérni Önt, Magyarország Köztársasági Elnökét, hogy éljen az Önre ruházott jogokkal és kötelezettségekkel, álljon ki a „megtévesztett és becsapott” magyar állampolgárok százezrei mellett.

Kérjük, határozottan álljon ki érdekeink és értékeink mellett!

Sajnos azt kell tapasztalnunk, hogy pénzintézetekkel és fogyasztói jogokkal foglalkozó állami hatóságok még mindig nem végzik el feladatukat!”

„A helyzet már drámaivá fordult és hatalmas társadalmi katasztrófa következik be, ha nem történik sürgősen jelentős változás a folyamatokban!”

„Elkeseredettségükben, a kilátástalanságot látva nagyon sokan öngyilkosok lettek!

Több ezren távoztak szülőhazájukból, mindenüket hátrahagyva. Több tízezren fontolgatják, hogy külföldön keresnek menedéket, reményt.

A holnap, a jövő egyre több honfitársunknak reménytelen, kilátástalan.”

2013 nyarán nyolc devizahiteles szervezet kezdeményezte Áder Jánosnál a Legfőbb Ügyész és a PSZÁF elnökének a felmentését. Részletek:

„Egy nagy jelentőségű, a Kúrián folyó per kapcsán a Legfőbb Ügyész kérdéseket kapott a Kúriától.

A legfőbb Ügyész a válaszában több valótlanságot állított, és a valótlanságok következményeként alapjaiban téves következtetést vont le. Úgy tűnik, a Legfőbb Ügyészség a banki gazdasági érdekek védelmében elfeledkezett küldetéséről, a köz érdekének védelméről.”

„A PSZÁF elnöke több kérdést kapott a Kúriától a deviza alapú kölcsönök jellemzőivel, tulajdonságaival kapcsolatban. A PSZÁF elnöke a válaszában több valótlanságot állított, az általa elérni kívánt cél érdekében összekevert fogalmakat, és így alapjaiban téves következtetést vont le. Úgy tűnik, a PSZÁF a banki gazdasági érdekek védelmében elfeledkezett küldetéséről, a fogyasztók érdekvédelméről.

Mind a Legfőbb Ügyész, mind a PSZÁF elnöke nyilvánvalóan szándékosan félre akarta vezetni a Kúriát egy konkrét per nagy jelentőségű döntésének befolyásolása szándékával.

Azt akarták elérni, hogy a Kúria kimondja, a vizsgált kölcsönszerződés jogszerű, és érvényes.

A félrevezetés nem sikerült, a Kúria a valóságnak, a tényeknek megfelelő ítéletet hozott. Kimondta a kölcsönszerződés  érvénytelenségét.

Úgy véljük, hogy Polt Péter legfőbb ügyész, és Szász Károly PSZÁF-elnök ezzel a befolyásolási kísérletével visszaélt hatalmi helyzetével, megcsúfolta alkotmányos feladatát,  ezzel aláásta Magyarországon a jogállamiságot.”

2016 áprilisában hét devizahiteles ügyvéd azért írt a Köztársasági elnöknek, mert a Kúria Polgári Kollégiumának vezetője szolgaian eleget tett a Bankszövetség kérésének, figyelmen kívül hagyva a jogszabályokat. Részlet:

„Dr. Wellmann György leveléből kitűnően nem hajlandó elfogadni, hogy a bírák függetlenek és csak a törvényeknek vannak alárendelve, ítélkezésükben nem utasíthatók. Nem hajlandó tudomásul venni, hogy a jogalkalmazás során a jogszabályok szövegét azok céljával és az Alaptörvénnyel összhangban kell értelmezni.

Dr. Wellmann György személyes, informális kapcsolata a Bankszövetség képviselőivel önmagában kizárja, hogy képviselni tudja a pártatlanság elvét, s azzal, hogy mindezt ilyen nyilvánvalóan jogellenes formában ki is fejtette, maga biztosítja Magyarország polgárait arról, hogy bizonyos személyes érdekek mentén nem engedi a törvényeket, azok célját és szellemiségét a kúriai bírósági ítélkezésben érvényre jutni.”

Kérjük, a választásig hátralévő időben ismerkedjen meg a devizahitelesek köztársasági elnöknek írt beadványaival, leveleivel és a küldött válaszokkal. Gondolja át, hogy Ön mit tett volna a devizahitelesek érdekében köztársasági elnökként az elmúlt években? Határozza meg, amennyiben Ön lesz pár hét múlva a Magyar Köztársaság elnöke, akkor milyen módon tud segíteni több millió banki károsult családnak? Milyen lépéseket kíván tenni a jogállamiság helyreállítása érdekében?

Sok sikert kívánva tisztelettel:

Szabó József

Arany Liliom Alapítvány kuratóriumi tag