Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.09.17

Nevetséges összegű MNB bírságok évek óta

2017-ben is szinte hétről-hétre bírságolja az Erstét az MNB….

 

 

mnb-birsag---kep-01.png

 

https://www.erstebank.hu/hu/felugyeleti-hatarozatok

 

 

mnb-110----birsag---kep---01.png

 

mnb-106----birsag---kep---02.png

 

mnb-106----birsag---kep---03.png

 

mnb-102----birsag---kep---04.png

 

 

…. sajnos mindenféle ráhatások nélkül.

 

 

Az Erste ugyanúgy semmibe veszi a Felügyeleti felhívásokat és a nevetséges összegű bírságokat, mint pl. hat évvel ezelőtt.

 

Akkor a PSZÁF a beadványunk alapján megbírságolta az Erstét. Az összeg már akkor is nevetségesen alacsony volt, így levelet írtunk….

 

 

Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete

1535 Budapest, Pf. 777.

1013 Budapest, Krisztina krt. 39. (Krisztina Plaza)

 

 

 

Tisztelt Felügyelet!

 

 

 

Tárgy: banki adatszolgáltatás megtagadása                          Ikt/Ref: 88979-9/2011

                                                                           Ügyintézők:

                                                                           Borzáné dr. Okos Erika

                                                                           Bárczay András

 

 

 

 

Még a nyáron fordultunk a Felügyelethez beadványunkkal, mivel hiába fordulunk írásban bankunkhoz, nem válaszol hitelszerződésünkkel kapcsolatban feltett kérdéseinkre.

 

A felügyelet az FK-I-FB-50099/2011 számú határozatában megtiltotta az Erste Bank jogsértő magatartását és kötelezte a válaszadásra.

 

Sajnálattal kell közölnünk a Felügyelettel, hogy az Erste Bank továbbra sem válaszol írásban feltett kérdéseinkre kielégítően. Sem az akkor feltett, sem az azóta feltett kérdéseinkre.

 

Úgy véljük, a kiszabott 200.000 Ft-os bírság nem bír semmilyen jogkövetésre kényszerítő erővel. Megnéztük a Felügyelet honlapján az Erste Bankkal kapcsolatos határozatokat, meglepődve láttuk, hogy a Bank havi rendszerességgel kap elmarasztaló határozatokat az elégtelen panaszkezeléssel és tisztességtelen magatartással kapcsolatban.

 

A Bank mérleg főösszegéhez jobban illeszkedő bírság talán eredményt érne el. Főként akkor, ha egy jelentősen nagyobb bírság addig lenne rendszeresen kiróva havonta, amíg a Felügyelet meg nem állapítja, hogy a Bank eleget tesz törvényi kötelezettségeinek. Kérjük, vizsgálják meg ennek a bírságolásnak a lehetőségét.

 

A kapott írásbeli válaszok és egy telefonon történt beszélgetésünk alapján, az a benyomásunk, hogy az Erste Banknál nincs olyan személy, aki tisztában lenne a deviza elszámolási jelzáloghitelek jellemzőivel, a törlesztő részlet számításával, a THM törvényes meghatározásával.

 

Nem értjük, miként lehetséges, hogy úgy van szabályozva a Bank működése, hogy nem lehet érdemben tárgyalni senkivel. Sem a bankfiókban dolgozó ügyintézők, sem a Panaszkezelési Osztály munkatársai nem rendelkeznek alapvető információkkal. Miként lehetséges, hogy egy Bank hatóságként viselkedik? Miként lehetséges, hogy az Erste Bank olyan hitelterméket forgalmazhat, mely jellemzőivel saját maga sincs tisztában?

 

Kérjük, a Felügyelet végezzen a beadott leveleink kérdései kapcsán és a korábban hozott Erste Bankkal kapcsolatos határozatok végrehajtásának ellenőrzése céljából részletes vizsgálatot. Ha úgy látják, hogy nincs kellő felhatalmazásuk és jogkörük, kérjük, vonják be a vizsgálatba az eredményes vizsgálat érdekében a szükséges állami hatóságokat, szervezeteket.

 

Kérjük gyors intézkedésüket, kötelezzék bankunkat a pontos és kielégítő válaszadásra, az előírásoknak megfelelő működésre.

 

 

Üdvözlettel:

 

Szabóné Nagy Ágnes és Szabó József

1182 Budapest

Budapest, 2011.12.10.

 

 

A levelünk egyik melléklete:

 

Kimutatás a PSZÁF által kirótt ERSTE bírságokról – 2011 ősz

 

 

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének FK-I/B-6875/2011. számú, fogyasztóvédelmi intézkedés alkalmazását és bírság kiszabását tartalmazó határozata az Erste Bank Hungary Zrt. számára

I. A Felügyelet az Erste-vel szemben - a panaszkezelésre vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt - a határozat kézhezvételének napjával megtiltja a jogsértő magatartás további folytatását.

I/A. A Felügyelet az Erste-vel szemben - a panaszkezelésre vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt - 150.000 Ft, azaz egyszázötvenezer forint fogyasztóvédelmi bírságot szab ki.

 

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének FK-I/B-7336/2011. számú, fogyasztóvédelmi intézkedést és bírság kiszabását tartalmazó határozata az ERSTE Bank Hungary Zrt. számára

I. A Felügyelet a Bankkal szemben – a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértése miatt – megtiltja a jogsértő magatartás további folytatását.

I/A. A Felügyelet – a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértése miatt – a Bankkal szemben 2.000.000,- Ft, azaz kettőmillió forint fogyasztóvédelmi bírságot szab ki.

II. A Felügyelet a Bankkal szemben — a panaszkezelésre vonatkozó jogszabályi előírás megsértése miatt — a határozat kézhezvételének napjával megtiltja a jogsértő magatartás további folytatását.

II/A. A Felügyelet a panaszkezelésre vonatkozó jogszabályi előírás megsértése miatt a Bankkal szemben 200.000,- Ft, azaz kettőszázezer forint fogyasztóvédelmi bírságot szab ki.

 

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének FK-I/B-6543/2011. számú, fogyasztóvédelmi intézkedés alkalmazását és bírság kiszabását tartalmazó határozata az Erste Bank Hungary Zrt. számára.

I. A Felügyelet a pénzügyi szervezettel szemben - a panaszkezelésre vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt - a határozat kézhezvételének napjával megtiltja a jogsértő magatartás további folytatását.

I/A. A Felügyelet a pénzügyi szervezettel szemben - a panaszkezelésre vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt - 100.000 Ft., azaz egyszázezer forint fogyasztóvédelmi bírságot szab ki.

 

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének FK-I-7435/2011. számú, fogyasztó-védelmi bírság kiszabását tartalmazó határozata az Erste Bank Hungary Zrt. számára.

I. A Felügyelet a Bankkal szemben – a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt – a határozat kézhezvételének napjával megtiltja a jogsértő magatartás további folytatását.

II. A Felügyelet a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmára vonatkozó rendelkezés megsértése miatt a Bankkal szemben 150.000 Ft, azaz egyszázötvenezer forint fogyasztóvédelmi bírságot szab ki.

 

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének FK-I/B-4108/2011. számú, fogyasztóvédelmi intézkedés alkalmazását és bírság kiszabását tartalmazó határozata az Erste Bank Hungary Zrt. számára.

I. A Felügyelet a pénzügyi szervezettel szemben - a panaszkezelésre vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt - a határozat kézhezvételének napjával megtiltja a jogsértő magatartás további folytatását.

I/A. A Felügyelet a pénzügyi szervezettel szemben - a panaszkezelésre vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt - 200.000 Ft, azaz kettőszázezer forint fogyasztóvédelmi bírságot szab ki.

 

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének FK-I/B-4978/2011. számú, fogyasztóvédelmi intézkedést és bírság kiszabását tartalmazó határozata az ERSTE Bank Hungary Zrt. számára

I. A Felügyelet a határozat kézhezvételének napjával megtiltja a jogsértő magatartás további folytatását.

I./A. A Felügyelet a panaszok kezelésére vonatkozó rendelkezés megsértése miatt a Bankkal szemben 150.000 Ft, azaz százötvenezer forint fogyasztóvédelmi bírságot szab ki.

 

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének FK-I/B-5570/2011. számú, fogyasztóvédelmi intézkedést és bírság kiszabását tartalmazó határozata az ERSTE Bank Hungary Zrt. számára

I. A Felügyelet a Bankkal szemben – a tisztességetlen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértése miatt − a határozat kézhezvételének napjával megtiltja a jogsértő magatartás további folytatását.

I/A. A Felügyelet a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmára vonatkozó rendelkezés megsértése miatt a Bankkal szemben 200.000 Ft, azaz kettőszázezer forint fogyasztóvédelmi bírságot szab ki.

II. A Felügyelet a Bankkal szemben – az írásbeli panaszok megválaszolására vonatkozó jogszabályi rendelkezés megsértése miatt − a határozat kézhezvételének napjával megtiltja a jogsértő magatartás további folytatását.

 

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének FK-I/B-3711/2011. számú, fogyasztóvédelmi intézkedést és bírság kiszabását tartalmazó határozata az ERSTE Bank Hungary Zrt. számára

I. A Felügyelet a pénzügyi szervezettel szemben – a panaszügyek kezelésére vonatkozó jogszabályi rendelkezés megsértése miatt – a határozat kézhezvételének napjával megtiltja a jogsértő magatartás további folytatását.

I/A. A Felügyelet a panaszok kezelésére vonatkozó jogszabályi rendelkezés megsértése miatt a pénzügyi szervezettel szemben 100.000 Ft, azaz százezer forint fogyasztóvédelmi bírságot szab ki.

 

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének FK-I/B-6531/2011. számú, fogyasztóvédelmi bírság kiszabását tartalmazó határozata az Erste bank Hungary Zrt. számára

I. A Felügyelet a Bankkal szemben – a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló jogszabály panaszok kezelésére vonatkozó rendelkezései megsértése miatt – a határozat kézhezvételének napjával megtiltja a jogsértő magatartás további folytatását.

I/A. A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló jogszabály panaszok kezelésére vonatkozó rendelkezésének megsértése miatt a Felügyelet a Bankkal szemben 100.000 Ft, azaz százezer forint fogyasztóvédelmi bírságot szab ki.

 

 

Az összeállítás a PSZÁF honlapjának tanulmányozásával készült. A lista nem teljes körű, nem tartalmaz minden 2011-ben született határozatot.

 

http://www.pszaf.hu/bal_menu/hatarozatok/hatarozatok_keresese

 

Budapest, 2011. december 10.

 

 

 

 

A PSZÁF nem vette komolyan a levelünket.

 

 

Azóta is mindenki végzi a dolgát, az MNB (korábban PSZÁF) megvizsgálja a panaszokat és bírságocskákat szab ki. Az Erste befizeti a bírságot és továbbra is semmibe veszi az Ügyfeleit és a fogyasztóvédelmi szabályokat.

 

A banki ügyfelek, a fogyasztók pedig teljes mértékben ki vannak szolgáltatva az Erstének – és a többi tisztességtelen banknak.

 

Mi is kényszerítené arra az Erstét, hogy tisztességes piaci magatartást folytasson?