Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.02.20

NAGY A BAJ !

A „deviza alapú” hitelezés térhódítása, miután 2004-től jelentősen és folyamatosan szigorították  a kamattámogatott Ft hitelek elérhetőségét.

szerzodesek-szama.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A jelenlegi helyzet: az MNB és a PSZÁF megállapításai
 
„..a folyamatos nettó törlesztés ellenére − a forintárfolyam gyengülése miatt - a háztartások banki tartozásai mintegy 500 milliárd forinttal nőttek az év során. Tehát annak ellenére, hogy a lakosság folyamatosan több hitelt törleszt, mint amennyit felvesz, a gyengülő árfolyam miatt az összes tartozás nemcsak hogy nem mérséklődött, hanem történelmi csúcsra nőtt.”
 „A lakossági hitelezés kapcsán az MNB már többször jelezte a bankok erőfölénnyel való visszaélésének problémáját és kezelésének szükségességét. A bankok erőfölénye főként a hiteltermékek árazásában jelenik meg, így az ügyfél és a bank viszonyába ezen a ponton szükséges beavatkozni.”
 „…nyilvánvaló, hogy ha a termékek közötti összehasonlítás gyakorlatilag lehetetlen, akkor nehezen értelmezhető a szolgáltatók közötti verseny fogalma is. Ennek következményeként a bankok az elégtelen verseny miatt a versenyzőinél magasabb kamatot szabnak az ügyfelek számára.”
 „A bankok a válság utáni időszak nagy részében még az emelkedő forrás- és kockázati költségeket figyelembe véve is magasabb profitmarzsot realizáltak a svájci frank alapú jelzáloghiteleken, mint 2008 októbere előtt.”
                Idézetek az MNB 2010 novemberi „jelentés a pénzügyi Stabilitásról”anyagból
 
 „Az összes bank kamatmarzsa 2010. első felében tovább nőtt, mert az eszközoldali kamatszint jóval kisebb mértékben csökkent a forrásoldalinál.”
 
Adat a késedelembe esettekre a jelzáloghiteleseknél (táblázatok adatai):
2008 december        792 milliárd Ft állomány, 193.000 db szerződés
2009 december 1.282 milliárd Ft állomány,    246.000 db szerződés
2010 június       1.811 milliárd Ft állomány,    296.000 db szerződés
2010 június, 4.205 milliárd Ft a lakáshitelek teljes állománya, a szerződések 20%-a késedelemben
 
„Figyelembe véve azt a körülményt is, hogy a korábban átstrukturált hitelek egy része időközben ismét hátralékossá vált és így kiesett az ebben a kategóriában feltüntetett állományból, a folyamat a hitelezők és adósaik növekvő átütemezési kedvére utal.”
 
Adat az átütemezési kedvünkre a jelzáloghiteleseknél (táblázatok adatai):
2008 december   38 milliárd Ft állomány,           3.600 db szerződés
2009 december 261 milliárd Ft állomány,         25.000 db szerződés
2010 június       340 milliárd Ft állomány,         39.000 db szerződés
 
2010 június, 4.205 milliárd Ft a lakáshitelek teljes állománya, a szerződések 3%-a átütemezve.
 
„…közel 16 ezer hitelbiztosítéki szerepet betöltő lakóingatlan került adósságrendezési, elsősorban végrehajtási eljárás alá, ami 2009-hez képest évesítve 60%-os növekedést képvisel…közel 8 ezer lakásnak a követeléssel együtt történt értékesítésére került sor.”
                Idézetek a PSZÁF 2010 novemberi „kockázati jelentés”anyagból.
 
Volt kormányaink döntései és mulasztásai miatt kerültünk a jelenlegi helyzetbe.
A mindenkori, hatalmon lévő kormányok elkövetkező döntései vagy mulasztásai
 javíthatnak, esetleg tovább ronthatnak rajtunk.
A megfelelő döntések elősegítése érdekében szervezünk érdekvédő mozgalmat.
 
HITELES   MOZGALOM
 
Előkészítők: Császár Márta, Dallos Klára, Dés Magda, Jakus Mariann, Kircner Gézáné, Kraszlán Zsuzsanna, Nyári Zsolt, Simon Ica, Szabó József, Tóth Anna, Ürögdiné Kocsis Zsuzsa, Vass Zoltán - 2011. február