Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.04.16

MTIközleményünk a Wellmann - Bankszöv ügyről

2016. április 16., szombat 19:03

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye

 

A Hiteles Mozgalom egy vizsgálat megindítását kezdeményezte a Kúria Elnökénél.

 

Hónapok óta kérjük a Kúriától, hogy tegye fel a honlapjára a Kúria 2015. december 2.-án hozott devizahiteles ítéletét. Ez az ítélet az adósnak volt kedvező és a bank elvesztette a pert. A Kúria annak ellenére nem hozta nyilvánosságra az ítéletét, hogy erre törvény kötelezi.

 

A több mint 50.000 bankját perlő devizahitelesnek fontos, hogy megismerje a Kúria érvelését, indoklását, mely alapján a döntéseit hozza.

 

Egy kezünkbe került levél alapján a Bankszövetség levelet írt a Kúriának és kifogásolta a Kúria bankok számára hátrányos ítéletét. A Kúria egyik vezető bírója eleget tett a Bankszövetség kérésének, és intézkedett hogy az ítélet ne legyen megismerhető, és intézkedett hogy a Kúria ítéletét a bíróságok ne vegyék a perekben figyelembe. Arról is intézkedett, hogy az ítéletről szóló sajtó tájékoztatást levegyék a bíróságok honlapjáról.

 

A mai nap kértük a Kúria elnökét, hogy folytasson vizsgálatot ebben az ügyben. Ellenőrizze a levél tartalmát, intézkedjen arról, hogy megismerhető legyen a Kúria minden ítélete és tegye elérhetővé Bankszövetség leveleit, melyben nyomást gyakorolnak a Kúria munkájára.

 

Részletek a honlapunkon:

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/

 

Tény, hogy a Kúria több devizahiteles ítélete sem megismerhető. A kérdés, hogy az ítéletek eltitkolása a Bankszövetség kérésére történt-e?

 

Olyan országban szeretnénk élni, melyben a bírók nem utasíthatók.

 

mti-16.04.16---kep.png

 

http://os.mti.hu/hirek/116509/az_arany_liliom_kozhasznu_alapitvany_kozlemenye

 

 

A Kúria Elnökének írt levelünk:

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/wellmann-eleget-tett-a-bankszovetseg-keresenek-.html

 

 

A közleményünkben nem szerepel Dr. Wellmann György főbíró neve. Személyiségi okok miatt át kellett írnunk a közleményünket. Az előírás:

 

14. A közlemény

  1. nem ütközhet az Alaptörvénybe vagy más jogszabályba, illetve nem lehet jogsértő, közízlést vagy közerkölcsöt sértő;különösen
  2. nem sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit, nem irányulhat a közmédia bármely szervezete vagy annak munkavállalója ellen,
  3. nem járhat mások személyhez fűződő jogainak sérelmével, különös tekintettel a közszereplőnek nem minősülő személyek személyiségi jogaira,

 

http://os.mti.hu/szabalyzat

 

Részlet a Magyar Nemzet cikkéből:

 

Töröltetett ítélet
Wellmann György, a Kúria Polgári Kollégiumának vezetője tulajdonképpen elnézést kért a bankszövetségtől egy, a Kúrián született ítélet miatt – derült ki a lapunk birtokába került levélből. A kollégiumvezető által április 11-én írtakból kiderül, hogy a Magyar Bankszövetség vezetői keresték meg őt egy ítéletről panaszkodva. Wellmann egyetértett a szövetség álláspontjával, s jelezte, hogy a Kúria a saját tanácsa által hozott ítéletet nem tartja irányadónak. Mint írta, intézkedésére – az egyébként az adósoknak kedvező – ítélet már nem szerepel a legfőbb bírói testület honlapján. A kollégiumvezető egyben megígérte a bankszövetségnek, hogy az érintett ítélkező tanács a jövőben igazodni fog a Kúria korábbi jogegységi határozatához és az azon alapuló ítélkezési gyakorlathoz. A levél tartalma számos kérdést felvet, többek között azt, hogy Darák Péter, a Kúria elnöke tud-e Wellmann akciójáról, de a bírói függetlenség kérdését is feszegetik a kollégiumvezető által írtak. Továbbá a levél alapján az sem világos, pontosan milyen viszony áll fenn Wellmann és a bankszövetség között. (H. Cs. L.)

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg.

A megjelenés időpontja: 2016. 04. 16.

http://mno.hu/belfold/devizahitelek-tobb-tizezren-pereltek-1337824