2021.06.05

MTI OS közlemény és háttér

mti-kozl---2021.06.05---reszlet---kep.png

Budapest, 2021. június 5., szombat (OS) - Nem a 2008-as gazdasági válság hatása miatt gyengült a forint és ment csődbe több százezer devizahiteles magyar család. Szerződéskötéskor a bankok félrevezetésként állították azt, hogy, hogy nem kell félni a devizahiteltől, biztonságos. A Kúria állításával ellentétben a devizaárfolyam változásának iránya előre meghatározható, mértéke számolható. Többek között ezt tartalmazza 3 petíció, mely az Európai Parlamentnek lett elküldve.

Az Arany Liliom Alapítvány kurátorának, a Hiteles Mozgalom munkaszervezet ügyvezetőjének a petícióit a Petíciós Bizottság 0493/2021 számon összevonta. Az előterjesztő azonban nem csupán az Európai Parlamentnek, hanem az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának is elküldte az észrevételeit, javaslatait.

Már 20 éve, hogy elindult a devizahitelezés hazánkban, mely súlyos társadalmi katasztrófához vezetett. Azonban még mindig rengeteg a nyitott kérdés, nagyon sok még a megtévesztés, félrevezetés. A petíciók célja, hogy a magyar bíróságok függetlenül, magas szakmai színvonalon tudjanak a devizahiteles perekben eljárni és maximálisan érvényesüljenek az uniós és a hazai fogyasztóvédelmi elvek. Elfogadhatatlan, hogy a Kúria csökkenteni kívánja a THM fogyasztóvédelmi szerepét.

Az összes petíció, a mellékleteivel együtt megtalálható a Magyar Elektronikus Könyvtárban. Részletek a Hiteles Mozgalom honlapján.

Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány

A három petíció és mellékletei az alábbi két könyvből ismerhetőek meg.

Petíció az Európai Parlamenthez

Újabb két petíció az Európai Parlamenthez