Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.01.05

MTI-OS közlemény és háttér - 2022.01.05.

mti---01.05.---kep---02.png

 

Az Arany Liliom Alapítvány és a Hiteles Mozgalom álláspontja szerint meghatározó döntést hozott devizahiteles ügyben az Európai Unió Bírósága (EUB). Éveken keresztül tudott azzal érvelni a Kúria, illetve az ügyfeleiket megkárosító bankok, hogy több adósoknak kedvező EUB döntést azért nem kell a hazai perekben figyelembe venni, mert nem magyar devizahiteles ügyben döntöttek. Most az Erste Bank árfolyamkockázat ismertetése kapcsán fogalmazta meg újra az EUB, a korábbi években hozott álláspontját.

C-670/20. sz. ügyben megismételte, hogy  „a fogyasztó számára alapvető jelentőséggel bír, hogy a szerződéskötést megelőzően tájékoztatást kapjon a szerződési feltételekről és a szerződéskötés következményeiről”. A „nem felel meg az átláthatóság követelményének az, ha a fogyasztóval közölt információk, azon a feltételezésen alapulnak, hogy a kölcsön pénzneme és a fizetés pénzneme közötti átváltási arány e szerződés teljes időtartama alatt stabil marad” megállapításnak azért van jelentősége, mert az adós hivatkozott a Bankszövetség 2006 évi lakossági tájékoztatójára.

A tájékoztató alaposan félrevezette családok milliót:

„…a hosszabb lejáratú hitelt felvenni szándékozók nyugodtan választhatják a pénzintézetek által kínált devizaalapú hitelkonstukciókat is; a hitel futamideje alatt a hitel törlesztési terhét jelentősen és tartósan megnövelő árfolyammozgás valószínűleg nem lesz.”

További részletek a Hiteles Mozgalom honlapján.

http://os.mti.hu/hirek/166711/az_arany_liliom_kozhasznu_alapitvany_kozlemenye

 

 

 

Az EUB a döntésében az alábbi, korábbi, nem magyar döntéseire hivatkozott:

C 186/16  - 2017. szeptember 20. - Andriciuc és társai – román devizahiteles ügy

C‑609/19 - 2021. június 10. - BNP Paribas Personal Finance – francia devizahiteles ügy

C‑776/19 - 2021. június 10. - BNP Paribas Personal Finance – francia devizahiteles ügy

 

Ismertetésünk erről az EUB döntésről:

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/birosag/az-europai-unio-birosaga-az-erste-arfolyamkockazat-ismerteteserol.html

 

Dr. Madari Tibor összegzése:

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/dr.-madari-tibor--a-c-670-20.-sz.-ugyben-meghozott-vegzes-lenyege.html