Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.04.25

MTI-OS közlemény az újraszámolásról és indokáról

mti-reszlet.png

   Budapest, 2021. április 24., szombat (OS) - Az Arany Liliom Alapítvány munkaszervezete, a Hiteles Mozgalom évek óta elengedhetetlennek tartja minden devizahiteles szerződés újraszámolását felvételkori árfolyamon. Azon az árfolyamon, mely a szerződésben szerepel.

 

A DH törvények szerinti újraszámolás a tisztességtelenül áthárított árfolyamkockázatot csak részben kezelte. A jellemzően 2004 és 2008 között megkötött CHF elszámolású szerződéseket 150-170-es árfolyammal kötötték meg a fogyasztók. A devizahiteleket azonban 256,47-es CHF árfolyamon forintosították 2015-ben. Ez olyan 50-70%-os törlesztő részletemelkedést jelentett, melyet több százezer család nem tudott megfizetni. Nagy részük még végrehajtás előtt áll, és nagyon sokuknál hamarosan megjelennek a végrehajtók és rendőrök, hogy kilakoltassák őket.
 

A bankok tisztességtelenek voltak, mert elhallgatták a fogyasztók elől a devizahitel alapvető tulajdonságát: a törlesztő részlet tartós és jelentős emelkedése várható. Az árfolyam emelkedése ugyanis nem a 2008-as pénzügyi válság következménye, hanem gazdasági törvényszerűség eredménye. Az, hogy napjainkban egy CHF 325-330 forint, nem annak a következménye, hogy 2008-ban válság volt!
 

A Hiteles Mozgalom 2018-ban és most is támogatja az MSZP azon megoldási javaslatát, hogy felvételi árfolyamon kell újraszámolni a szerződéseket, a DH törvényekkel rendezett ügyleti kamattal. A bankok elszámoltatásáig minden végrehajtást, kilakoltatást fel kell függeszteni.
 

Várjuk az érintett bankok elnézéskérését a "figyelmetlenségük" miatt!

http://os.mti.hu/hirek/161173/az_arany_liliom_kozhasznu_alapitvany_kozlemenye

 

Bővebben és háttér anyag:

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/elengedhetetlen-a-devizahitelek-ujraszamolasa-.html

 

Még nincs késő meghatároznod azt, hogy kinek szánod az SZJA 1%-odat. Felajánlás megtétele csupán pár perc. Javasoljuk, hogy idén minket válassz!

 

 

18144741-1-42  

 

 

Arany Liliom Alapítvány