Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.09.08

MTI OS közlemény a PSZÁF félrevezetéséről (2013)

a-pszaf-alaposan---mti---kep-01.png

 

 

Budapest, 2021. szeptember 8., szerda (OS) - Alaposan félrevezette a PSZÁF elnöke a Kúriát 2013-ban, a devizahitelezéssel kapcsolatos kérdésekre adott válaszaival. Ennek a félrevezetésnek a mai napig tartó hatása van, mivel ez alapján hozott határozatokat a Kúria. Éppen ideje, hogy az MNB és a Kúria megvizsgálja és módosítsa a válaszokat, illetve a határozatokat.

 

    Az Arany Liliom Alapítvány munkaszervezetének, a Hiteles Mozgalomnak a vezetője kezdeményezéssel fordult a Magyar Nemzeti Bankhoz és a Kúriához.

 

A Kúria 2013-ban tett fel rendkívül lényeges kérdéseket a devizahitelezéssel kapcsolatban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének. A válasznak a "politikai része" elég nagy hullámokat kavart akkor, ugyanis Szász Károly a PSZÁF elnöke bank- és államcsődöt is elképzelhetőnek tartott, ha a bíróságokon tömegesen nyerni fognak a devizahiteles adósok. Ezzel aztán vége is lett 8 éve a PSZÁF válasz "elemzésének". A mélyebb szakmai értékelés elmaradt, pedig a PSZÁF olyan válaszokat adott, hogy a bankokat valóban ne érje sem anyagi kár, sem pedig kellemetlen társadalmi megítélés.

 

A Kúria a legdurvább félrevezetést észlelte és a PSZÁF ezen megállapításait figyelmen kívül hagyta, azonban a többi elérte a célját és a Kúria a bankoknak kedvező megállapításokat tett a jogegységi határozataiban

 

Tekintettel a több mint 2,3 millió deviza alapú lakossági szerződésre, szükséges hivatalosan is felülvizsgálni a PSZÁF 2013-as válaszait.

 

A komplett elemzés és a kezdeményezés elérhető a Hiteles Mozgalom honlapján keresztül.

 

     Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány

 

http://os.mti.hu/hirek/164596/az_arany_liliom_kozhasznu_alapitvany_kozlemenye

 

 

 

Röviden a kezdeményezésről:

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/konyv/a-pszaf-alaposan-felrevezette-a-kuriat--mit-lep-most-az-mnb-es-a-kuria-.html

 

 

A teljes kezdeményezés itt megismerhető:

 

https://mek.oszk.hu/22300/22368/