2021.09.08

MTI OS közlemény a PSZÁF félrevezetéséről (2013)

a-pszaf-alaposan---mti---kep-01.png

Budapest, 2021. szeptember 8., szerda (OS) - Alaposan félrevezette a PSZÁF elnöke a Kúriát 2013-ban, a devizahitelezéssel kapcsolatos kérdésekre adott válaszaival. Ennek a félrevezetésnek a mai napig tartó hatása van, mivel ez alapján hozott határozatokat a Kúria. Éppen ideje, hogy az MNB és a Kúria megvizsgálja és módosítsa a válaszokat, illetve a határozatokat.

Az Arany Liliom Alapítvány munkaszervezetének, a Hiteles Mozgalomnak a vezetője kezdeményezéssel fordult a Magyar Nemzeti Bankhoz és a Kúriához.

A Kúria 2013-ban tett fel rendkívül lényeges kérdéseket a devizahitelezéssel kapcsolatban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének. A válasznak a "politikai része" elég nagy hullámokat kavart akkor, ugyanis Szász Károly a PSZÁF elnöke bank- és államcsődöt is elképzelhetőnek tartott, ha a bíróságokon tömegesen nyerni fognak a devizahiteles adósok. Ezzel aztán vége is lett 8 éve a PSZÁF válasz "elemzésének". A mélyebb szakmai értékelés elmaradt, pedig a PSZÁF olyan válaszokat adott, hogy a bankokat valóban ne érje sem anyagi kár, sem pedig kellemetlen társadalmi megítélés.

A Kúria a legdurvább félrevezetést észlelte és a PSZÁF ezen megállapításait figyelmen kívül hagyta, azonban a többi elérte a célját és a Kúria a bankoknak kedvező megállapításokat tett a jogegységi határozataiban

Tekintettel a több mint 2,3 millió deviza alapú lakossági szerződésre, szükséges hivatalosan is felülvizsgálni a PSZÁF 2013-as válaszait.

A komplett elemzés és a kezdeményezés elérhető a Hiteles Mozgalom honlapján keresztül.

Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány

Röviden a kezdeményezésről:

A teljes kezdeményezés itt megismerhető: