2021.09.22

MTI-OS közlemény a devizahiteles uniós vizsgálat indulásáról

mti-os---kep---2021.09.22.png

Budapest, 2021. szeptember 22., szerda (OS)

Az Európai Bizottságban és az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi szakbizottságában elindul a vizsgálat a devizahitelezés és a bíróságok függetlenségével kapcsolatban.

Az Arany Liliom Alapítvány munkaszervezetének, a Hiteles Mozgalomnak a vezetője nyújtott devizahiteles petíciókat. "Szabó József magyar állampolgár által benyújtott 0493/2021. számú petíció a magyarországi tisztességtelen devizahitel-szerződésekről és a fogyasztóvédelmi irányelvek alkalmazásáról" címmel összegezte ezeket a Petíciós bizottság.

Az EP a honlapján az összevont petíciókat így foglalja össze: "A petíció benyújtója felszólítja a Parlamentet, hogy alaposan vizsgálja ki Magyarországon a devizahitelezést, és kéri a 2008/48/EK irányelv és a 2005/29/EK irányelv megfelelő magyarországi alkalmazását. Hosszasan kifejti, hogy családok ezreit csalták tisztességtelen devizahitel-szerződésekbe, és hogy a magyar hatóságok nem tesznek lépéseket a helyzet enyhítése érdekében. A petíció benyújtója kifogásolja továbbá az Alkotmánybíróság devizahitelekkel kapcsolatos ítéletét, valamint az ezt követő, a bankszektort előnyben részesítő bírósági ítélkezési gyakorlatot. Azt állítja továbbá, hogy a két irányelv túl gyenge a fogyasztók védelméhez, amint azt a magyarországi devizahitel-válság is bizonyítja."

A petíciók és mellékletei megismerhetőek a Magyar Elektronikus Könyvtárban "Petíció az Európai Parlamenthez" és "Újabb két petíció az Európai Parlamenthez" címekkel. Információk a Hiteles Mozgalom honlapján.

Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány

MTI-OS közlemény 2021.09.22.

Az ajánlott információk:

A kérdésekre e-mailben tudok válaszolni, mivel a közösségi oldalakat nem használom.

hitelesmozgalom@gmail.com

devizahiteligazsag@gmail.com

Nem valószínű, hogy ezt a hírt átveszik a médiák, a hírportálok... ​Ez az információ azokhoz jut el, akikhez Te eljuttatod. Azt meg Te tudod eldönteni, fontos-e ez a devizahiteles fejlemény?