Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.01.13

MTI közleményünk a Trócsányi véleményre

MTI KÖZLEMÉNY

 

Értetlenkedve olvastuk Trócsányi László Igazságügyi miniszter nyilatkozatát a kormány honlapján a devizahiteles törvényekkel kapcsolatban: „vannak örök elégedetlenkedők”.

 

Mindenkinek alkotmányos joga Bírósághoz fordulni, ha úgy véli, hogy a bankkölcsön szerződése tisztességtelen, érvénytelen. Ez még akkor is alkotmányos joga minden adósnak, ha a Kormány és a Bankszövetség hatalmukkal élve megállapodást köt.

 

Egyetértünk a forintosítási törvény általános indoklásában leírtakkal: „nem lehetett figyelmen kívül hagyni, hogy a Kúria jogegységi döntése arra a következtetésre jutott, hogy az árfolyamkockázat az érvényes szerződések esetén a hiteladóst terheli”. Egyértelmű: csak érvényes deviza és deviza elszámolású kölcsönszerződést lehet forintosítani.

 

Azt, hogy a szerződés érvényes-e, kizárólag bírósági eljárás során lehet megállapítani. Törvény sem csinálhat érvénytelen szerződésből érvényest.

 

A Kúria megállapította: „Ha a pénzügyi intézménytől kapott nem megfelelő tájékoztatás vagy a tájékoztatás elmaradása folytán a fogyasztó alappal gondolhatta úgy, hogy az árfolyamkockázat nem valós, vagy az őt csak korlátozott mértékben terheli, a szerződésnek az árfolyamkockázatra vonatkozó rendelkezése tisztességtelen, aminek következtében a szerződés részlegesen, vagy teljesen érvénytelen.”

 

Miniszter úrral ellentétben mi tiszteljük és becsüljük azokat az adósokat, akik vállalják otthonuk védelme érdekében a hosszú évekig tartó pereskedést és küzdenek igazukért.

 

HITELES MOZGALOM

 

http://os.mti.hu/hirek/103428/az_arany_liliom_kozhasznu_alapitvany_kozlemenye

 

 

trocsanyi-es-elegedetlenkedok---kep.png

A kormány honlapjáról:

 

Az igazságügyi miniszter felidézte: tavaly négy, az igazságügyi tárca által benyújtott törvényt fogadott el az Országgyűlés a témában. Trócsányi László szerint a devizahitelesek nagy többsége elégedett lehet, csaknem egy évtizedes, égető társadalmi problémára született megoldás.

 

Hozzátette: nem vitatható, hogy vannak örökké elégedetlenkedők is, valamint olyan ügyvédi csoportok, amelyek úgy gondolják, többet lehet elérni, ő azonban ebben nem hisz. Megjegyezte: ezermilliárd forintot fizetnek a bankok.

 

Azt mondta: számításaik alapján átlagosan 25-30 százalékkal fog csökkenni a devizahitelek törlesztő részlete. Kevesen lesznek olyanok, akiknek nem ilyen mértékben fog csökkenni fizetési kötelezettségük, ez azoknál lesz elsősorban, akik mostanában vették föl a hitelüket. Akinek azonban huzamosabb ideje van létező kölcsöne – vagyis a nagy többségnek – azoknak minden bizonnyal 25-30 százalékkal csökken a törlesztő részlete – mondta. ......... stb stb

 

http://www.kormany.hu/hu/igazsagugyi-miniszterium/hirek/2015-a-megnyugvas-eve-lesz

 

bocsika, de kik vehettek fel mostanában devizahiteleket?????