Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.05.04

MTI közlemény - újabb nyílt levél az Alkotmánybíróságnak

mti-kozl-2015.05.04.---teteje--kep.png

 

http://os.mti.hu/hirek/106820/az_arany_liliom_kozhasznu_alapitvany_kozlemenye

 

HITELES MOZGALOM – NYÍLT LEVÉL AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGNAK

 

Több pénzintézet alkotmányjogi panasza szerint: A Kúria azt a követelményt fogalmazza meg, hogy a fogyasztónak fel kell tudnia mérni, hogy a lehetséges szerződésmódosítás milyen hatással van a kamatok, költségek, díjak mértéke alakulásának mértékére. Ilyen követelményt a törvények nem tartalmaznak.  Nem a fogyasztótól lehet elvárni a kölcsönszerződés kockázatából eredő hatás és a mérték felmérését, hanem az őt védő szakhatóságtól.

 

A kötelezettségvállalás megértése és alkalmazása olyan bonyolult közgazdasági és pénzügytani szakismereteket feltételező feladat, amelyet speciálisan az említett jogszabályok betartásának közigazgatási ellenőrzése rendelt hatóság (korábban PSZÁF, ma MNB) végez. A törvény szerint nem a fogyasztók részére kellett a teljes átláthatóságot igazolni, hanem a bankfelügyeletnek. Nem a bankok bűne a hiteladósok tömegeinek ellehetetlenülése. Felelősség terheli a felelőtlenül eladósodó adósokat. A mindenkori gazdasági kormányzatot.

 

A levélben felhívjuk az AB figyelmét a GVH 2005-ös ágazati vizsgálatára, a Kormánybizottság 2006-os jelentésére, a PSZAF 2006-os ajánlásaira, az Európai Parlament 2006-os Zöld könyvére és arra, hogy az Ügyészségek 28 darab keresetet indítottak pénzügyi intézmények ellen tisztességtelen kikötések miatt.

 

Egyértelmű, a bankok törvénysértése szándékos volt.

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/nyilt-level-az-alkotmanybirosagnak---2015.05.04..html