Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.12.07

MTI közlemény - helyzetelemzés

 

mti.jpg

 

http://os.mti.hu/hirek/92778/az_arany_liliom_kozhasznu_alapitvany_kozlemenye-1_resz

http://os.mti.hu/hirek/92779/az_arany_liliom_kozhasznu_alapitvany_kozlemenye-2_resz

http://os.mti.hu/hirek/92780/az_arany_liliom_kozhasznu_alapitvany_kozlemenye-3_resz

http://os.mti.hu/hirek/92781/az_arany_liliom_kozhasznu_alapitvany_kozlemenye-4_resz 

 

 

Hiteles Mozgalom közlemény

 

Devizahitelezés néven elhíresülten, Magyarországon milliós nagyságrendben köttettek törvénytelen szerződések, melyekkel kapcsolatban folyamatosan kiderül, hogy hazánkban senki sem illetékes. Egyedül a Gazdasági Versenyhivatal a kivétel, nagyon alapos munkát végeztek a bankkartell ügyben.  

 

A Kormány most a Kúriára tolta a feladat elvégzését. A Kúria jogegységi határozatra készül, és ismét Polt Pétert kívánja meghallgatni annak ellenére, hogy korábban már – a valóságot, a tényeket figyelembe véve - szembehelyezkedett Polt Péter álláspontjával, az árfolyamrés kérdésében. A Kúria annak a Polt Péternek a véleményét fogja tehát kérni, aki korábbi megnyilatkozásaival szakmailag, és emberileg is megbukott.

 

„A jogegységi indítványt 15 napon belül véleményezi a legfőbb ügyész…”

 

http://kuria-birosag.hu/sites/default/files/sajto/mti_6.pdf

 

 

Polt Péter és Szász Károly felmentésére a nyáron több civil szervezet tett javaslatot Áder János Köztársasági Elnöknél.

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/veszelybe-kerult-a-jogallamisag.html

 

 

A KEH válasza szerint nem illetékes az ügyben eljárni, de a kezdeményezést szeptemberben továbbította Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár részére.

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/valaszolt-----a-koztarsasagi-elnok---2013.09.19..html

 

 

 

Lázár János a mai napig nem küldött választ, pedig a válaszadása hiányát már egy hónapja észrevételeztük.

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/level-lazar-janos-allamtitkar-urnak-2013.11.09..html

 

Áder János a Miniszterelnök kérésére viszont felmentette Szász Károlyt. Áder János ezek után nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy tudta felmenteni Szász Károlyt, ha ez korábbi válasza szerint nem az Ő hatásköre.

 

A teljes Magyar Államigazgatás lebénul, ha a bankok törvénysértéseiről van szó. Sorra kapjuk a semmit mondó propaganda válaszokat a minisztériumoktól.

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/az-igazsagugyi-miniszterium--kim--valasza---2013.12.06..html

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/ngm-valasz---2013.11.13..html

 

A minisztériumok az érintett civil szervezettekkel történő kapcsolatfelvételt, érdemi egyeztetést folyamatosan elutasítják.

 

A kormány az érintettek és a nyilvánosság kirekesztésével azonban folyamatosan tárgyal a törvénysértő bankok lobby szervezetével, a Bankszövetséggel. A Bankszövetség megoldási tervét kérésre sem hajlandók nyilvánosságra hozni.

 

Magyarország Államigazgatása bebizonyította tehetetlenségét, ezzel az érintett lakosság előtt megbukott - az ország ezen a téren is háttér megállapodások (mutyi) fellegvára lett.

 

A Kormány a lakosság érdekeivel szemben valójában a bankok érdekeit védi, eközben egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesz. Ezzel a viselkedésével a Kormány is hiteltelenné válik.

 

Maximálisan egyetértünk más érdekvédő szervezetek álláspontjaival:

 

„A devizahitelesek ügyét nem lehet zárt ajtók mögötti tárgyalásokon megoldani!

 

Sajnos lebénultak a bíróságok is, sorra halasztják el a tárgyalásokat, valamiféle felső megoldásra várva.

 

A legfőbb hatalmi ágak, a bíróságok, a Kormány, a Parlament az Ügyészség tehetetlenek a bankok hatalmával, befolyásolásával szemben. Ez az állapot teljes mértékben elfogadhatatlan.

 

Kérjük a Kúriát, hogy alaposan mérlegelje Polt Péter véleményét, hozza nyilvánosságra majd írásos szakvéleményét, hogy az érintetteknek legyen lehetőségük jelezni, ha ismét félre akarja vezetni a Legfőbb Ügyész a Kúriát a valótlan állításaival.

 

A Legfőbb Ügyészség nem kíván szembesülni korábbi valótlan állításaikkal. Pár napja érkezett válaszlevelükben „jogkérdésnek” tekintik ezt témát („az árfolyamrés nem okoz költséget” valótlan állítást) és erre hivatkozva nem kívánnak tájékoztatást adni.

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/valaszolt-a-legfobb-ugyeszseg---2013.12.03..html

 

 

Most folyik a Hitelintézeti törvény vitája a Parlamentben. A készülő törvény a hiányosságai miatt nem alkalmas a bankok megfelelő szabályzására, semmilyen előrelépést nem tartalmaz pénzügyi fogyasztóvédelmi téren sem, mintha nem is lenne évek óta a legnagyobb társadalmi probléma hazánkban a devizahitelezés és a lakosság jelentős részének elszegényedése.

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/az-uj--most-keszulo-hpt-sulyos-hianyossagai.html

 

 

Nagyon szeretnénk, ha helyzetelemzésünket az érintettek (Kormány, Parlament, Ügyészség, Bíróságok, Kúria, Köztársasági Elnök….) cselekedeteikkel cáfolnák meg.

 

Hiteles Mozgalom

2013. december 7.