Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.03.16

MTI közlemény - érvénytelenség következménye

mti-kozl-2015.03.16.---teteje-kep.png

 

 

HITELES MOZGALOM KÖZLEMÉNY Olyan érvrendszert dolgozott ki a Kúria, mely az érvénytelen devizahitelek esetén is deviza elszámolást javasol, kamat megfizetésével megfejelve. A Kúria érvelése zavaros, a tények helyett a bankrendszer érvein alapul.

 

2014 nyarán hozta meg határozatát a Kúria: „Ha a fogyasztó alappal gondolhatta úgy, hogy az árfolyamkockázat nem valós, vagy az őt csak korlátozott mértékben terheli, a szerződésnek az árfolyamkockázatra vonatkozó rendelkezése tisztességtelen, aminek következtében a szerződés részlegesen, vagy teljesen érvénytelen.”

 

Most véleményt hozott a Kúria, mely szerint „a visszatérítendő, illetve elszámolandó szolgáltatás mértéke is a kirovó pénznem (a deviza) alapján határozható meg, a teljesítés ideje és helye szerinti átváltási árfolyam alapulvételével.” Indok: vállalta az adós az alacsony deviza kamat  fejében az árfolyamkockázatot: „Ez a megoldás az árfolyamkockázatot lényegében a kölcsönvevőn hagyja”. Elképesztő módon a kölcsönszerződés jogerősen érvénytelen, nem volt korrekt kockázat ismertetés, azonban a Kúria szerint az árfolyamromlás terhe mégis a pernyertes felperesé.

 

A Kúria szerint kamatot is kell fizetni: „a szerződésben kikötött érvénytelen ügyleti kamat” helyett  „törvényes/egyenértéki kamatot”.

 

A Kúria a véleményét a tisztességtelen bankrendszer érveire alapozza.

 

A Hiteles Mozgalom elemzést küldött a Kúriának, melyben kérte devizahiteles konferencia összehívását is.

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/birosag/

 

 

ui: három részben a kúriának elküldött elemzés:

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/birosag/level-a-kurianak---2015.03.15---1-3.html

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/birosag/level-a-kurianak---2015.03.15---2-3.html

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/birosag/level-a-kurianak---2015.03.15---3-3.html