Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.05.03

MTI közlemény - 2014.05.03.

MTI OS közlemény

 

mti-os---kep---majus-3.png

 

Levélben fordultunk a Kúriához mert elfogadhatatlannak tartjuk, hogy devizahiteles perekben a tényeknek ellentmondó, nem a  valóságon alapuló döntések is születnek a bíróságokon.

 

Elemzésünkben THM számításával mutatjuk be, hogy az árfolyamrés költséget okoz a fogyasztónak a deviza elszámolású kölcsönöknél. Ezt a tényt közel egy éve a Kúria is megállapította ítéletében, nyelvtani értelmezésre alapozva. A jogszabályok nyelvtani értelmezése alapján is és ezen jogszabályok által kidolgozott THM képlet alapján is az árfolyamrés költség.

 

Sajnos születnek olyan ítéletek, melyekben a bírók elfogadják a bankok zavaros érvelését és a valóságnak ellentmondó döntéseket hoznak.

 

Pár napja hozott döntést arról az MNB, hogy fokozatosan emeli a Deviza Megfelelőségi Mutató elvárt szintjét. Ez a mutató  a bankok deviza hitel állományát (deviza kölcsön és deviza elszámolású kölcsön) és a deviza betét állományát méri egymáshoz és számol a bankok devizakockázata, árfolyamkockázata miatt kötött deviza swap ügyletekkel is. Ha minden devizahitel mögött deviza van, értelemszerűen nincs semmilyen szükség ilyen mutatóra. A bankok nem azt a devizát adják kölcsön, melyet a betétesek helyeznek el náluk, vagy amit más banktól kapnak.

 

A bíróságokon sorra születnek arra hivatkozó ítéletek is, hogy minden devizahitel mögött van valódi deviza.

 

Kezdeményeztük a Kúriánál szakmai konferencia megszervezését a civilek bevonásával. Célunk, hogy gyorsabban, a tényeken alapuljon a bíróságok döntése.

 

Hiteles Mozgalom

 

 

Ezt a fenti közleményt és Kúriának írt részletes elemzést tartalmazó levelünket elküldtük a nagyobb médiáknak és az új Parlament képviselőinek.

Csatoltuk ezeket az ítélet  részleteket:

 

kuria-semmis---kep.png

 

 

kasler---otp-zold.png