Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.11.25

MTI - OS Elfogadhatatlan a Kúria elnökének Parlamenti beszámolója!

mti---11.25.---kep.png

 

 

Budapest, 2017. november 25., szombat (OS)  

 

 

A Hiteles Mozgalom szerint elfogadhatatlan

 

a Kúria elnökének Parlamenti beszámolója!

 

 

A Parlament Igazságügyi bizottsága meghallgatta és értékelte a Kúria elnökének, Darák Péternek a beszámolóját. A bizottság szerint "egységes és magas színvonalú az ítélkezési gyakorlat", valamint a "főtanácsadói rendszer kiépítését hatékonyan képes segíteni a bírók érdemi munkáját".
"A bizottság üdvözli a devizakölcsön-szerződésekkel kapcsolatban felmerülő jogértelmezési problémák feltárása érdekében végzett kiemelkedő munkát."
 


Több bíró, már kilenc devizahiteles ügyben fordult az Európai Unió bíróságához – ez is jelzi, hogy alapvető problémák tisztázatlanok még mindig. A Hiteles Mozgalom álláspontja szerint a Kúria valótlan megállapításai (jogegységi határozatok) hátrányosak minden devizahitelesnek, a kúria főtanácsnoka által kidolgozott javaslatok pedig arra adnak tanácsot a bíróknak, hogy a devizahitelesek miként veszítsék el a bankok, a végrehajtások ellen indított pereket.
 


Sérülnek az állampolgári alapelvek, veszélyben a bírói függetlenség.
 


A Hiteles Mozgalom már több alkalommal is kezdeményezte a Kúriánál, hogy beszéljék át a vitatott pontokat, azonban a Kúria ettől mindig elzárkózott.
 


Sajnálatos és megdöbbentő, hogy a parlamenti képviselők támogatják a Kúria devizahiteles ellenes és az európai fogyasztóvédelmi elvekkel ellentétes tevékenységét.
 


A Hiteles Mozgalom kezdeményezi devizahiteles Parlamenti bizottság felállítását – civil érdekvédők bevonásával. 

 

http://os.mti.hu/hirek/132032/az_arany_liliom_kozhasznu_alapitvany_kozlemenye

 

 

A Kúria elnökének a beszámolója, az Igazságügyi bizottság határozati javaslata és amit az üléséről jelenleg tudni lehet:

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/a-parlament-ben/darak-beszamoloja-a-parlamentben.html