Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.02.14

Mit köszönhetnek a devizahitelesek…

mit-koszonhetnek---cikk---2021.02.14.png

 

 

Nem értek sok mindenben egyet Fáy András barátom értékelésével.

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/gondolatok-egy-itelet-kapcsan---fay-arpad.html

 

A jól ismert filmrészlet kapcsán….

 

 

…. tegyük fel a kérdést: mit értünk el eddig és kinek köszönhető?

 

Szedjük össze a teljesség igénye nélkül az eddigi eredményeket:

 

Több százan, de lehet hogy több ezren vesztettek pert azért mert a bíróság megállapította, hogy az árfolyamrés nem okoz költséget. Aztán sikerült ezt a bírói álláspontot megváltoztatni. Köszönhetően a devizahiteles ügyvédeknek.

 

Több százan, de lehet hogy több ezren vesztettek pert azért mert a bíróság megállapította, hogy a kamat emelkedés lehetősége jogszerűen és kellő mértékben ki van fejtve a szerződésben. Aztán sikerült ezt a bírói álláspontot megváltoztatni. Köszönhetően a devizahiteles ügyvédeknek.

 

Az első két eset kapcsán minden devizahiteles szerződést újraszámoltak a bankok. A követelésük nagyjából 1.000.000.000.000 forinttal csökkent.

 

Nem csak a devizahiteles, hanem minden forintos szerződést újraszámoltak és kiiktatták a kamatemeléseket.

 

Több százan, de lehet, hogy több ezren vesztettek pert azért mert a bíróság megállapította, hogy az árfolyamkockázat tökéletesen ki van fejtve a szerződésben, és az adós tudta, hogy milyen veszélyt, kockázatot vállal. Most tartunk ott, hogy egyre több esetben nyernek már az adósok.

 

Teljesen nyilvánvaló, hogy ez a jelentős bírói megállapítás is ügyvédi sikernek számít:

„A „jelentős változás” konkrét adatok, számok, arányok nélküli meghivatkozása jelentheti azt is, hogy az csak nehezen viselhető, de teljesíthető fizetési kötelezettséget ró a fogyasztóra. A tájékoztató nem tartalmaz szemléltető, a forint árfolyamának a svájci frankhoz képest lehetséges változásaira modellezett eseteket, sem részletes és informatív magyarázatot a deviza alapú kölcsönügyletben rejlő – a forintügylettől eltérő – kockázatokra.”

 

 

 

Nem sorolom tovább a sikereket. Azokat a sikereket, amiket ügyvédjeink úgy értek el, hogy szembe kellett menni a Kúria által kidolgozott jogegységi határozatokkal és egyéb állásfoglalásokkal.

 

 

Értem én, hogy mindenki türelmetlen, Én is közel tíz éve pereskedem. Több pert vesztettem, több pert nyertem és vannak még pereim folyamatban jócskán.

 

 

Az elégedetlenség azonban nem ok arra, hogy azokba „rugjunk bele”, akik a legtöbbet teszik értünk és lesz még sajnos évekig teendőjük bőven.

 

Sajnos továbbra is arra kell számítani, hogy a Kúria és a NER mindent el fog követni, hogy kiszolgálja gátlástalanul és maximális mértékben a bankszektor igényeit, hatalmas étvágyát.

 

Legyen világos mindenki számára: a Kúria eddig is korlátozta, hogy az ügyvédjeink mit és hogyan perelhessenek. Mint olvashattátok, jelenleg négy új devizahiteles jogegységi eljárás van folyamatban!

 

Az egyik út az egyéni pereskedés, aki nem perel, vagy épp veszít, „az meg úgy járt”. Viseli a saját veszteségeit.

 

A másik út, a törvényi megoldás. Törvény kötelezze a bankokat új elszámolás elkészítésére. Árfolyammal való számolás nélkül, kamat felszámítása nélkül. Ehhez meg kell nyerni a parlamenti képviselők többségének a támogatását.

 

Ebben a feladatban van hatalmas eredménye az Adóskamarának, mert minden jelentős ellenzéki párttal együttműködési megállapodást írt alá. Ez azonban kevés, tömeges, masszív és hosszantartó nyomásgyakorlásra van szükség. Ha ebben nem járunk sikerrel, akkor ez a lehetőség (amit az Adóskamara ért el), örökre elvész.

 

Én mindenesetre ezúton mondok köszönetet a devizahiteles ügyvédjeinknek az elmúlt bő tíz év emberfeletti munkájáért és az Adóskamarának, hogy a sok-sok támadás ellenére is végzik az önként vállalt feladatukat. Természetesen köszönet a civil szerveződéseknek és az egyéni aktivistáknak is. 

 

Végül, nem hiszem, hogy a devizahiteles történetet az ENSZ korrupciós okmánya felöl kell megközelíteni.

 

Szabó József