Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.09.26

MEGKAPTUK A KÚRIA MEGÁLLAPÍTÁSAIT

MEGKAPTUK A KÚRIA MEGÁLLAPÍTÁSAIT

 

Szeretnénk tájékozatni a Hiteles Mozgalom aktivistáit és támogatóit, hogy a Kúritától megkaptuk véleményezésre a joggyakorlat elemző csoport megállapításait.

A megállapításokból egyértelműen kitűnik hogy jogosak észrevételeink és a bíróságoknak el kell járniuk ezekben a perekben. Az elmúlt években a bíróságok sorra utasították vissza a kereseteket, észrevételeinkkel egyszerűen nem tudtak mit kezdeni. A készülő anyag alapján a véleményünk szerint már be kell fogadni a bíróságoknak a kereseteket.

Az eddigi bírósági tárgyalásokon gyakran évekig ment a vita arról, hogy mely bíróság jogosult eljárni, illetve hogy a bíróság egyáltalán jogosult-e eljárni az ügyben. A bankok mindent elkövettek, hogy a PSZÁF hatáskörébe utalják az ügyeket, mint Fogyasztóvédelmi ügy, és ezáltal elkerüljék a bírósági eljárást.

A joggyakorlat elemző csoport megállapításait elkezdtük tanulmányozni, az már első olvasatra is látszik, hogy a létező problémáknak csak egy részét vizsgálták. Nagyon jelentős kérdéseket nem vizsgáltak és így ezekről nem is mondtak véleményt.

Feladatunknak tekintjük, hogy a megállapításokat véleményezzük és kiegészítsük a Kúria vizsgálati anyagát új pontokkal.

Kérjük támogatóinkat, fejtsék ki véleményüket és küldjék el a címünkre:

hitelesmozgalom@gmail.com

 

A kúriának pár napja elküldött levelünk, melyre válaszul elküldték a tervezetet:

 

  

Tisztelt Kúria!                                                          kuria@kuria.birosag.hu

    Tisztelt Joggyakorlat elemző csoport!

           Tisztelt Dr. Vezekényi Ursula bírónő!

 

A sajtóból értesülünk arról, hogy elkészült vizsgálatuk eredménye a bankok fogyasztói szerződéskötési és szerződésteljesítési gyakorlatáról, különösen a devizaelszámolású ingatlanfedezetű kölcsönök kapcsán.

"Húszoldalas munkaanyagban összegezte megállapításait a múlt héten az a kúriai joggyakorlat-elemző csoport, amely a bankok egyoldalú szerződésmódosítási jogának főbb kérdéseit tekintette át."

http://m.mno.hu/magyar_nemzet_gazdasagi_hirei/tisztessegtelen-az-erthetetlen-feltetel-1106878

A Kúria honlapján nem találtunk vizsgálatról szóló anyagot. Feltételezzük azért, mert még nem teljesen kész a Kúria vizsgálata, csak részeredmények vannak.

Amennyiben lehetséges, szeretnénk a vizsgálat anyagát megismerni és ha mód van rá, szeretnénk kifejteni álláspontunkat a vizsgálat témakörevel, megállapításaival kapcsolatban.

Ha a vizsgálat anyagának csak egy része nyílvános jelenleg, kérjük annak az anyagrésznek az átküldését tanulmányozásra, melyet a Magyar Nemzet című újságnak küldtek el.

Több százezer család érintett, szeretnénk az érintetteket tájékoztatni az életüket meghatározó fejleményekről.

 

Várjuk válaszukat, üdvözlettel:

 

Szabó József a Hiteles Mozgalom egyik alapítója

2012. szeptember 23.