Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.03.17

Már most lépni kell az újabb adósválság elkerülése érdekében!

mar-most----kep-01.png

 

 

Nézzük elsőként a Bankcsapda Egyesület közleményét:

 

Budapest, 2020. március 16., hétfő (OS) - Javasoljuk a bankoknak, hogy a részletfizetések elmaradása esetén ne mondják fel a szerződéseket

 

        Szeretnénk ajánlást megfogalmazni azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi rendkívüli helyzetben a hitelfelvevők esetleges késedelmes teljesítése miatt a bankok mellőzzék a kölcsönszerződések tömeges felmondását és szeretnénk, ha a hitelezők három hónapos fizetési haladékot, illetve halasztást biztosítanának az ügyfeleknek. Mivel a világjárványnak már érezhető gazdasági hatásai vannak, melyek közvetlenül érintik a hazai pénzügyi fogyasztókat is, akiknek ebben az időszakban a részletfizetések pontos teljesítése nem lehetséges. Ezért a vis maior típusú helyzet kialakulásával a feleknek a megoldás érdekében jóhiszeműen együttműködni szükséges, valós segítséget jelenthet az ügyfelek és a bankok számára, ha a hitelezők részletfizetési halasztást, vagy csökkentett mértékű törlesztést engedélyeznek az ügyfeleknek. Az Egyesület elnöksége szerint, az általunk javasolt átmeneti intézkedésekkel elkerülhető a szerződések tömeges felmondása és a devizahitelezéshez hasonló humanitárius katasztrófa.

http://os.mti.hu/hirek/150875/a_bankcsapda_erdekvedelmi_civil_szervezet_kozlemenye

 

 

Nézzünk bele egy sajtótájékoztatóba (a 11. perctől):

 

„Szakács László képviselő elmondta, hogy fel kell függeszteni az ingatlanokkal kapcsolatos végrehajtásokat. Tekintettel arra, hogy a bíróságokon ítélkezési szünetet rendeltek el, így az adósok nem tudnak élni a jogorvoslat lehetőségével.

Másik javaslatuk szerint hiteltörlesztési moratóriumot kell a családokra is kiterjeszteni, így aki nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket, annak ne legyenek negatív következményei.

https://​https://www.facebook.com/mszpfb/videos/221887475679085/

 

 

 

Ugyanúgy, mint a devizahitelesek esetében (tudjátok, a mi esetünkben), az elmúlt években is azzal "pörgették" fel a gazdaságot, hajszolták az egekbe a GDP-t és a vállalatok részvényeit, hogy eladósították (újra) a lakosságot.

 

Aztán csak, az a fránya vírus meghozta a gazdasági válságot (amit ugyebár soha senki sem vár). Nagyon sokan már eddig is elvesztették a jövedelmüket és várhatóan tízezrek veszítik el a munkahelyüket a következő hónapokban. Akiknek megtakarítás helyett adósságuk van és fizetni kell a törlesztő részleteket, azok jövője elég keservesnek tűnik.

 

Az MNB lépéseket tart szükségesnek:

 

"A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a mai napon több intézkedést hozott annak érdekében, hogy támogassa a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került, illetve potenciálisan nehézségekkel szembesülő vállalatokat."

https://www.mnb.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2020-evi-sajtokozlemenyek/a-magyar-nemzeti-bank-azonnali-lepeseket-tesz-az-uzleti-szektor-megsegitesere

 

Igen, jól látod, meg kell menteni a VÁLLALATOKAT....

 

"..az MNB felkéri Magyarország kormányát, hogy rendelje el a fizetési moratóriumot a vállalati hitelek törlesztésére"

 

Mi lesz az emberekkel a családokkal? Mi lesz az emberekkel?

 

"Az MNB felszólítja a bankokat, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel rendeljen el az összes vállalati hitel esetén elővigyázatossági törlesztési moratóriumot, segítve ezzel a vállalatok likviditási helyzetét. A lépés segíthet átvészelni az átmeneti fizetési nehézségeket, és támogatja a gyorsabb helyreállást. Amennyiben a hazai bankok nem teszik lehetővé az ügyfeleknek a fizetési moratóriumot, az MNB felkéri Magyarország kormányát, hogy maga hozzon ilyen rendelkezést. A vállalati ügyfelek esetén a törlesztési moratórium 2020 végéig történő fenntartása indokolt."

 

 Több ezer devizahiteles per van még folyamatban!

 

Azonban a bíróságokon itélkezési szünet van!!!

 

Bíróságok működése a rendkívüli ítélkezési szünet időtartama alatt

"Nem tartanak előkészítő ülést, tárgyalást és nyilvános ülést a hazai bíróságok az Országos Bírósági Hivatal elnökének 35.SZ/2020. (III.15) határozata értelmében a mától érvényes rendkívüli ítélkezési szünet időtartama alatt."

 https://birosag.hu/hirek/kategoria/birosagokrol/birosagok-mukodese-rendkivuli-itelkezesi-szunet-idotartama-alatt

 

Peres és peren kívüli feladatellátás a bíróságokon a rendkívüli ítélkezési szünetben

"...civilisztikai ügyszakban az órákban, napokban, munkanapokban meghatározott határidők március 15-ével megszakadnak és a rendkívüli ítélkezési szünet megszűnését követő napon újrakezdődnek." 

https://birosag.hu/hirek/kategoria/birosagokrol/peres-es-peren-kivuli-feladatellatas-birosagokon-rendkivuli-itelkezesi