Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.08.30

Makkos Albert

 Tegnap, 2014. augusztus 29.-én elbúcsúztunk Makkos Alberttől, küzdőtársunktól.

 

makkos-04.jpg

 

 

Érdekünkben végzett munkásságát egy könyv…

 

 

 

kezedben-a-megoldas.png

 

 

…valamint számos riport, előadás  felvétele megőrzi. Néhány ezek közül.

 

Makkos Albert - Döntött a Kúria.- 2014.06.16.

https://www.youtube.com/watch?v=kj0MquVy3ig

 

A deviza-alapú hitelekről - Makkos Albert

https://www.youtube.com/watch?v=Emws-gnrkqU

 

Konferencia a devizahitel csapdáról - Makkos Albert

https://www.youtube.com/watch?v=RpAPZfZPeMg

 

 

 

Én most a Parlament Fogyasztóvédelmi bizottságában elmondott beszédével emlékezem rá. Időpont 2012.03.19. Az általa említett témák sajnos még most is nagyon aktuálisak. Azért aktuálisak, mert az arra hivatottak, az arra megválasztottak, az arra kinevezettek azóta sem oldották meg azt, ami a feladatuk lenne.

 

 

 

MAKKOS ALBERT (Szociális Kerekasztal):


Tisztelt Bizottság! Nagyon szépen köszönöm a meghallgatási lehetőséget. Három dolgot szeretnék felvetni. Az első az volt, hogy gyakorlatilag azt kell mondjam, hogy az öncsőd intézményével kapcsolatban már civil szervezetek szintén önálló kezdeményezést indítottak, komoly előkészület van ezzel kapcsolatban, ha tudok és tudunk segíteni, akkor nagyon szívesen továbbítjuk az eddigi anyagokat, hiszen megfogalmazások, sőt különböző variációk is szóba jöttek, például az amerikai, német modell változatai, és sorolhatnám.


A másik, ami lényeges kérdés, hogy az iskolai oktatásban a civil szervezetek már bekapcsolódtak, tudok olyan társaságról, amely rendszeresen jár iskolákba, teljesen önkéntes alapon, ingyenesen végzik, amit tenni tudnak ennek érdekében.


A harmadik pedig, ami lényeges, hogy az előterjesztés 2. pontjával kapcsolatban azt szeretném elmondani, hogy az árazási elvekkel kapcsolatban problémát érzünk, ez pedig az, hogy önmagában a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete kifejezésében benne van a „felügyelet” szó, tehát a felügyelet ellátása mint kötelezettség, ezt gyakorlatilag a hitelpiaci törvény 210. § (5) bekezdése elő is írja a szervezetnek. Ennek ellenére az a benyomásunk - részemről legalábbis több tucat hitelszerződést olvastam végig -, hogy több területen vannak problémák. Az első az, hogy a hitelemelések, gyakorlatilag a kamatemelések oly módon történtek, hogy azok nem felelnek meg a hitelpiaci törvénynek, másrészt pedig nem felelnek meg az azt részletező Partiscum XI. Szövetkezettel kapcsolatos ítéletnek, amit a Legfelsőbb Bíróság hozott, itt tehát komoly eltérés van a helyzet és a körülmények, a kialakult körülmények között.


A következő, amit szintén megemlítenék, az árazás kérdése. Sajnos ugyanaz a tapasztalat, én még nem találtam - mondom, több tucat szerződést átnéztem, és nem találtam - egyetlen olyan szerződést sem, ahol szabályos lett volna a számítás. Úgy érezzük, valahol nem várható el minden állampolgártól, hogy beperelje adott esetben a pénzintézetet, azért, mert el van árazva, időnként nagyon durva elárazások is vannak. Tulajdonképpen az lenne a kérdésünk vagy kérésünk, hogy ez irányba próbáljunk meg lépni, hiszen 5 ezer kilakoltatás van jelenleg folyamatban, és ezek az emberek komolyan érintettek mindkét témakörben, ami az ő sorsukat befolyásolja.


Köszönöm szépen, részemről ennyit kívántam mondani.

 

http://www.parlament.hu/biz39/bizjkv39/FVB/1203191.pdf

 

 

Köszönöm Albert, hogy eljöttél az első bírósági tárgyalásomra, hogy utána találkoztál velem és órákat szántál arra, hogy segítséget, támogatást adj.

 

Nem voltunk ugyan közeli munka kapcsolatban, azonban időnként hívtuk egymást telefonon, mi újság, hogy vagy, erről-arról mi a véleményed?

 

Albert, hiányozni fogsz. Máris hiányzik energetikusságod, az igazságba vetett hited, eltökéltséged, mosolyod.

 

Ígérem, hogy visszük tovább és nem adjuk fel.

 

makkos-01.jpg