Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.03.11

Közlemény az ellenzék programjáról

mti---program---kep-01.png

 

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye (1-3. rész)

    Budapest, 2022. március 11., péntek (OS)

 

Az Aranyliliom Alapítvány munkaszervezete a Hiteles Mozgalom érdeklődéssel és bizakodással olvasta az ellenzéki összefogás programjában: „A devizahiteles ügyekben keletkezett kilakoltatásokat határozatlan időre felfüggesztjük egészen addig, amíg nem születik az érintettek számára megnyugtató, igazságos megoldás. Az Európai Bíróság döntéseit alapul véve újranyitjuk azoknak a devizahiteles ügyeknek a jogorvoslatát, amelyek tisztességtelenek voltak, ezekben az ügyekben új, tisztességes elszámolásra van szükség. Véget vetünk az elvesztett lakás utáni maradó törleszthetetlen adósságoknak, biztosítjuk az „elsétálás jogát”.

 

Az érintettek által régóta kért, most már tervezett lépések, logikai sorba szedve tehát az alábbiak:

  1. A kilakoltatások azonnali felfüggesztése elkerülhetetlen. A következő lépések közben azonban kiderülhet, hogy az összes végrehajtást is fel kell függeszteni.
  2. Az Európai Unió fogyasztóvédelmi előírásait időnként a devizahiteles perekben eljáró bírók nem tudják értelmezni. Ilyenkor az eljáró nemzeti bíróságok az Európai Unió Bíróságához fordulnak. Az elmúlt években több tucat magyar, román, francia devizahiteles ügyben értelmezte a Bíróság a fogyasztókat védő elveket – az eljáró nemzeti bírók kérdéseire válaszolva. Elengedhetetlen annak vizsgálata, hogy a magyar bíróságok figyelembe veszik-e ezeket a kötelező elveket! Csorbíthatja-e és ezáltal megsértheti-e a Kúria a bíróságok függetlenségét? Az adós akarata ellenére a tisztességtelen, semmis szerződést meggyógyíthatja-e a bíróság? Abból a célból, hogy az adóst mindenképpen terhelje a számára végzetes deviza elszámolás, beírható-e a szerződésbe utólag az MNB árfolyama? Kapott-e az adós olyan írásos tájékoztatást, hogy a devizahitel rendkívül veszélyes, mivel súlyos következményekkel járhat a pénzügyi helyzetére? Ismertetni kellett volna-e, hogy folyamatos és tartós forintgyengülésre kell számítani, aminek a hatására a havi törlesztő részlet az induló többszörösére emelkedik? A szerződéskötés előtt, megfelelő időben kapott-e tájékoztatást az adós, hogy megalapozott, felelősségteljes döntést tudjon hozni? Tisztességes bírói eljárásban volt-e részük a banki károsult családoknak?
  3. Nem lehet egyetlen befejezett devizahiteles pert sem lezártnak tekinteni. Szükség esetén minden bírósági ügyet „újra kell nyitni” azért, hogy a fogyasztók tisztességes bírói eljárásban részesülhessenek.
  4. A bankok több millió szerződés során visszaéltek a hatalmukkal és önkényesen emelték a kamatokat. Azért, hogy ne kelljen több millió pert indítani a tisztességtelen bankok ellen, szükségessé vált, hogy törvény írja elő a szerződések újraszámolását. Ez történt 2015-ben. Amennyiben a bankok nem ismertették a deviza elszámolás veszélyeit, valótlan tájékoztatást adtak az árfolyamkockázatról, ez a szerződési pont tisztességtelen. Kiesik a szerződésből a deviza alapú számolás. Olyan új tisztességes elszámolásra van szükség, melyben nincs az árfolyamváltozásnak semmilyen hatása.
  5. „A banki szektorban legnagyobb felhördülést keltő, "tiszta lapként" emlegetett elképzelés kikerült a nyolc pontból…” – írták 2010 őszen a Rogán Antal és Kósa Lajos „adósmentő csomagjával” kapcsolatban a lapok.  A 2010-ben elutasított javaslat: „az adóssal szembeni követelés a jelzáloggal terhelt ingatlan aktuális értékének szász százalékát nem haladhatja meg”. Jelenleg, ha a bank „viszi a zálogtárgyat”, azonban az adós tartozása (még a tisztességes újraszámolás után is) ennél magasabb, akkor az adósnak a különbözetet még ki kell fizetnie. Ettől a fizetéstől menti meg az adóst az „elsétálás joga”.
  6. Az elsétálás joga azoknak is segítség lehet, akik az elmúlt években vettek fel kölcsönöket. Sajnos előfordulhat, hogy a jelenlegi magas ingatlan árak csökkennek, nyomott áron lehet csak ingatlant értékesíteni – az adós pedig épp erre kényszerül mert valamiért nem tudja fizetni a törlesztéseket.

 

A Hiteles Mozgalom szerint van arra komoly esély, hogy idén, 2022-ben minden nyitott kérdésre válasz kerüljön, így csak az újraszámolás és annak ellenőrzése csúszhat át a következő évre, 2023-ra.

 

Az egyesült ellenzék programjából a devizahiteleseket érintő többi pont összesítve megtalálható a Hiteles Mozgalom honlapján.

 

Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány

 

-------------------------------------------------------------------

 

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.

 

Bővebben a program pontjaiból:

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/a-parlament-ben/devizahiteles-program-2022---egyesult-ellenzek.html

 

 

Sajtóhírek 2010-ből:

 

https://index.hu/gazdasag/magyar/2010/10/01/elkeszult_roganek_adosmento_javaslatcsomagja/

 

http://nol.hu/gazdasag/20100918-nincs_egyezseg_a_lakashitelesekrol-813101

 

 

Összesítés a parlamenti pártok 2022 előtti terveiről, álláspontjairól:

https://mek.oszk.hu/22600/22658/22658.pdf

 

A közlemény 3 részben:

 

http://os.mti.hu/hirek/168828/az_arany_liliom_kozhasznu_alapitvany_kozlemenye-1_resz

 

http://os.mti.hu/hirek/168829/az_arany_liliom_kozhasznu_alapitvany_kozlemenye-2_resz

 

http://os.mti.hu/hirek/168830/az_arany_liliom_kozhasznu_alapitvany_kozlemenye-3_resz