Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.01.23

Kettős sajtótájékoztató – 2018.01.23.

kettos---kep-01.png

 

Kiemelt fontosságú gondolatok az MSZP sajtótájékoztatóján elhangzottakból:

 

Dr. Szakács László - MSZP

Egy szakértői vélemény alapján döntenek minden esetben úgy,  hogy a devizahiteleseknek kell viselni az árfolyamkockázatot. Ez a szakértői vélemény a Magyar Nemzeti Bankban készült.

Nem adják ki, titkolják.

Ez egy titkos szakértői vélemény. Ami azt tartalmazza, erre alapul a bíróságok ítélete, hogy a Magyar Nemzeti Bank szerint, a devizaárfolyamoknál  sem a  mozgás irányát, sem pedig annak a mértékét nem lehet előre látni.

Ha ez igaz, akkor ez egy nagyon szakmaiatlan felvetés, nagy valószínűség szerint.

Ha tényleg így van, hogy a Magyar Nemzeti Bankban nem látják előre a deviza árfolyamok mozgásának sem az irányát, sem a mértékét, akkor az ember valahogy érteni akarja – mondani akarom, cinikusan  – hogy miért tartják ezt titokban.

 

Szabó József – Hiteles Mozgalom

Az a célunk évek óta, hogy az alapvető félrevezetésekre, téves gondolatokra hívjuk fel a figyelmet. Az egyik téves gondolat pont ez, amivel az adósokat, azt a  900.000 embert aki jelenleg küszködik és  végrehajtás alatt áll, (őket) megtévesztették.

Ez a megtévesztés az volt,  hogy a bankokban az az információ (hangzott el), hogy a futamidő alatt jelentős árfolyamváltozás nem lesz

Alapvető vélemény volt az, hogy nem lehet meghatározni  előre az árfolyamváltozásnak sem az irányát, hogy lefelé vagy felfelé megy és ennek a mértékét.

Ezek az állítások valótlanok, ezek nem igazak. Ezeket fel kell hogy tárjuk, végig kell hogy beszéljük.

Ezért kell olyan megoldásokat hozni, amivel újra számoljuk ezeket a kölcsönszerződéseket, mert a tényeknek az ismeretében, ismerve azt, hogy mit vállalnak, milyen kockázatot vállalnak valójában az adósok, nem vettek volna fel ilyen kölcsönöket.

 

A teljes sajtótájékoztató (9 perc):

 

 

 

A legtöbb sajtó, szokás szerint az MTI anyagát hozta le. Pl. (részlet – a kiemelt fontosságú témákból):

 

A szocialista politikus elmondta, a többi között azzal indokolták (korábban), hogy nem a felvételkori árfolyamon váltják át a devizahiteleket, hogy a jegybank titkos szakértői véleménye szerint nem lehetett előre látni a devizaárfolyamok változásának irányát.

 

Szabó József, a hét éve alakult Hiteles Mozgalom ügyvezetője arról beszélt, hogy a devizahitelesek a bankoktól azt a valótlan információt kapták, hogy a futamidő alatt jelentős árfolyamváltozás nem lesz. Szerinte a tények ismeretében az adósok nem vették volna fel ezeket a hiteleket.

 

https://www.hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2018/01/23/mszp-felvetelkori-arfolyamon-forintositsak-a-devizahiteleket

 

 

A mai nap az LMP és az Adóskamara képviselője is közös sajtótájékoztatót tartott.

 

 

Volt sajtó, amely szélesebb körű, mindkét sajtótájékoztatóról beszámoló tájékoztatást adott (viszont itt már a kiemelt fontosságú témák nem kerültek szóba):

 

Törvénymódosítást kezdeményez az LMP és az MSZP a devizahitelesek megsegítésére. A módosítást támogatja a január közepén megalakult adóskamara is, akik újabb demonstrációt is terveznek. A Fidesz és a kormány szerint nincs szükség törvénymódosításra, de folyamatosan vizsgálják az adósok helyzetét – hangzott el a keddi RTL Híradóban.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20180123_az_lmp_es_az_mszp_is_ujraszamoltatna_a_devizahitelesek_tartozasat

 

 

A fenti linken elérhető a tv-beszámoló is.

 

 

Hadházy Ákos társelnök a frissen alakult adóskamara képviselőjével tartott sajtótájékoztatót. Ravasz László azt mondta:

 

március 11-ére

 

demonstrációt akarnak szervezni

 

az ügy érdekében.

 

 

Az Adóskamara önálló sajtótájékoztatója egy-két héten belül várható.

 

Az Adóskamaráról egy 3 perces összefoglaló: