Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.08.28

Két MTI közleményünk ... 2019. augusztus

ket-mti-kozl---kep.png

 

 

 

 Budapest, 2019. augusztus 27., kedd (OS)

http://os.mti.hu/hirek/147456/az_arany_liliom_kozhasznu_alapitvany_kozlemenye

 

 

A Hiteles Mozgalom öt éve próbálja elérni, hogy a Kúria dolgozza át a devizahiteles jogegységi határozatokat, mert valótlanságokat tartalmaznak. Az egyik legjelentősebb kérdésben most sikerült áttörést elérnünk! Dr. Wellmann György, a Kúria Polgári Kollégiumának vezetője és a devizahiteles Konzultációs Testület elnöke a részünkre küldött válaszlevelében a mi álláspontunkkal egyező véleményt fogalmazott meg.


    Ezzel a válasszal éveken keresztül mondott (hamis) állítások dőlnek meg:
1. a deviza erősödése, így a havi törlesztő részletek növekedése a 2008-as pénzügyi-gazdasági válság következménye
2. a deviza árfolyam jövőbeni értéke nem határozható meg előre (sem az irány, sem a mérték)
3. a bankok nem tudták a szerződéskötések időszakában, hogy a deviza árfolyam (és ezáltal a törlesztő részlet) jelentős és tartós emelkedése várható.

Dr. Wellmann .György véleménye, hogy a gazdasági összefüggéseket maguktól kellett volna tudni az adósoknak, mivel átélték a 90-es évek magas inflációját. Álláspontunk szerint viszont a bankok és az állami felügyeleti hatóságok mulasztottak, mert nem tájékoztatták a devizahitel tulajdonságairól a fogyasztókat és a vállalkozásokat.

Írásban fordultunk kérdésekkel az MNB és a  GVH elnökéhez valamint Miniszterelnöki Kabinetfőnökhöz és az Igazságügyi Miniszterhez.

 


Az elküldött levelünk:


https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/kerdesek-a-legujabb-devizahiteles-fejlemenyekkel-kapcsolatban.html
 


Szabó József

 

 

 

 

Budapest, 2019. augusztus 22., csütörtök (OS)

http://os.mti.hu/hirek/147386/az_arany_liliom_kozhasznu_alapitvany_kozlemenye

 

 

Évek óta rendkívül jelentős a nézetkülönbség a Kúria és a devizahiteles civil érdekvédők között. A Kúria álláspontja, hogy a deviza árfolyamának jövőbeni várható alakulása előre nem állapítható meg. Az érdekvédők szerint az árfolyamváltozás iránya és mértéke számolható. A Corvinus Egyetem Pénzügyi tanszékén egy kutatást végeztek, mely a civilek álláspontját erősíti.


    A Hiteles Mozgalom felhasználva a kutatás eredményét, összeállítást küldött a Kúriának, melyben kérik, hogy vizsgálják felül az álláspontjukat. Az összeállítás elérhető a mozgalom honlapján:

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/birosag/level-a-kuria-elnokehez---2019.08.20..html

Mivel még több ezer devizahiteles per van folyamatban, a Kúriának - felhasználva a közgazdasági-pénzügyi alapelveket, összefüggéseket – alaposan át kell dolgoznia a devizahiteles jogegységi határozataikat. Ezek a határozatok ugyanis minden bíróra kötelező erővel bírnak. A valótlan állításokat tartalmazó kúriai határozatok azonban nem teszik lehetővé az igazságos bírósági ítélkezést.
A Hiteles Mozgalom bizalommal várja a Kúria intézkedését.

További információ:
Szabó József
Hiteles Mozgalom
ügyvezető