Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.08.14

JOGÁLLAM - írásom a Népszavában

jogallam-foto-02.png

 

Jogállam

 

„…a jogállamiság százszázalékosan garantálva van mindenki számára… a fogyasztót védjük az utolsó pillanatig, hisz a fogyasztó tudása nem minden esetben felel meg a banki tudásnak, ezért a fogyasztó számára megfelelő garanciákat építettünk be, hogy az elszámolás menetét is tulajdonképpen ellenőrizni tudja.” – állapította meg Trócsányi László akkori igazságügy-miniszter, amikor a devizahites elszámolási törvényjavaslatot beterjesztette a parlamentben.

Családunkat meglepetésként érte, hogy egymás után két elszámoló levelet küldött a bank, a másodikban közölte, hogy korábban tévesen számolt. Lényegesen nagyobb a követelése, mint amit első alkalommal közölt.

Azóta próbálom elérni, hogy teljes és hibátlan adathalmazt kapjak a szerződésemről (hiába 230 oldal a táblázat, nem teljeskörű). A törvény szerint a bank után az Magyar Nemzeti Bankhoz tartozó Pénzügyi Békéltető Testülethez (PBT) lehet csak panaszt benyújtani, s ezután lehet bírósághoz fordulni. Két alkalommal mondta már ki bíróság, hogy a PBT eljárása esetemben jogszabálysértő volt.

Több mint negyven hibát, hiányosságot ismertettem a PBT-vel legutóbb, azonban a PBT a jogerős bírósági döntés ellenére sem foglalkozik velük.

Újra bíróságra kellene vinnem az ügyet, vagy kényszeríteni valami jogi eszközzel a PBT-t, hogy hajtsa végre a bíróság korábbi döntését.

Az ember tehát hiába nyer a bíróságon, egy állami hatóság nem hajtja végre a döntést. Egyszerűen azért, mert nem ért vele egyet.

 

(az írás a nyomtatott Népszava újságban jelent meg, az online Népszava nem hozta le - ezért adom most így közzé)

 

Ma postáztam a fellebbezésem a PBT döntése ellen, így ha nyerek, ötödször kerül az elszámolásom a PBT elé. Egy alkalommal a PBT számunkra kedvező döntést hozott, ám az Erste Bank nem hajtja végre. Az általunk indított végrehajtást a bank már kétszer megtámadta bíróságon. Legutóbb a bank nyert, a döntést megfellebbeztük.

 

Így most két perem is van egy devizahiteles elszámolással kapcsolatban.

 

 

A PBT döntéséról:

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/per/a-pbt-t-nem-erdekli-a-birosag-jogeros-dontese.html

 

 

Az elsőfokon elvesztett perről:

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/per/elsofokon-nyert-az-erste--vegrehajtas-megszuntetve....html

 

 

jogallam-foto-01.png