Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.12.30

Javaslat exdevizahiteleseknek

javaslat.png

 

Részletek az MNB tanulmányából:

 

 

A jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben a változó kamatozású lakáshitelek kedvező, olcsó finanszírozási konstrukciónak tűnnek az ügyfelek számára. A háztartások ugyanakkor a kamatok emelkedésének kockázata ellen nem védekeznek, így a globális és a hazai kamatszintek emelkedésével, a kamatkockázat realizálódásával megnövekedett törlesztési terhet kell majd viselniük azoknak, akik nem hosszú távra fixált hitelt vettek fel, különösen, ha hosszú futamidő mellett adósodtak el. Ennek a kockázatnak a mértékét a háztartások nem feltétlenül veszik figyelembe, amikor mérlegelik hosszú távú törlesztési képességüket.

 

A fennálló jelzáloghitel-állomány kamatozás módja szerinti, valamint lejárati struktúráját figyelembe véve a következő két évben 50 százalék fölé emelkedhet az éven túl rögzített kamatozású hitelek aránya. Az új kibocsátás kedvező szerkezetén túl csökkentően hat a kockázatokra az is, hogy a változó kamatozású jelzáloghitelek nagyrészét kitevő forintosított jelzáloghitelállomány hátralévő futamideje folyamatosan csökken, miközben az adósok jövedelme emelkedhetett az elmúlt években.

 

A forintosított jelzáloghitel-állomány szignifikáns részét még relatíve magas hátralévő futamidő és magas felár jellemzi. Ennek tükrében az ügyfelek érdemi arányának lehet tere arra, hogy változó kamatozású hitelét alacsonyabb felár mellett rögzített kamatozású hitelre cserélje. A közjegyzői díjak közeljövőben esedékes emelkedése azonban nem hat kedvezően a kiváltó hitelek terjedésére, hiszen megdrágítja az adósok számára az új- és refinanszírozási hitel felvételét. Az MNB kifejezetten jó gyakorlatnak tartja azt is, ha a bankok megkeresik saját ügyfeleiket, és felajánlják számukra a rögzített kamatozásra történő áttérést.

 

 

 

https://www.mnb.hu/letoltes/penzugyi-stabilitasi-jelentes-2018-november.pdf

 

Javaslat:

A még nem felmondott exdevizahitelesek alakítassák át a szerződésüket a futamidő végéig fix kamatozásuvá – vagy tartalékoljanak pénzt (pl. annyit amennyivel drágább lenne a fix kamatozású kölcsön törlesztő részlete, mint a jelenlegi + a közjegyző díja) a biztosan bekövetkező nehezebb időszakokra.

 

Figyelem!

Az 1-5 évre fixált kamatozás nem sokat segít! A futamidő végéig kell gondolkodni.

 

Emlékeztek?

Nekünk a devizahitel "tűnt olcsónak" 10-15 éve....

 

 

Részlet az MNB december eleji válaszából

Mai napon hány darab aktív devizahiteles (forintosított szerződést) tart nyilván az MNB?

A Központi Hitelinformációs Rendszer adatai alapján a teljes pénzügyi rendszerben (hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások és követeléskezelők együtt) 2018. szeptemberi adatok alapján megközelítőleg 300 ezer forintosított jelzáloghitel található. E hitelek érdemi része esetében azonban már relatíve alacsony a hátralévő futamidő, így e tartozások kifutása a következő években megtörténhet.  

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/alap-informaciok/mnb-valasz---elo-exdevizas-jelzalog-szerzodesek-szama.html