Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.05.10

Javaslat a MNB-nak - 2015.05.10.

 

Tisztelt Matolcsy György Elnök úr!

            Tisztelt Magyar Nemzeti Bank!

                            Tisztelt Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ!

 

 

Egy nagyon jelentős problémára szeretnénk felhívni a figyelmüket és kérjük nagyon gyors intézkedésüket.

 

A 2014. évi XL. törvény (a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló 2014. évi XXXVIII. törvényben rögzített elszámolás szabályairól és egyes egyéb rendelkezésekről) rendkívül szűk időkeretet ad az elszámolás vitatására.

 

 

lev-mnb-05.09---01.png

 

http://felugyelet.mnb.hu/data/cms2425017/2014_xl_tv_devizahitel_2.pdf

 

Sajnálatos módon az elszámoló levelekben az eddig történt törlesztő részletek és előtörlesztések éves bontásban forintban vannak megadva. Míg a részletes adattartalmú elszámolásban  tranzakció dátuma bontásban CHF-ben, EUR-ban illetve JPY-ben. Ahhoz, hogy az adósok ellenőrizni tudják, hogy az elszámoló levélben minden forint befizetésük megfelelő dátummal szerepel-e időigényes és jelentős számítógép használói gyakorlatot megkövetelő átszámítást kell végezniük. Sok sorstársunknak segítségre van ehhez szüksége.

 

Sajnálatos módon nem minden elszámolás hibátlan. Feltétlenül szükség van az alapos ellenőrzésre!

 

A 30 napos határidő a tapasztalataink szerint súlyos hátrányt okoz a fogyasztóknak, mivel jogvesztő hatálya van. Később valószínűleg bíróságon sem lehet az összegeket vitatni.

 

Az egész elszámolásra a pénzintézetek hosszú évek óta tartó törvénytelen és tisztességtelen hitelezői gyakorlata miatt volt szükség. Sajnálatos tény, hogy a bankok a mai napig nem hagytak fel a tisztességtelen tevékenységükkel. Az MNB ezért is kényszerült vizsgálatok illetve perek indítására:

 

 

 

lev-mnb-05.09---02.png

 

http://www.mnb.hu/Sajtoszoba/mnbhu_pressreleases/mnbhu_pressreleases_2015/mnbhu_sajtokozlemeny_20150507_01

 

 

lev-mnb-05.09---03.png

 

http://www.mnb.hu/Sajtoszoba/mnbhu_pressreleases/mnbhu_pressreleases_2015/mnbhu_sajtokozlemeny_20150430

 

A kényszerű átszámítást és az elengedhetetlen ellenőrzést jelentősen hátráltatja, hogy számos bank rendkívül áttekinthetetlen és túlbonyolított, szándékosan felduzzasztott részletes adattartalmú elszámolást küld. A legelborzasztóbb példa erre talán az Erste Bank, mely több száz oldalas tájékoztatást küld, mely 364 oszlopot tartalmaz és gyakran több mint 100 soros.

 

Úgy véljük, a jogalkotó a 30 napos határidő előírásával nem számított a pénzintézetek további tisztességtelen viselkedésére és minden bizonnyal nem volt szándéka a becsapott és megkárosított fogyasztók jogát az ellenőrzésben korlátozni. Sajnos a törvényhozás a pénzintézetek irányában még mindig rendkívül jóhiszemű.

 

Kérjük, az MNB kezdeményezze a Kormánynál a 2014. évi XL. törvény 18. § (1) szakaszában lévő határidő módosítását, a 30 napos határidő megemelését 90 napra.

 

Üdvözlettel:

 

Szabó József

Hiteles Mozgalom ügyvezető

Arany Liliom Alapítvány

 

Budapest, 2015. május 10.