Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.07.19

Horvátországi Civil Szervezetek figyelemfelhívása a bank lobbi nyomásgyakorlására

 

 Horvátországi Civil Szervezetek figyelemfelhívása

a bank lobbi nyomásgyakorlására

franak-logo.jpg

A zágrábi kereskedelmi bíróság első fokú ítéletét követően, mely a lakosság javára döntött nyolc bank ellen, a bank lobbi keményen nyomást gyakorol a kormányra és civil vezetőkre.

A kormány vezetői sajnálatos módon engedtek a nyomásgyakorlásnak és olyan nyilatkozatokat tettek, melyeknek célja a bíróság közvetlen befolyásolása. Ezt elfogadhatatlannak tartjuk, mivel ez a magatartás megszegi az alkotmány által garantált hatalmi ágak egymástól való függetlenségét.

Arról van szó, hogy miután a Kormány tárgyalt  a két legnagyobb kereskedelmi bank vezérigazgatójával és a Horvát Nemzeti Bank igazgatójával,  Branko Grčić miniszterelnök helyettes, az ítélet hatásait átgondolva, nyilvánosan kijelentette: “Ez nem lehet jó számunkra, különösen most, mikor olyan helyzetben vagyunk, hogy a hitelhez jutás az egyik legfontosabb feltétele a gazdaság fellendítésének. Mi tehát el szeretnénk kerülni minden nemű bizonytalanságot.”

Az a véleményünk, hogy a kormány tagjainak bármilyen megjegyzése az első fokú ítélet kapcsán felelőtlen és elfogadhatatlan. Egy demokratikus társadalomban megengedhetetlen az, hogy miközben a kereset másodfokon folytatódik, a bíróságra és a horvát népre nyomást gyakoroljon a kormányzati hatalom.

E nyílt levél aláírói határozottan ellenzik az alkotmány rendelkezéseinek ezt a fajta jogsértését, hívei annak, hogy tiszteletben kell tartani a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, és minden olyan hivatalos szervezet tevékenységét felügyelni szándékoznak, melyek arra vannak kötelezve, hogy hiánytalanul biztosítsák a törvényhozói és bírói hatalmak független működését a Horvát Köztársaságban.

Szeretnénk ismételten felhívni a figyelmet a horvát alkotmány 4 cikkelyére: “A Horvát Köztársaságban a kormány a törvényhozói, végrehajtói és bírói hatalmi ágak elválasztásának elvén szerveződjön, de egyúttal korlátozza a helyi és regionális önkormányzáshoz való alkotmányos jog.”

Ezen felül a Bírósági Törvények hatos cikkelye (Horvát Közlöny (Official Gazette) 28/13 szám.) egyértelműen leírja: “Tilos mindenféle beavatkozás a bíróság munkájába, különösen tilos a közszolgálati hatóságok és média felhasználása annak érdekében, hogy befolyásolják a bírósági folyamatokat és annak végeredményét.”

A bank lobbi egyértelműen befolyásolni próbálja a bíróságot az ország felsővezetői által egyrészt azt a látszatot keltve, hogy az ítélet pénzügyi- és jogbizonytalanságot okoz, másrészt az ítélet érvényességének megkérdőjelezésével.

Nyíltan megadva magát a nyomásnak, a miniszterelnök helyettes nyilatkozatával, a nemzetgazdaság és a Horvát polgárok jóléte miatti aggódás látszatát keltve, befolyásolni próbálja a bíróságot

                           A nyílt levél aláírói: 

Anglo Hellenic and Cypriot Law Association (UK / Greece / Cyprus)

Centar za mirovne studije / Center for Peace Studies (Croatia)

Committee for the Abolition of Third World Debt

G.O.N.G. (Croatia)

Hiteles Mozgalom  / Credible Movement (Hungary)

Kuća ljudskih prava / Human Rights House Zagreb (Croatia)

Potrošač – Savez za zaštitu potrošača Hrvatske / Croatian Union of the Consumer Protection Associations - "Potrošač"(Croatia) 

 SUD BPCE Union (France)

 

A horvát küzdőtársaktól kapott anyagot fordította: Birinyi Nóra és Morva Judit