Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.03.04

Forintosítási terv már 2008-ban? Igen!

for-terv---2008---kep.png

 

Már 2008-ban felmerült, hogy a lakosság devizás adósságát forintosítani kell, mentesíteni kell őket az árfolyamkockázat alól.

 

Ez a terv nagyon magas szinten fogalmazódott meg. A kormányunk az Európai Közösséggel kötött Egyetértési Megállapodást. A Megállapodás kihirdetéséről kormányrendelet született. Részlet:

 

1. § A Kormány e rendelettel felhatalmazást ad a Magyar Köztársaság és az Európai Közösség közötti Egyetértési Megállapodás (a továbbiakban: Megállapodás) kötelező hatályának elismerésére.

2. § A Kormány a Megállapodást e rendelettel kihirdeti.

 

2008. november 4-én az Európai Unió Tanácsa határozatot fogadott el, melynek értelmében Magyarországnak 6,5 milliárd euró keretösszegű középtávú pénzügyi támogatást nyújtanak. A támogatás egy középlejáratú hitel (a „Hitel”) formájában valósul meg a tagállamokra vonatkozó (az Alapszerződés 119. cikke és a 332/2002/EK sz. Tanácsi Rendelet alapján) fizetésimérleg-kiegyensúlyozó pénzügyi konstrukció keretében, továbbá kapcsolódva a Nemzetközi Valutaalap 2008. november 6-án elfogadott készenléti hitelmegállapodással alátámasztott 10,5 milliárd SDR (kb. 12,5 milliárd euró) összegű hitelnyújtásához és a Világbank 1 milliárd euró összegű hitelnyújtásához. Az EU pénzügyi támogatását az új, átfogó gazdaságpolitikai programhoz nyújtja, melyet a magyar hatóságok 2008. október utolsó hetében fogadtak el a befektetői bizalom helyreállítása és az utóbbi időben a magyar pénzügyi piacokra nehezedő nyomás enyhítése érdekében.

 

 

KONKRÉT GAZDASÁGPOLITIKAI KRITÉRIUMOK

A Bizottság munkatársainak vizsgálata idején, amely meg fogja előzni az egyes részletek folyósításáról hozandó döntéseket, a magyar hatóságok vállalják, hogy előrehaladást érnek el a költségvetési konszolidáció és a kiadások mérséklése, a költségvetési irányítás reformja, az árstabilitás, a bankszektor stabilitása, a pénzügyi szektor szabályozása és felügyeleti reformja, valamint a strukturális reformok területén, különös tekintettel a következő lépésekre

 

……

 

- Megállapodás keresése a kereskedelmi bankokkal, amely megkönnyíti a háztartások adósságának átalakítását a lejárati idő és a törlesztési ütem módosítása útján, beleértve a devizaalapú hitelek forintalapúra történő konvertálásának lehetőségét is, ezzel csökkentve a nagyarányú lakossági devizakockázatot.

 

Kéthetenkénti MNB beszámolók a Bizottságnak a devizatartalékok alakulásáról, valamint havi adatok és negyedévenkénti beszámolók a külföldi pénzáramlásról, beleértve a várható fejleményeket is 12 hónapra előre. A Bizottság azonnali értesítése szükséges a tartalékok hirtelen csökkenése esetén, illetve ha a devizatartalékok [...] milliárd eurós szint alá esnek.

 

282/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet

a Magyar Köztársaság és az Európai Közösség közötti Egyetértési Megállapodás kihirdetéséről

 

 

 

A "konvertálási lehetőség" keresése igencsak elhúzódott!

 

 

2011 végén, 2012 elején a tehetősebbek élhettek a kedvezményes árfolyamú végtörlesztéssel (CHF esetén 180-as árfolyamon).

 

 2015 elején piaci, nem kedvezményes árfolyammal (semmi kedvezmény) forintosították (CHF esetén 256-os árfolyammal) a többiek kölcsönét.

 

Az Egyetértési Megállapodás aláírásakor lépte át a CHF árfolyama a 180-as szintet, majd egészen 2010 májusáig a 180-as szint környékén mozgott.

 

2011 májusában hagyta el végleg a CHF árfolyama 200-as árfolyamszintet.

 

Bőven lett volna idő "megmenteni" a lakosságot!

 

 

Nézzétek csak az árfolyamokat:

 

for-terv---2008---kep-2.png

 

A kormányzat nem tett tehát semmit a lakosság érdekében, viszont az MNB azonnal lépett! Elkezdte felhalmozni a devizatartalékot, majd összesen a forint gyengülésén közel 900 milliárd forintot keresett az MNB.

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/alap-informaciok/899-milliard-az-mnb-realizalt-nyeresege-a-forintgyengulesen.html

 

 

A lakosság, az elmaradt forintosításon ennél sokkal, de sokkal többet veszített!!!

 

Százezrek már elvesztették az otthonukat, százezrek pedig idén, 2018-ban fogják!

 

Miért????

 

Azért mert a kormány a bankok érdekeit fontosabbnak tartotta az állampolgárai érdekénél.

 

Az MNB egy évvel korábban elemzést végzett. Részletek:

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/elemzes-az-mnb-nel---2007---felnunk-kellene-.html

 

Van véleményünk a történtekről!

 

Ezért (is) szervezünk devizahiteles tüntetést március 11.-re!