Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.03.18

Fel kell függeszteni a végrehajtásokat!

fel-kell---kep.png

 

 

 

MTI – OS - közlemény - 2020.03.18.

 

Budapest, 2020. március 18., szerda (OS) - A Hiteles Mozgalom üdvözli, hogy az MNB és a Bankszövetség kezdeményezésére a Kormány a mai napon a lakossági kölcsönök visszafizetését (is) felfüggesztette az év végéig. Azonban további lépéseket várunk a Kormánytól.

    A bejelentett lépés sokat segít azokon a családokon, akiknek csökken átmenetileg a jövedelme a következő hetekben, hónapokban. Így elkerülhetik, hogy nemfizetés esetén a bankjuk felmondja a kölcsönszerződést és végrehajtást indítson el.

Van azonban több mint százezer család, akik már évek óta veszélyben vannak. Ők a felelőtlen devizahitelezés áldozatai. Közülük sokaknak a helyzetét súlyosbítja, hogy több ezer per most áll, mivel rendkívüli ítélkezési szünet van a bíróságokon. Jelenleg bírósági úton nem lehet a végrehajtásokat megállítani! Azonban a végrehajtók továbbra is dolgoznak. Ráadásul vészesen közel van, hogy újra elinduljanak a kilakoltatások.

A Hiteles Mozgalom szükségesnek tartja a végrehajtási eljárások azonnali felfüggesztését és a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását. Szükség van arra is, hogy a vészhelyzet miatt a bankok ne számíthassanak fel semmilyen kamatot a fizetési elmaradások után. Az elmúlt években a bankok hatalmas nyereséget értek el, így bőven keletkezett tartalékjuk – mindez azonban a családok nagy részéről nem mondható el. Milliók élnek hétről hétre, hónapról hónapra mindenféle megtakarítás, tartalék nélkül.

 

http://os.mti.hu/hirek/150946/az_arany_liliom_kozhasznu_alapitvany_kozlemenye

 

 

 

Előző napi összesítésünk:

Már most lépni kell az újabb adósválság elkerülése érdekében!

2020.03.17

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/mar-most-lepni-kell-az-ujabb-adosvalsag-elkerulese-erdekeben-.html

 

Orbán Viktor rendkívüli bejelentés

forrás: Miniszterelnöki Kabinetiroda

2020. március 18. Budapest

 

„Most szeretném ismertetni Önökkel, hogy milyen döntéseket hoztunk. Előre bocsátom, hogy ezek csak az első, legsürgetőbb döntéseink, amelyeket majd újabbak követnek. Önök számíthatnak rá szinte minden nap, hogy a gazdaság újraindítása érdekében számos, újabb és újabb döntés születik majd. Tehát először is az első döntésünk, hogy a magánszemélyek és a vállalkozások, minden magánszemély és minden vállalkozás mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztjük.” „Az alaprendeletet, amit most elmondtam Önöknek a mai napon közzé fogjuk tenni, a részletszabályokat pedig holnap ismerhetik meg” - részletek

http://www.miniszterelnok.hu/orban-viktor-rendkivuli-bejelentes/

 

 

A Magyar Bankszövetség sajtóközleménye

2020. március 17.

„A veszélyhelyzet gazdasági hatásainak enyhítésére a Magyar Bankszövetség aktívan dolgozik az önhibájukon kívül bajba került, hitellel rendelkező családok és vállalatok pénzügyi helyzetének stabilizálásán. Folyamatos a leginkább sújtott ágazatok és vállalkozások helyzetének a vizsgálata, a munkahelymentő pénzügyi megoldási lehetőségek számbavétele. Finanszírozási szempontból vannak olyan területek, ahol elkerülhetetlen bizonyos hiteltörlesztési moratórium kihirdetése, más területeken egyéb ismert adósvédelmi eszközök használatát vesszük számba. Ezek a stabilizáló lépések segítik elő a krízisidőszakon való túljutást, egyúttal a veszélyhelyzetet követően megalapozhatják a gazdaság minél gyorsabb megerősödését.” … „A Magyar Bankszövetség eljuttatta gazdaságvédő javaslatcsomagját az illetékes kormányzati egységhez, és minden releváns egyeztetésen magas szinten, döntőképes vezetőkkel képviseli a szektort.”

http://www.bankszovetseg.hu/hirek-aktualitasok.cshtml?lang=hun

 

 

A Magyar Nemzeti Bank azonnali lépéseket tesz a lakosság megsegítésére

Budapest, 2020. március 18

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a vállalati adósok megsegítésén túl a lakosság esetében is több intézkedést hozott a koronavírus-járvány miatt várható negatív gazdasági hatások ellensúlyozása érdekében. Az MNB felszólítja a bankokat, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a lakossági ügyfelek szemben is alkalmazzanak törlesztési moratóriumot. Amennyiben a hazai bankok nem gondoskodnak a moratóriumról, az MNB felkéri a Kormányt, hogy maga hozzon ilyen rendelkezést. A háztartások ideiglenes likviditási zavarának átvészelését segítendő a jegybank elvárja az újonnan kihelyezett személyi hitelek teljes hiteldíjmutatójának (THM) érdemi csökkentését. Az MNB saját hatáskörében is megteszi a szükséges lépéseket. A banki likviditás növelése mellett a lakáshitelek finanszírozási költségének csökkentése érdekében vizsgálja a jelzáloglevél-vásárlási program újraindításának lehetőségét, és átmenetileg enyhíti a jelzáloglevél-finanszírozásra vonatkozó szabályozását.

A koronavírus okozta gazdasági hatások a háztartásokat is negatívan érintik, ideiglenesen befolyásolva lakossági ügyfelek visszafizetési és hitelfelvételi képességét. A helyzet ellensúlyozása, a negatív hatások minimalizálása érdekében az MNB több intézkedés meghozataláról döntött.

Az MNB felszólítja a bankokat, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a vállalati ügyfelekhez hasonlóan rendeljenek el törlesztési moratóriumot minden lakossági hitel esetén, segítve az átmeneti fizetési nehézségek átvészelését. A törlesztési moratórium 2020 végéig történő fenntartása indokolt. Amennyiben a hazai bankok nem gondoskodnak a moratóriumról, az MNB felkéri a Kormányt, hogy maga hozzon ilyen rendelkezést.

Mivel a háztartások a negatív gazdasági események hatására likviditási zavarba kerülhetnek, az MNB elvárja, hogy átmenetileg a bankok a jelenlegi veszélyhelyzet alatt könnyen elérhető, a jelenleginél kedvezőbb árazású személyi hiteleket tegyenek elérhetővé, amelyek teljes hiteldíjmutatója (THM) a jegybanki alapkamat szintjét legfeljebb 5 százalékponttal haladhatja meg. Elvárt továbbá, hogy a bankok a háztartások likviditási helyzetének javítása érdekében vizsgálják felül az általános hitelezési gyakorlatukat, a hitelkeretek keretösszegét és azok kamatköltségét is.

A fentiek mellett az MNB elvárja a bankoktól, hogy az elkövetkező 6 hónapos időszakban az olyan árazási struktúrájú számlacsomagoknál és hiteltermékeknél, amelyeknél az árazás az ügyfél adott banknál vezetett bankszámlájára beérkező utalások összegéhez kötött ne alkalmazzák az utalások elmaradása esetére rögzített díj- és kamat emeléseket. A fennálló lakáshitelek tekintetében az MNB felszólítja a bankokat, hogy ajánlják fel a hitelfelvevőknek a kedvezőbb kamatfelár és legalább 5 évre szóló kamatfixálás mellett elérhető Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel termékekre való átváltás lehetőségét.

A munkaerőpiaci és így a háztartási jövedelmi helyzet romlásával járó kockázatokat biztosítások útján is csökkenthetik az adósok és a bankok. Az MNB ezért elvárja, hogy a bankok a biztosítókkal együttműködve kínáljanak ügyfeleiknek kedvező költségű, csökkentett jutalékú hiteltörlesztési kockázatokat csökkentő termékeket, kiemelten a munkanélküliség esetére szóló biztosításokat. Elvárt továbbá, hogy a bankok és biztosítók tegyék könnyen elérhetővé ezeket a termékeket úgy, hogy azok a nehéz helyzetbe került fogyasztók számára valós, megfelelő védelmet legyenek képesek nyújtani.

Az új hitelkibocsátásokat támogatva a jegybank saját hatáskörében is intézkedéseket hozott meg. A Monetáris Tanács a közeljövőben megvizsgálja a jelzáloglevél-vásárlási program újraindításának lehetőségeit. A jelzálogkötvény-piac likviditásának növelése, a hozamok csökkenése olcsóbb, hosszú futamidejű, fix kamatozású forráshoz juttatja a bankrendszert. Az MNB elvárja, hogy ezen forrásköltség-csökkenést a bankok a lakáshitelfelvevő háztartások által fizetendő kamatokban is érvényesítsék.

Ezzel párhuzamosan az MNB a Jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutató korábban tervezett szigorításától 2020-ban eltekint, és egyúttal engedélyezi a bankok által tulajdonolt jelzáloglevelek mutatóba való teljes beszámítását.

Az MNB javasolja a Kormány számára, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel a támogatott háztartási hitelek esetében is gondolja át, milyen módon biztosítható azok tényleges érvényesíthetősége. Indokolt a Családi Otthonteremtési Kedvezmény és a babaváró hitelek esetében a gyermekvállalásra rendelkezésre álló határidők kitolása.

https://www.mnb.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2020-evi-sajtokozlemenyek/a-magyar-nemzeti-bank-azonnali-lepeseket-tesz-a-lakossag-megsegitesere