Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.02.24

Elismerés övezi a közjegyzők munkáját

kozjegyzo---elismeres---kep.png

 

(részletek következnek)

 

Elismerés övezi a közjegyzői hivatásrend tevékenységét, és élvezi a jogalkotó bizalmát is, mert a rájuk bízott feladatokat magas színvonalon és hatékonyan tudják ellátni - mondta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára egy konferencián.

 

Völner Pál a 29. Közép-európai Közjegyzői Kollokviumon, illetve a közjegyzőség fennállásának 25 éves jubileumi konferenciáján arról beszélt, folyamatosan bővült a közjegyzők feladatköre az elmúlt 25 évben, a jogalkotónak ugyanis az volt a célja, hogy a bíróságok tehermentesítésével az átadott eljárásokban gyorsuljon az ügyintézés.

 

Parti Tamás, a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke … azt mondta, az a feladatuk, hogy "hátunkat az államnak vetve, hidat verjünk az állam és állampolgár, polgár és polgár közé".

 

Tóth Ádám, a MOKK elnöke arról beszélt, az elmúlt huszonöt évben a közjegyzőség megtalálta identitását, megtalálta célját, az igazságszolgáltatás működésének segítését, a bíróságok terheinek könnyítését. Permegelőző tevékenységükkel "elterelik" a jogvitákat, akár megegyezéssel, akár a peres eljárás mellőzésével. Elismerés - mondta -, hogy jövő januártól polgári ügyekben már közjegyző előtt, bírósági eljárás nélkül is lehet egyezséget kötni.

 

http://www.kormany.hu/hu/igazsagugyi-miniszterium/parlamenti-allamtitkarsag/hirek/elismeres-ovezi-a-kozjegyzok-munkajat

 

 

25 évvel ezelőtt, 1992. januárjában állították vissza Magyarországon a latin típusú közjegyzőséget: azóta a közjegyzők nem állami alkalmazottként, de az állam igazságszolgáltató tevékenységének részeként, független és pártatlan hatóságként végzik tevékenységüket.

 

Az elmúlt 25 évben folyamatosan bővült a közjegyzők hatásköre, éves ügyszámuk 330 ezerről mára 1,7 millióra nőtt, a hatáskörükbe tartozó eljárások száma pedig a kezdeti 6-ról 22-re emelkedett.

 

Tóth Ádám, a MOKK elnöke elmondta: … Azzal, hogy a bíróságok szerepkörét több esetben a közjegyzők vették át, az érintett eljárások egyszerűbbek, gyorsabbak és hatékonyabbak lettek. A közjegyzők mára évente közel egymillió ügyben tehermentesítik a bíróságokat.

 

2018-tól polgári ügyekben már közjegyző előtt, bírósági eljárás nélkül is köthetünk egyezséget. Az új hatáskörrel tovább erősödik a közjegyzők permegelőző szerepe.

 

https://www.portfolio.hu/gazdasag/a-kozjegyzok-evi-egymillio-ugytol-mentik-meg-a-birosagokat.268273.html

 

A közjegyző a jogszabály által meghatározott hatáskörében az állam igazságszolgáltató tevékenysége részeként jogszolgáltató hatósági tevékenységet végez. A közjegyző a hatáskörébe utalt eljárásokkal kapcsolatban - az esélyegyenlőség biztosításával - kioktatással segíti az ügyfeleket a jogaik gyakorlásában és kötelezettségeik teljesítésében.A közjegyző tehát olyan felkészült jogász szakember, aki a jogszabályoknak megfelelően, az ügyfelek jogainak vitán felül álló érvényesítése érdekében fejti ki tevékenységét. Az ország egész területén működő közjegyzői kar munkája során a függetlenség, pártatlanság, szakszerűség érvényesülése mellett a jogviták peren kívül történő elintézéséért tevékenykedik, mindezt a közjegyzői kar jelmondata is tükrözi: Jog vita nélkül.

 

A közjegyzők működésének felügyelete

A közjegyzők tevékenységét az igazságügyi szervek, illetve igazgatási jogkörben eljárva a területi közjegyzői kamarák ellenőrzik. Ennek megfelelően, a közjegyző eljárásának törvényességét a közjegyző székhelye szerint illetékes törvényszék elnöke felügyeli, melynek keretében elrendelheti a közjegyző tevékenységének kamarai vizsgálatát. A közjegyzők ügyvitelének, hivatali működésének és magatartásának rendszeres ellenőrzése a területi közjegyzői kamara elnökségének feladata. 

 

https://www.mokk.hu/ugyfeleknek/a-kozjegyzo-jogallasa.php

 

 

Nos, ez nem sikerült. Legalábbis a devizahiteles ügyekben. Nem végeztek a közjegyzők olyan munkát, melyre igaz lenne: JOG VITA NÉLKÜL.

 

Nem beszélhetünk semmiféle "permegelőzésről"!!!

 

A devizahiteles ügyekben eljáró közjegyzők gyalázatos munkát végeztek és végeznek. Elárulták a hivatásukat!

 

 

A közjegyzők tevékenységét az igazságügyi szervek, illetve igazgatási jogkörben eljárva a területi közjegyzői kamarák ellenőrzik. Ennek megfelelően, a közjegyző eljárásának törvényességét a közjegyző székhelye szerint illetékes törvényszék elnöke felügyeli, melynek keretében elrendelheti a közjegyző tevékenységének kamarai vizsgálatát. A közjegyzők ügyvitelének, hivatali működésének és magatartásának rendszeres ellenőrzése a területi közjegyzői kamara elnökségének feladata. 

 

https://www.mokk.hu/ugyfeleknek/a-kozjegyzo-jogallasa.php

 

 

(2)19 Az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár az (1) bekezdésben foglalt feladatok keretében a miniszter nevében és megbízásából...

 

e) a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar,

a Magyar Országos Közjegyzői Kamara

és a területi közjegyzői kamarák,

a Magyar Ügyvédi Kamara és a területi ügyvédi kamarák,

a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara,

valamint az igazságügyi szakértői testületek feletti törvényességi felügyeleti jogkörben intézkedéseket tehet, 

 

1.4.1.3. Igazságszolgáltatási Kapcsolatok Főosztálya 

1. Az Igazságszolgáltatási Kapcsolatok Főosztálya koordinációs feladatai körében: 

a) ellátja a közjegyzők, az ügyvédek szakmai kamarái feletti törvényességi felügyelettel kapcsolatos véleményezési, javaslattételi, döntés-előkészítési feladatokat;

 

https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A14U0007.IM&txtreferer=00000003.TXT

 

Kiváló lehet a miniszériumi ellenőrzés és a felügyelet.